Μενού
  • Α-
  • Α+

Μεγάλη είναι η ανησυχία για τη μετάλλαξη Ομικρον που έχει εμφανιστεί και στην Ελλάδα, με τους επιστήμονες να θεωρούν δεδομένο ότι θα υπάρξει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Χαρακτηριστικό της ανησυχίας που επικρατεί στη χώρα μας, είναι ότι η μετάλλαξη Ομικρον έχει εντοπιστεί στα λύματα της Θεσσαλονίκης, κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς. 

Διαβάστε ακόμη: Θάνος Πλεύρης: Αφησε ανοιχτό να απολυθούν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Τα νέα μέτρα από τη νέα χρονιά, όπως όλα δείχνουν, έχουν «κλειδώσει» με το ωράριο στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης να επανέρχεται, όπως και η τηλεργασία, κάτι που προανήγγειλε, ουσιαστικά, και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο. Πάντως, η κυβέρνηση είναι κατηγορηματική ότι δεν θα υπάρξει γενικό lockdown στη χώρα. Ωστόσο, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η χώρα δεν θα αποφύγει το lockdown λόγω της μετάλλαξης Ομικρον. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης, όλα δείχνουν ότι το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγάλο και θα έρθει γρήγορα. 

Σαρηγιάννης: Εάν υπάρξει lockdown από 3 Ιανουαρίου, θα διαρκέσει έναν μήνα

«Εάν υπάρξει καθολικό lockdown από τις 3 Ιανουαρίου θα διαρκέσει έναν μήνα, εάν φτάσουμε στις 16 του μηνός, όταν υπολογίζουμε ότι τα κρούσματα θα είναι και πάλι 6.000 ημερησίως, τότε θα πάει μέχρι τον Μάρτιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης. Τόνισε, μάλιστα, ότι η μετάλλαξη Ομικρον μέχρι την Πρωτοχρονιά θα αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 50% των κρουσμάτων, διευκρινίζοντας ότι ήδη η αποκλιμάκωση στα κρούσματα και τις νοσηλείες που παρατηρήσαμε το τελευταίο διάστημα από χθες δείχνει τάσεις αντιστροφής. Όπως εκτίμησε το πρόβλημα θα είναι σε πρώτη φάση μεγάλο στη Λάρισα, στα Χανιά, στη Σητεία και στην Αθήνα, κάτι που θα επιταχύνει την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον.

Σαρηγιάννης: «Να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου»

Πάντως, παρά την απόφαση της κυβέρνησης τα σχολεία να ανοίξουν ξανά στις 10 Ιανουαρίου, ο καθηγητής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είναι κατηγορηματικός ότι οι μαθητές δεν πρέπει να επιστρέψουν στα θρανία τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Ταυτόχρονα αποκάλυψε ότι σε πολλά ιδιωτικά σχολεία έχουν ήδη ξεκινήσει και πάλι τις δοκιμές για τηλεκπαίδευση. Στο ίδιο πνεύμα υπογράμμισε ότι θα ήταν εγκληματικό λάθος να γίνουν δια ζώσης οι εξετάσεις του α΄ εξαμήνου στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Τα δύο νέα μέτρα που έρχονται το νέο έτος αν ξεφύγει ο κορονοϊός 

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε – μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο –  και στα μέτρα που θα εξεταστούν με το νέο έτος ανάλογα και με την επιδημιολογική κατάσταση. «Η δεύτερη φάση της άμυνας μας αφορά τις πρώτες εβδομάδες του 2022. Και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί», ήταν το μήνυμα που έστειλε, προαναγγέλλοντας, κατά κάποιο τρόπο τα νέα μέτρα που είναι πολύ πιθανό να ισχύσουν, αν η μετάλλαξη Ομικρον εξαπλωθεί στη χώρα μας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA