ΚΟΙΝΩΝΙΑ
25/11/2021 10:28

Παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών: «Πίσω από κλειστές πόρτες» - Συγκλονίζει το νέο σποτ της ΕΛ.ΑΣ.

Μία ημέρα που είναι αφιερωμένη στην Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η ΕΛ.ΑΣ. έβγαλε ένα βίντεο που αποτελεί «γροθιά στο στομάχι» - Οι γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βίας και τι μπορούν να κάνουν γι' αυτό

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών: «Πίσω από κλειστές πόρτες» - Συγκλονίζει το νέο σποτ της ΕΛ.ΑΣ.
Πηγή: Pixabay / YouTube
Ανάγνωση:

«Γροθιά στο στομάχι» είναι το νέο βίντεο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με τίτλο «Πίσω από κλειστές πόρτες», με αφορμή την 25η Νοέμβριου, την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών. Μία εποχή που (υποτίθεται) αποτελεί περίοδο αφύπνισης και συνειδητοποίησης του πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας όπως και της βίας κατά των γυναικών, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι:

Το πρώτο δεκάμηνο του 2021 η Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε πάνω από 7.809 κλήσεις, εκ των οποίων οι 5.405 κλήσεις αφορούσαν σε περιστατικά βίας. Οι 3.182 κλήσεις ήταν για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ 2.699 γυναίκες ανέφεραν ως δράστη τον νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο.

Διαβάστε ακόμη: Βία κατά των Γυναικών είναι και το stalking – Πώς το αναγνωρίζεις και τι μπορείς να κάνεις

Στη Γραμμή SOS 15900 κάλεσαν τόσο τα ίδια τα θύματα όσο και τρίτα πρόσωπα, δηλαδή συγγενείς (γονείς, αδέρφια, παιδιά), φίλοι και γείτονες. Η Γραμμή δέχθηκε από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2021, 3.730 κλήσεις από γυναίκες – θύματα βίας και 1.675 κλήσεις από τρίτα πρόσωπα.

Το 2021 στην Ελλάδα κάθε μήνα υπήρχε και μια γυναικοκτονία. Συνολικά, τους δέκα πρώτους μήνες του έτους, δολοφονήθηκαν 13 γυναίκες.

Χαρακτηριστικές είναι οι μαρτυρίες γυναικών που ακούγονται στο σποτ της ΕΛ.ΑΣ. που αποτελούν θύματα ενδοοικογενειακής βίας από τους συντρόφους τους:

  • Την πρώτη φορά που σήκωσε χέρι... από 17 ετών... αρχίσαμε να διαφωνούμε και με χτύπησε... και το παιδί ακριβώς δίπλα.
  • Να έχει το παιδί κουκουλωθεί με την κουβέρτα και να μη βγάζει ανάσα.
  • Με σήκωσε έτσι και με έβγαλε έξω... και έπεσα εκεί που είχα ράμματα από την καισαρική.
  • Λέω να φύγω... αλλά ένα βήμα δικό μου, έξι μηνών έγκυος... ήταν μισό δικό του.
  • Μετά έκλαιγε και το μετάνιωσε... όμως πως μπορώ να αγκαλιάσω έναν άνθρωπο που... πριν με έχει χτυπήσει και με έχει σκοτώσει.
  • Μετά όμως... που έγινε και ο θρησκευτικός γάμος... δε ξέρω, το θεώρησε τόσο δεδομένο... ότι... του ανήκω πια.
  • Τότε μου είπε, ότι... θα έπρεπε να βγω στην πορνεία... να εισπράττω χρήματα γι' αυτόν... ώστε ν' ανοίξει επιχείρηση. Και του είπα «όχι».

Να μη φοβούνται να μιλήσουν στην Αστυνομία τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Περισσότερα από 33.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγγέλθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ το τρίμηνο από τον Μάρτιο έως και τον Μάϊο του 2020 έγιναν 1.103 ανάλογες καταγγελίες. Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας είναι διαχρονικό και διαπολιτισμικό, ενώ θύματα μπορεί να είναι όλα τα μέλη της οικογένειας ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ερευνητικές καταγραφές σε παγκόσμιο επίπεδο, τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας είναι κυρίως γυναίκες. Και η 25η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών. Είναι πολύ σημαντικό τα θύματα να πάρουν την απόφαση και να αναφέρουν αυτό που τους συμβαίνει, είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία το Αστυνομικό Τμήμα, είτε τηλεφωνικά στο 100 ή με ένα μήνυμα SMS στο 100. Και να θυμούνται ότι δεν είναι μόνα τους. Υπάρχει ο απαιτούμενος μηχανισμός για να τα υποστηρίξει.

Ενας μηχανισμός που ξεκινά από τους αστυνομικούς της πρώτης γραμμής στα Αστυνομικά Τμήματα και τις 73 Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛΑΣ που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια και επεκτείνεται μέχρι τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Ενώσεις, Συλλόγους που προσφέρουν σημαντικό έργο σ’ αυτό το πεδίο, ενώ η ΕΛ.ΑΣ είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και συνεργασίας μαζί τους.

Η αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε ο κύκλος εκπαιδεύσεων των αστυνομικών που στελεχώνουν τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας. Ακόμη, τον περασμένο Ιούλιο, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακό εργαστήριο ανταλλαγής καλών πρακτικών και γνώσεων από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ και τη βρετανική Πρεσβεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΒΙΝΤΕΟ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ