Μενού
  • Α-
  • Α+

Η απόλυτη ευθύνη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου βαραίνει τους κατηγορούμενους, σύμφωνα με την κατάθεση του ιατροδικαστή Νίκου Καλόγρηα, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, όπου συνεχίστηκε την Τρίτη (9/11) η δίκη. Η κατάθεση ήταν κόλαφος, καθώς όπως υποστήριξε ο ιατροδικαστής που διενήργησε τη νεκροψία - νεκροτομή στη σορό του 33χρονου, το ισχαιμικό επεισόδιο που υπέστη ο ακτιβιστής τον οδήγησε στον θάνατο που πυροδοτήθηκε από το έντονο στρες των τραυμάτων του! Το θύμα είχε δεχτεί επίθεση στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος, καθώς όπως προέκυψε δεν αντιμετώπιζε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας που να σχετίζεται με το θάνατό του.

Κατηγορούμενοι για θανατηφόρα σωματική βλάβη είναι 8 άτομα από τα οποία, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, κυνηγήθηκε άγρια από δύο πολίτες: Τον κοσμηματοπώλη, εντός καταστήματος του οποίου εισήλθε το θύμα για άγνωστο λόγο, ένας μεσίτης και οι τέσσερις αστυνομικοί που έσπευσαν το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου του 2018 στην οδό Γλάδστωνος.

«Τα περιστατικά αυτά είναι λίγα, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Μπορεί να μην είναι θανατηφόρα τα τραύματα και από μόνα τους να μην προκαλούσαν το θάνατο, αλλά η πολλαπλότητα τους με δεδομένη την απουσία άλλου προβλήματος υγείας, οδηγούν στο συμπέρασμα της συσχέτισης ισχαιμίας συνεπείας τραυμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο ιατροδικαστής μάλιστα απάντησε ξεκάθαρα και στο αν συσχετίζεται το φάρμακο που βρέθηκε στον οργανισμό του θύματος με το θάνατό του: «Είναι σαν να λέμε ότι ένας άνθρωπος πέθανε σε τροχαίο και επειδή βρέθηκε ασπιρίνη στο αίμα του, θα αποδώσουμε το θάνατο στην ασπιρίνη. Από την τοξικολογική έκθεση φάνηκε ότι ήταν μία κανονική δόση φαρμάκου», υποστήριξε.

«Εκρηξη» με την υπεράσπιση των κατηγορούμενων

Η υπεράσπιση προσπάθησε να αναδείξει ενδεχόμενα προβλήματα υγείας του 33χρονου, προκαλώντας έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης. Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων υποστήριξαν πως το έντονο οργανικό στρες, λόγω του ξυλοδαρμού που αναφέρεται στην ιατροδικαστική έκθεση ως η αιτία του ισχαιμικού, δεν είναι βεβαιότητα, αλλά πιθανολόγηση, προκαλώντας την αντίδραση της πολιτικής αγωγής.

«Ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος έκανε ένα ισχαιμικό επεισόδιο από τις κακώσεις χωρίς να προσδιορίζεται ποιες ήταν αυτές. Επίσης αποκλείστηκαν με τις εξετάσεις, άλλοι μηχανισμοί που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτό... Εχω ξαναδεί με ένα ξυλοδαρμό κάποιος να κάνει ισχαιμικό και να καταλήξει, δεν είναι όμως συχνό. Δεν διαπιστώσαμε άλλη παθολογία». Ωστόσο, η πλευρά των κατηγορουμένων υποστήριξε ότι ο Ζακ Κωστόπουλος είχε ιατρικό πρόβλημα, συνεπεία του οποίου θα μπορούσε να επέλθει ο θάνατός του, ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε πως «...έξι άνθρωποι δικάζονται από αυτά που είπατε εσείς»!

Σε εκείνο το σημείο, ο ιατροδικαστής εξερράγη και υπήρξε έντονη λεκτική αψιμαχία που οδήγησε σε ολιγόλεπτη διακοπή της δίκης, κάτι που ζήτησε ο ίδιος ο μάρτυρας. Ο μάρτυρας εκδήλωσε την ενόχλησή του για αρκετές από τις ερωτήσεις λέγοντας πως «νιώθω σαν να πρέπει να απολογηθώ για τα ευρήματα της ιατροδικαστικής. Ο κάθε ιατροδικαστής κάνει 1.000 νεκροτομές και κάνουμε τη δουλειά μας. Αν πρέπει να απολογηθώ, έχω τη διάθεση να σας απαντήσω αρκεί να μπορώ».

«Αδιανόητο να λένε ότι το παιδί μου ήταν βαριά άρρωστο» λέει η μάνα  

Την έντονη αντίδραση της μητέρας του Ζακ Κωστόπουλου, Ελένης, προκάλεσαν οι ισχυρισμοί της υπεράσπισης των κατηγορουμένων για τον θάνατο του γιου της. «Ο ισχυρισμός της υπεράσπισης των δολοφόνων ήταν πως ο Ζαχαρίας ήταν βαριά άρρωστος και έτυχε να πεθάνει στο πεζοδρόμιο της οδού Γλάδστωνος και πως αν παίρνετε παυσίπονο μπορεί να πεθάνετε», είπε η κυρία Ελένη μετά το τέλος της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας που θα συνεχιστεί στις 26 Νοεμβρίου 2021.

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής Άννυ Παπαρούσου και Κλειώ Παπαντολέων αναφερόμενες στην 5ωρη κατάθεση του ιατροδικαστή σημείωσαν ότι αυτό που είπε ήταν πως «δεν υπάρχει άλλο στοιχείο για τη θανάτωση Ζακ Κωστόπουλου παρά μόνο τα χτυπήματα». Από την πλευρά της η υπεράσπιση σε δήλωση της εξέφρασε τη θέση ότι ο μάρτυρας «Δεν μπόρεσε να συσχετίσει τα τραύματα με καμία από τις δράσεις των κατηγορουμένων».

Η δίκη θα συνεχιστεί με την εξέταση μαρτύρων στις 26 Νοεμβρίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA