Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο αυξημένος ημερήσιος αριθμός θανάτων από επιπλοκές της COVID-19 στην Ελλάδα θα διαρκέσει μέχρι τα Χριστούγεννα, εκτίμησε ο γιατρός Γιώργος Παυλάκης. Ο καθηγητής είπε πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να βλέπουμε καθημερινά 100 νεκρούς, ενώ δεν απέκλεισε ο συνολικός αριθμός  των θανάτων από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα να φτάσει τους 21.000, τη στιγμή που η μετάλλαξη Ομικρον είναι αερομεταδιδόμενη, φτάνοντας στα επίπεδα του ιού της ιλαράς

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: 15 Δεκεμβρίου αρχίζει ο εμβολιασμός σε παιδιά 5 έως 11 ετών

«Δεν σοκαριζόμαστε πια από τον αριθμό των νεκρών και αυτό είναι το πρόβλημα. Έχει γίνει περίπου αποδεκτό ότι δεν τρέχει τίποτα», είπε ο Γιώργος Παυλάκης στον ΣΚΑΙ. Για την μετάλλαξη Όμικρον, ο καθηγητής ανέφερε πως πρόκειται για ένα πολύ μεταδοτικό στέλεχος «ενώ είμαστε περίπου στο επίπεδο του ιού της ιλαράς που είναι αερομεταδιδόμενο». «Όπου υπάρχει συγκέντρωση ανθρώπων, θα σημειώνεται διασπορά του ιού, ακόμα και σε εμβολιασμένους», σημείωσε ο κ. Παυλάκης και τόνισε πως «στη Νότια Αφρική τα κρούσματα επεκτείνονται και πολλαπλασιάζονται μέχρι τώρα δεν έχουν σημειωθεί βαριά περιστατικά, ωστόσο αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε κρούσματα σε μικρές ηλικίες». 

Εμβόλιο: 4η δόση 

Για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ο κ. Παυλάκης είπε πως προσθέτει στο επίπεδο των αντισωμάτων ενώ δεν απέκλεισε άτομα όπως οι ανοσοκατασταλμένοι θα χρειαστούν ακόμα και 4η δόση εμβολίου, καθώς ο επαναλαμβανόμενος εμβολιασμός τους προσθέτει παραπάνω ανοσία.

Μετάλλαξη Ομικρον: Μεταδοτική αλλά πιο ήπια 

Στο μεταξύ, την ώρα που ο πλανήτης ανησυχεί για τη νέα παραλλαγή, αισιόδοξες ειδήσεις από διεθνή πρακτορεία δείχνουν πως τα συμπτώματα του νέου στελέχους είναι πολύ ήπια και μοιάζουν με αυτά ενός απλού κρυολογήματος. Στο επίκεντρο της νέας παραλλαγής, τη Νότια Αφρική, ναι μεν υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε μια εβδομάδα, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για μεγάλη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους, αλλά η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών παρουσιάζει πολύ ήπια συμπτώματα.

Όπως μεταδίδουν μεγάλα διεθνή πρακτορεία, όπως το CNN και το Bloomberg, πολλοί ασθενείς μπήκαν στο νοσοκομείο για άλλους λόγους και μόνο μετά από τεστ βρέθηκε πως έχουν προσβληθεί από το στέλεχος Όμικρον και μάλιστα χρειάζονται λιγότερες ιατροφαρμακευτικές παρεμβάσεις. Ένα δεύτερο εύρημα της έρευνας που γίνεται στη Νότια Αφρική είναι πως ο ιός με την παραλλαγή Όμικρον δεν είναι άτρωτος απέναντι στα Τ-λεμφοκύτταρα, τα οποία ενισχύονται σημαντικά με την τρίτη δόση του εμβολίου. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζονται πολλές μελέτες για να μπορέσει η επιστημονική κοινότητα να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα για την μετάλλαξη Όμικρον.

Τρία κρούσματα 

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί τρία κρούσματα της μετάλλαξης Ομικρον. Πρόκειται για ένα ζευγάρι Ελλήνων που είχε ταξιδέψει στη Νότια Αφρική και επέστρεψε πριν την επιβολή των περιορισμών στις αεροπορικές μετακινήσεις. Το ζευγάρι που εντοπίστηκε θετικό στη μετάλλαξη έχει κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού έχει ήπια συμπτώματα και βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του.

Την προηγούμενη βδομάδα είχε εντοπιστεί στην Κρήτη το πρώτο θετικό κρούσμα της μετάλλαξης Ομικρον και αμέσως σήμανε συναγερμός. Ο 41χρονος είχε ταξιδέψει από τη Νότια Αφρική στην Κρήτη, μέσω Αθήνας, για να επισκεφθεί τους γονείς του. Λίγες ημέρες αργότερα εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα, υποβλήθηκε σε τεστ, τα οποία ήταν αρνητικά. 

Στις 29 Νοεμβρίου ο 41χρονος έκανε rapid test, το οποίο βγήκε θετικό και αμέσως έκανε PCR με το ίδιο αποτέλεσμα. Το ταξίδι του από τη Νότια Αφρική θεωρήθηκε ύποπτο και γι' αυτό έγινε έλεγχος για τη μετάλλαξη Ομικρον. Εκτοτε, μαζί με τις στενές επαφές του βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι τους. Ο ίδιος μιλώντας στις κάμερες δήλωσε ότι δεν έχει συμπτώματα ενώ έστειλε και μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού λέγοντας ότι ο ίδιος έχει κάνει και τα δύο εμβόλια, κάτι που βοηθά στο να περνά ελαφρά τον κορονοϊό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA