Μενού
  • Α-
  • Α+

Διόλου ενθαρρυντικά δεν είναι τα δεδομένα για τους σκληρούς δείκτες του κορονοϊού τις επόμενες εβδομάδες. Τα προβλεπτικά μοντέλα πολλών επιστημόνων δείχνουν τρομακτική πίεση στα νοσοκομεία τουλάχιστον μέχρι τέλος Δεκεμβρίου τη στιγμή που ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται καθημερινά και τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια είναι 54.000. Στη «σκιά» της «βαριάς» επιδημιολογικής εικόνας στην Ελλάδα, ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, ζητά τη λήψη νέων μέτρων

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Γιατί πεθαίνουν νέοι κι ολόκληρες οικογένειες – Το ένοχο γονίδιο που φέρει το 15% των Ευρωπαίων

Συγκεκριμένα, ο κ. Καπραβέλος προτείνει lockdown για τους ανεμβολίαστους πολίτες, κλείσιμο σχολείων και χρήση μάσκας παντού. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Καπραβέλος υποστήριξε ότι η πολιτεία έχασε το στοίχημα καθώς τα μέτρα που έλαβε για τον περιορισμό της διασποράς της COVID-19 ήταν «διστακτικά». Τόνισε πως χρειάζονται άμεσα παρεμβάσεις «για να κάνουμε Χριστούγεννα». «Η Θεσσαλονίκη θέλει άμεσα μέτρα. Η στρατηγική που επιλέχτηκε, επιβάλλει στην έξαρση της πανδημίας μέτρα, όπως κλείσιμο σχολείων για 10 μέρες, γήπεδα χωρίς θεατές, μάσκες παντού, lockdown παντού για τους ανεμβολίαστους. Δε γίνεται να έρχονται 70 ασθενείς σε απελπιστική κατάσταση, εμείς να τρίβουμε τα χέρια μας και η πολιτεία να μετρά τις νεκροφόρες. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός

«Η πιο σωστή στρατηγική είναι ο καθολικός και υποχρεωτικός εμβολιασμός. Όταν το Ισραήλ ανακοίνωσε την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης τον Ιούλιο, είχε 8.000 κρούσματα. Εφάρμοσε την τρίτη δόση και τώρα μετρά 400 κρούσματα ημερησίως. Εμείς αργήσαμε να βάλουμε την τρίτη δόση στη φαρέτρα μας. Κάναμε και ένα ακόμα λάθος. Θεοποιήσαμε τους εμβολιασμένους. Ένα 20% σε απλές κλίνες είναι εμβολιασμένοι. Και οι εμβολιασμένοι μολύνονται. Άρα, έπρεπε να επιταχυνθεί η τρίτη δόση. Στο νοσοκομείο μου από τις 70 εισαγωγές, οι 25 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι», είπε ο κ. Καπραβέλος.

«Πόλεμος»

Όσον αφορά τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ο κ. Καπραβέλος έκανε λόγο για «εφημερίες πολέμου» με πάρα πολλές εισαγωγές και διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. «Κάθε μέρα έχουμε σκηνές πολέμου στα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη. Μας ξέφυγε πάλι η κατάσταση στην κοινότητα. Όλα τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Άνοιξε το “Γεννηματάς”, έδωσε και άλλες κλίνες Εντατικής για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τους ασθενείς που είναι εκτός ΜΕΘ ώστε να προστατεύσουμε τη ζωή τους, ήρθαν γιατροί από τον ιδιωτικό τομέα και ενισχυθήκαμε κι αυτό ήταν κάτι που μας ανακούφισε. Οι εφημερίες είναι εφημερίες πολέμου, με πάρα πολλές εισαγωγές», σημείωσε. 

Πίεση στα νοσοκομεία 

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.602 νέα κρούσματα. Από αυτά, τα 1.754 εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 1.204 στη Θεσσαλονίκη, τα 190 στη Λάρισα, τα 213 και τα 126 Μαγνησία. Ταυτόχρονα, 630 πολίτες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Ήδη από την Πέμπτη η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και ο καθηγητής,πνευμονολογίας - αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, είχαν προειδοποιήσει για την πίεση στα νοσοκομεία. 

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας, η κυρία Παπαευαγγέλου είχε πει χαρακτηριστικά πως «τα ενεργά κρούσματα είναι 54.000 και η πίεση στο σύστημα υγείας θα συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες». Από την πλευρά του ο κ. Τζανάκης έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για το μέχρι πότε θα συνεχιστεί η πίεση στο ΕΣΥ. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το ταβάνι θα είναι 750 με 800 κρεβάτια με διασωληνωμένους στο τέλος Δεκεμβρίου», είπε χαρακτηριστικά. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πέρυσι τέτοια εποχή, ο αριθμός των διασωληνωμένων ανερχόταν σε 670, ενώ στην κορύφωση του «κύματος» είχε φτάσει τους 849. 

Παρ' όλα αυτά τόσο η κυρία Παπαευαγγέλου όσο και ο κ. Τζανάκης είπαν ότι τα κρούσματα παρουσιάζουν μία σταθεροποίηση. «Παγιώνεται η πεποίθηση και αντίληψη ότι υπάρχει επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων. Ήδη από το προηγούμενο δεκαήμερο το λέγαμε αυτό το έδειχναν τα μοντέλα ότι πάμε για επιπέδωση κρουσμάτων τέλος του μήνα αρχές Δεκεμβρίου. Αυτό δυστυχώς δεν σημαίνει επιπέδωση της καμπύλης των θανάτων ή επιπέδωση της καμπύλης των διασωληνωμένων αυτοί οι δυο δείκτες ακολουθούν με χρονοκαθυστέρηση τα κρούσματα. Τις επόμενες δυο βδομάδες θα δούμε αύξηση και στους ημερήσιους θανάτους», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA