Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Εμβόλιο: Τρίτη δόση για όλους στους 3 μήνες – Ο ρόλος της μετάλλαξης Ομικρον στην αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης

Χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού στους 3 μήνες, για όλους τους ενήλικους πολίτες άνω των 18 ετών, ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους - Οι λόγοι που το 4μηνο έγινε 3μηνο και ποιος ο ρόλος της μετάλλαξης Ομικρον

Πηγή: Associated Press / Unsplash
Πηγή: Associated Press / Unsplash

Την επίσπευση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού από τους έξι στους τρεις μήνες αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μετά το σχετικό ερώτημα που έθεσε σε αυτήν η κυβέρνηση. Μάλιστα, αργότερα το απόγευμα της Παρασκευής συνεδρίασε η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, η οποία αποφάσισε να αλλάξει και η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης από τους 6 στους 3 μήνες, κάτι αναμενόμενο.

Ηταν γνωστό από το βράδυ της Πέμπτης πως η τρίτη δόση θα ερχόταν νωρίτερα από το εξάμηνο στο σύνολο των ενηλίκων, αλλά η ανακοίνωση για τους 3 μήνες προκάλεσε έκπληξη καθώς όλες οι πληροφορίες έκαναν λόγο πως η αναμνηστική δόση θα πήγαινε στους 4 μήνες. Τελικά, και όπως αναφέρουν πληροφορίες του Reader, η έλευση στη χώρα μας της μετάλλαξης Ομικρον έφερε την αλλαγή στο κυβερνητικό σχέδιο καθώς η ιδιαίτερη μεταδοτικότητα που φέρει η νέα παραλλαγή του κορονοϊού έκανε την κυβέρνηση να πατήσει «γκάζι» στα νέα μέτρα για τον εμβολιασμό.

Αυτός μάλιστα είναι και ο λόγος που το άνοιγμα της πλατφόρμας προγραμματίστηκε για αργότερα το βράδυ της Παρασκευής (3/12) και όχι από την ερχόμενη Δευτέρα, όπως ήταν πριν γνωστό. Ετσι όλοι οι ενήλικες που έχουν κάνει τη δεύτερη δόση μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου θα μπορούν πλέον να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση, «οχυρώνοντας» τον εαυτό τους από τη μετάλλαξη Ομικρον.

Τι αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών λαμβάνοντας υπόψιν της όλα τα δεδομένα κατέληξε στη χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες από 18 ετών και πάνω. Οσον αφορά αυτούς που έχουν νοσήσει, η σύσταση είναι να εμβολιαστούν και αυτοί 3 μήνες και όχι 6 μήνες μετά τη νόσηση, ενώ όσον αφορά αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα γίνεται στους 2 μήνες όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά από σήμερα το βράδυ για ραντεβού, ενώ υπάρχουν και αρκετά διαθέσιμα ραντεβού και για την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου. Εκτίμησε δε σε 2 εκατομμύρια τους πολίτες που μπορούν να προβούν στην τρίτη δόση.

Η απόφαση της επιτροπής, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, βασίστηκε στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας από τον εμβολιασμό καθώς η μετάλλαξη Ομικρον φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο όχι μόνο τους επιστήμονες αλλά και την κοινωνία. Ο στόχος, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο, δηλαδή κι όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό τον Σεπτέμβριο που πέρασε.

Και τώρα... σειρά παίρνουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Ενα ερώτημα, βεβαίως, είναι τι θα γίνει με την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού των πολιτών που δεν κάνουν άμεσα την τρίτη δόση, αν και το δικαιούνται. Ακόμα, οριστική συζήτηση στην κυβέρνηση δεν έχει γίνει για το θέμα, αλλά είναι σαφές ότι στις 13 Δεκεμβρίου θα παύσουν να ισχύουν τα πιστοποιητικά των πολιτών άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση. Με δεδομένο τώρα, ότι η τρίτη δόση ανοίγει για όλους τους ενηλίκους, είναι σαφές ότι και το πιστοποιητικό εμβολιασμού που εκδόθηκε με δύο δόσεις θα πρέπει να έχει μια ημερομηνία λήξης. Αυτή δεν θα είναι στους τρεις μήνες, αλλά δεν θα παρατείνεται επ’ αόριστον η ισχύς του πιστοποιητικού. Με άλλα λόγια, από ένα σημείο και μετά, η τρίτη δόση θα είναι κριτήριο για την ισχύ του πιστοποιητικού.

Το θέμα είναι σαφές ότι θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής που θα συνεδριάσει στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, καθώς πρόκειται για ζήτημα που απασχολεί όλα τα κράτη - μέλη, ενώ ήδη κράτη όπως η Ιταλία έχουν ορίσει τη διάρκεια του εθνικού πιστοποιητικού στους εννιά μήνες, αν και κάτι θα επανεξεταστεί υπό τη σκιά της μετάλλαξης Ομικρον του κορονοϊού.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Κορονοϊός #Εμβόλιο #μετάλλαξη Όμικρον #εμβολιασμός #πλατφόρμα

Best of Internet