Μενού
  • Α-
  • Α+

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα μίλησε για την πίεση που ασκεί ο κορονοϊός στο σύστημα Υγείας και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Ομικρον, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. «Η πίεση στο σύστημα Υγείας είναι μεγάλη, τα κρούσματα φαίνεται να σταθεροποιούνται όμως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία εξακολουθούν να είναι πολλές», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε ότι «και τις επόμενες ημέρες το σύστημα θα συνεχίσει να πιέζεται». 

«Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όλοι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό και όλοι όσοι έχουν σχέση με τα νοσοκομεία προσπαθούν πάρα πολύ και υπερβαίνουν τον εαυτό τους», σημείωσε η κυρία Γκάγκα και συμπλήρωσε ότι υπάρχει συνεισφορά «και από τα ιδιωτικά νοσοκομεία και τα στρατιωτικά νοσοκομεία», υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να περιοριστεί η διασπορά της πανδημίας. Αναφερόμενη στο πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Ομικρον στη χώρα μας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας τόνισε ότι «ο ασθενής είναι πάρα πολύ καλά», σημειώνοντας ότι ενδέχεται το επόμενο διάστημα να έχουμε περισσότερα κρούσματα, ενώ επισήμανε ότι «μέχρι στιγμής έχουμε πρώτες ενδείξεις πως τα εμβόλια καλύπτουν τη μετάλλαξη».

«Καμία συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας»

Ερωτηθείσα για το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών και αν υπάρχει ενδεχόμενο επέκτασης και σε άλλες ομάδες, η κυρία Γκάγκα ανέφερε: «Δεν έχει συζητηθεί το ζήτημα της υποχρεωτικότητας σε άλλες ομάδες, κυρίως γιατί αυτούς που πρέπει να προστατεύσουμε, είναι αυτοί που κυρίως αρρωσταίνουν, αυτοί που κινδυνεύουν, αυτοί κυρίως που καταλήγουν. Και αυτοί είναι οι άνθρωποι άνω των 60 ετών. Ο λόγος που έγινε η υποχρεωτικότητα σε αυτές τις ηλικίες είναι κυρίως για την ασφάλεια των ίδιων».

Πάνω από 50.000 τα ενεργά κρούσματα – Οι περιοχές με υψηλή θετικότητα

Στη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας συμμετείχε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία υπογράμμισε πως παρά την αργή ύφεση που παρουσιάζει η πανδημία, το επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα παραμένει αρκετά υψηλό. Σύμφωνα με την ίδια, για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τις 50.000. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στις περιοχές που παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας αναφέροντας συγκεκριμένα Γρεβενά, Κοζάνη, Έβρο, Φθιώτιδα, Θεσσαλονίκη και Κιλκίς.

«Τα δεδομένα από το πρόγραμμα “Ελευθερία” δείχνουν ότι μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας άνω των 60 ετών έκλεισαν ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου. Το τελευταίο 48ωρο κλείστηκαν 34.000 ραντεβού», πρόσθεσε. Επίσης, η κ. Παπαευαγγέλου, έκανε έκκληση σε όλους τους πολίτες να κάνουν τα self test που θα χορηγηθούν δωρεάν στο διάστημα 6 με 12 Δεκεμβρίου, έτσι ώστε να περιοριστεί η διασπορά και να υπάρχει καλύτερος έλεγχος κυρίως στο διάστημα των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA