ΚΟΙΝΩΝΙΑ
18/11/2021 20:05

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Πώς θα μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι στις εκκλησίες – Ολα τα νέα μέτρα

Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο διάγγελμά του το απόγευμα της Πέμπτης (18/11) - Τι θα ισχύει πλέον για τις εκκλησίες - Στους φορείς του Κλήρου η επιτήρηση των νέων μέτρων

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Διάγγελμα Μητσοτάκη: Πώς θα μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι στις εκκλησίες – Ολα τα νέα μέτρα
Πηγή: eurokinissi
Ανάγνωση:

Σε ανακοινώσεις έκπληξη προχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς έκανε γνωστό στο διάγγελμά του πως έρχονται νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Συγκεκριμένα, όσοι έχουν επιλέξει να μην προχωρήσουν στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, αποκλείονται σχεδόν καθ' ολοκληρίαν από τους κλειστούς χώρους, καθώς θα μπορούν να μπαίνουν με rapid test μόνο στην εστίαση και στις εκκλησίες.

Αναφορικά με τις εκκλησίες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, οι «πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία».

Αναλυτικά, στο σχέδιο που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το επόμενο δίμηνο, «για να έχουμε φέτος καλύτερα Χριστούγεννα από πέρυσι», έρχονται στα ήδη υπάρχοντα, πέντε συμπληρωματικά νέα μέτρα:

  • «Πρώτον, από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν.

Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, επαναλαμβάνω ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.

  • Δεύτερον, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.
  • Τρίτον, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.
  • Τέταρτον, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις.
  • Και πέμπτον, αλλά πρώτης σημασίας, ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή».

Αναλυτικά, ο πίνακας με τους κανόνες δημόσιας υγείας και πρόσβασης σε συγκεκριμένες δραστηριότητες:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ