ΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/11/2021 07:14

Κορονοϊός: Συναγερμός για τη μετάλλαξη Ομικρον - Ποια μέτρα εξετάζονται στην Ελλάδα

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται ολόκληρος ο πλανήτης μετά τη νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού που έχει εξαπλωθεί σε 8 χώρες της νότιας Αφρικής, με τις πρώτες μολύνσεις να ανιχνεύονται στην Μποτσουάνα

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Κορονοϊός: Συναγερμός για τη μετάλλαξη Ομικρον - Ποια μέτρα εξετάζονται στην Ελλάδα
Πηγή: eurokinissi
Ανάγνωση:

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται ολόκληρος ο πλανήτης μετά τη νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού που έχει εξαπλωθεί σε 8 χώρες της νότιας Αφρικής, με τις πρώτες μολύνσεις να ανιχνεύονται στην Μποτσουάνα. Ηδη στην Ευρώπη έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Τσεχία, ενώ στην Ελλάδα έγινε επανέλεγχος σε 40.000 δείγματα που είχαν παρθεί από το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του SARS-CoV-2 και δεν εντοπίστηκε κανένα της μετάλλαξης Όμικρον.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Lockdown, κλειστά σχολεία και μάσκες παντού προτείνει ο Νίκος Καπραβέλος

Ταυτόχρονα, η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη με 5.870 κρούσματα να ανακοινώνονται το Σάββατο (27/11). Οι πολίτες που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 641, γεγονός που προξενεί ήδη πίεση στο ήδη επιβαρυμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένο ότι τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, στην κυβέρνηση αποκλείουν τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα που θα αφορούν και τους εμβολιασμένους, ωστόσο δεν αποκλείονται ορισμένες «σημειακές παρεμβάσεις», όπως λένε κυβερνητικά στελέχη στο πακέτο των μέτρων. Στο τραπέζι των νέων μέτρων είναι πάντα η επιλογή του «μπλόκου» στους ανεμβολίαστους και στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, ίσως και η επαναφορά της χρήσης μάσκας μέσα-έξω παντού, χωρίς εξαιρέσεις. Υπάρχουν, δε, και εισηγήσεις για επαναφορά της τηλεργασίας σε έναν βαθμό, ενώ για τους εργαζόμενους και δη τους ανεμβολίαστους υπάρχει πάντα η επιλογή της αύξησης των υποχρεωτικών rapid test από 2 σε 3 την εβδομάδα.

Μετάλλαξη Ομικρον: Σε καραντίνα 5 Ελληνες

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε Ελληνες πολίτες τέθηκαν σε καραντίνα, καθώς αφίχθησαν στη χώρα μας από χώρες της νότιας Αφρικής. Συγκεκριμένα, οι τρεις ήρθαν από τη Νότια Αφρική και οι άλλοι δύο από τη Ζιμπάμπουε, ενώ η πτήση τους έφτασε το Σάββατο (27/11) στην Αθήνα μέσω Ντουμπάι. Οι εν λόγω Ελληνες πολίτες βρίσκονται σε καραντίνα σε ξενοδοχείο της Παραλιακής και δεν έχουν συμπτώματα κορονοϊού αλλά η καραντίνα ήταν απαραίτητη καθώς «πάτησαν» Αθήνα από χώρες που θεωρούνται επίφοβες για διασπορά της μετάλλαξης Ομικρον.

Οσον αφορά τους νέους περιορισμούς που ισχύουν από το Σάββατο 27 Νοεμβρίου στην Ελλάδα:

 • Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
 • Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
 • Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
 • Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες καιεπανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (Rapid Antigen Test).

Τα ανωτέρω ισχύουν από το Σάββατο 27 Νοεμβρίου και ώρα 06.00 π.μ. και αφορούν τις χώρες:

 • Νότια Αφρική
 • Μποτσουάνα
 • Εσουατίνι
 • Λεσότο
 • Μοζαμβίκη
 • Ναμίμπια
 • Ζιμπάμπουε

Όλα όσα ξέρουμε για τη μετάλλαξη Όμικρον

Η «Όμικρον» ανησυχεί τους ειδικούς καθώς έχει διαπιστωθεί πως έχει 50 μεταλλάξεις, εκ των οποίων οι 32 αφορούν την πρωτεΐνη ακίδα, τη στιγμή που η μετάλλαξη Δέλτα είχε 16. Οι επιστήμονες προσπαθούν να φρενάρουν τον πανικό που έχει ξεσπάσει όχι μόνο στους Ευρωπαίους πολίτες αλλά και στις κυβερνήσεις που βλέπουν ότι δεν είναι απίθανο να γυρίσουμε πολλούς μήνες πίσω στην πανδημία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται τις επόμενες ημέρες έχοντας στη διάθεσή του περισσότερα δεδομένα να δώσει ασφαλή συμπεράσματα σε πολλά ερωτήματα που έχουν προκύψει. Οκτώ συμπεράσματα για τη μετάλλαξη Όμικρον δημοσίευσε ο Guardian:

 • Πότε εντοπίστηκε για πρώτη φορά;

Η παραλλαγή εντοπίστηκε την Τρίτη και επισημάνθηκε ως ανησυχητική λόγω του μεγάλου αριθμού των μεταλλάξεών της, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «παράκαμψη» της ανοσίας. Αρχικά, η αύξηση των κρουσμάτων της συγκεκριμένης παραλλαγής εντοπίστηκε στην επαρχία Γκαουτένγκ της Νότιας Αφρικής, μια αστική περιοχή που περιλαμβάνει την Πρετόρια και το Γιοχάνεσμπουργκ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αυτοί οι δύο παράγοντες έθεσαν γρήγορα την παραλλαγή στο ραντάρ της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, με τον επικεφαλής ιατρικό σύμβουλο της βρετανικής Υπηρεσίας Υγείας και Ασφάλειας να περιγράφει την Παρασκευή την μετάλλαξη Όμικρον ως την «πιο ανησυχητική που έχουμε δει».

 • Από πού προήλθε;

Αν και αρχικά συνδέθηκε με την επαρχία Γκαουτένγκ, η μετάλλαξη δεν προήλθε κατ’ ανάγκη από εκεί. Το παλαιότερο δείγμα που εμφάνισε την μετάλλαξη συλλέχθηκε στην Μποτσουάνα στις 11 Νοεμβρίου. Οι επιστήμονες λένε ότι ο ασυνήθιστος αριθμός μεταλλάξεων υποδηλώνει ότι μπορεί να προέκυψε έπειτα από χρόνια λοίμωξη ανοσοκατεσταλμένου ατόμου, όπως ένας ασθενής με HIV/AIDS, που δεν λαμβάνει θεραπεία.

 • Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες για την παραλλαγή;

Η παραλλαγή έχει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεϊνική ακίδα - το «κλειδί» που χρησιμοποιεί ο ιός για να ξεκλειδώσει τα κύτταρα του σώματός μας – αριθμός που είναι υπερδιπλάσιος σε σύγκριση με εκείνον που παρουσιάζει η παραλλαγή Δέλτα, η οποία έχει κυριαρχήσει πλέον σε όλο τον κόσμο. Μια τόσο δραματική αλλαγή έχει εγείρει ανησυχίες ότι τα αντισώματα από προηγούμενες λοιμώξεις ή εμβολιασμό μπορεί να μην ταιριάζουν πλέον καλά στην αντιμετώπιση της λοίμωξης. Με βάση καθαρά τις γνώσεις για τη λίστα των μεταλλάξεων, οι επιστήμονες αναμένουν ότι ο ιός θα είναι πιο πιθανό να μολύνει ή να επαναμολύνει ανθρώπους που έχουν ανοσία σε προηγούμενες παραλλαγές.

 • Είναι πιο μεταδοτική η μετάλλαξη της Μποτσουάνας;

Οι ειδικοί δεν μπορούν να δηλώσουν με βεβαιότητα κατά πόσο η μετάλλαξη αυτή μπορεί να είναι πιο μεταδοτική, αν και η εικόνα που διαμορφώνεται είναι ανησυχητική. Στη Νότα Αφρική παρουσιάστηκε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων από 273 στις 16 Νοεμβρίου σε περισσότερα από 1.200 στις αρχές αυτής της εβδομάδας. Περισσότερα από το 80% των νέων κρουσμάτων εντοπίζεται στην επαρχία Γκαουτένγκ, όπου μια πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων δείχνει ότι η μετάλλαξη έχει γίνει γρήγορα το κυρίαρχο στέλεχος. Ο δείκτης Rt, ο οποίος δείχνει πόσο γρήγορα αναπτύσσεται μια επιδημία, εκτιμάται ότι είναι 1,47 για τη Νότια Αφρική, αλλά αυξάνεται σε 1,93 συγκεκριμένα στην Γκαουτένγκ. Στον Guardian ωστόσο σημειώνεται πως είναι πιθανό τα στοιχεία αυτά να προκύπτουν από στατιστικό λάθος, ωστόσο τα δεδομένα έχουν προκαλέσει αρκετή ανησυχία προληπτικά μέτρα.

 • Θα είναι αποτελεσματικά τα υπάρχοντα εμβόλια;

Εκείνο που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα πως η νέα παραλλαγή ενδεχομένως να μπορεί να παρακάμπτει την υπάρχουσα ανοσολογική προστασία. Για την ώρα, οι όποιες προβλέψεις στηρίζονται σε θεωρητικές εκτιμήσεις και οι επιστήμονες σπεύδουν να κάνουν κλινικές έρευνες προκειμένου να εξακριβώσουν πόσο αποτελεσματικά είναι τα αντισώματα έναντι της νέας παραλλαγής. Τα δεδομένα από την κοινότητα, σχετικά με τα ποσοστά επαναμόλυνσης θα δώσουν επίσης μια σαφέστερη ένδειξη για την έκταση οποιασδήποτε αλλαγής στην ανοσία. Οι επιστήμονες υποθέτουν πάντως πως η παραλλαγή θα αναγνωρίζεται από τα υπάρχοντα αντισώματα, ενδεχομένως όμως τα υπάρχοντα εμβόλια να παρέχουν μικρότερη προστασία. Αυτός είναι και ο λόγος που γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού και χορήγησης της τρίτης δόσης σε ηλικιωμένους και ομάδες αυξημένου κινδύνου.

 • Μπορεί η μετάλλαξη να προκαλέσει πιο σοβαρή νόσο;

Δεν υπάρχουν πληροφορίες ακόμη για το κατά πόσο η μετάλλαξη της Μποτσουάνας οδηγεί σε πιο βαριά συμπτώματα, κάτι που παρακολουθούν οι επιστήμονες στη Νότια Αφρική προσεκτικά. Δεδομένου ότι υπάρχει μια χρονική υστέρηση μεταξύ των λοιμώξεων και της βαριάς ασθένειας, θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες προτού υπάρξουν σαφή στοιχεία σχετικά με αυτό.

 • Μπορούν να τροποποιηθούν τα εμβόλια για να την αντιμετωπίσουν;

Το δημοσίευμα του Guardian αναφέρει πως υπάρχουν ομάδες που εργάζονται ακριβώς γι’ αυτό, να ενημερώνουν δηλαδή τα εμβόλια ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν την παραλλαγμένη ακίδα πρωτεΐνης. Κάτι τέτοιο έγινε άλλωστε και με τις παραλλαγές Βήτα και Δέλτα, παρότι τελικά αποδείχτηκε πως τα υπάρχοντα εμβόλια ανταποκρίθηκαν αποτελεσματικά. Οι ερευνητικές ομάδες ήταν ήδη έτοιμες να δημιουργήσουν νέες φόρμουλες εμβολίων και βρίσκονται σε επικοινωνία με τις ρυθμιστικές αρχές ποιες πρόσθετες δοκιμές θα απαιτούνταν. Ωστόσο, ενδεχομένως να χρειαστούν ακόμη και έξι μήνες προτού τα ενημερωμένα εμβόλια να είναι ευρέως διαθέσιμα.

 • Πόσο πιθανό είναι να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο;

Η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον καταγράφεται στη Νότια Αφρική, λιγότερα στη Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ. Ένα ακόμη κρούσμα εντοπίστηκε χθες στο Ισραήλ, ενώ το μεσημέρι της Παρασκευής ανακοινώθηκε και το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Βέλγιο. Καθώς όμως η μετάλλαξη φαίνεται να έχει υψηλή διάδοση στην κοινότητα της Νότιας Αφρικής, δεν είναι απίθανο να έχει εξαπλωθεί χωρίς να είναι ακόμη ανιχνεύσιμη και σε άλλες χώρες.

 • Η εμπειρία από άλλες παραλλαγές

Η προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις επιβραδύνουν κάπως τη διάδοση, αλλά τα μέτρα αυτά είναι απίθανο να σταματήσουν εντελώς την εξάπλωση μιας νέας μετάλλαξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΟΜΙΚΡΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΜΠΟΤΣΟΥΑΝΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ