Μενού
  • Α-
  • Α+

«Ο ιός βρίσκεται ανάμεσα μας, σε κάθε σημείο της χώρας, ο κίνδυνος έκθεσης είναι σταθερός», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα. Η κ. Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι παρατηρούμε «σαφή ύφεση στον αριθμό των κρουσμάτων για δεύτερη εβδομάδα», σημειώνοντας ότι κατά μέσο όρο τα κρούσματα είναι κάτω των 6.000 ανά ήμερα, ενώ η διάμεση ηλικία βρίσκεται στα 37 έτη. Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας -είπε- παραμένει υψηλό: «Δεν χωράει όμως κανένας εφησυχασμός με τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια να ξεπερνούν τις 50.000».

Διαβάστε ακόμη: Lockdown από Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου για όσους άνω των 60 δεν έχουν κάνει τρίτη δόση εμβολίου - Τα μέτρα

Επισήμανε ότι υπάρχει, επίσης, μείωση στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία μετά από 8 εβδομάδες διαρκούς αύξησης. Πλέον, κατά μέσο όρο είναι 427 εισαγωγές ανά ημέρα. Σημείωσε δε ότι τρεις στους τέσσερις ασθενείς που χρειάστηκαν εισαγωγή σε νοσοκομεία ήταν άνω των 55 ετών. Η ίδια τόνισε ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σταθερά γύρω στους 700, για να προσθέσει ότι αυτή την στιγμή η πληρότητα στις ΜΕΘ COVID βρίσκεται στο 80% και 67% στις απλές κλίνες. Βάσει πάντως των στοιχείων,το Rt είναι 0,96 και έτσι καθ’ όλη την διάρκεια του Δεκεμβρίου αναμένεται να έχουμε 650-700 διασωληνωμένους ασθενείς.

Αναγκαία η τρίτη δόση

Η καθηγήτρια υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για χορήγηση της τρίτης δόσης, γνωστοποιώντας ότι δεν υπήρχε κανένα περιστατικό με σοβαρό σύμπτωμα όσων έλαβαν την 3η δόση, καθώς επίσης δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος σε άτομο που κόλλησε 2 εβδομάδες μετά την χορήγηση της 3ης δόσης. Συμπλήρωσε δε ότι είναι «σημαντική η 3η δόση για την μείωση της διασποράς στην κοινότητα».

Αναφερόμενη στη μετάδοση από τα παιδιά, είπε ότι η τήρηση των πρωτοκόλλων έχει συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των κρουσμάτων. Πρόσθεσε ότι τα παιδιά και κατά τις γιορτές θα πρέπει να κάνουν self test. Την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού των εφήβων ήδη την βλέπουμε είπε, «με μείωση των κρουσμάτων σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία».

Ανοίγει η πλατφόρμα για παιδιά 5-11 ετών

Η κ. Παπαευγγέλου υπενθύμισε ότι αύριο Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιαστικά ραντεβού για τις ηλικίες 5-11 ετών. Επ’ αυτού, επικαλέστηκε τα δεδομένα από τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τα «εξαιρετικά», καθώς 5 εκατ. παιδιά έχουν λάβει την πρώτη δόση και δεν καταγράφηκαν παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA