Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο κύβος ερρίφθη και τα σχολεία ανοίγουν οριστικά κι αμετάκλητα στις 10 Ιανουαρίου με αυξημένα μέτρα προστασίας για μαθητές κι εκπαιδευτικούς. Την ώρα που το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωνε τα δεδομένα για την επανέναρξη των μαθημάτων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, η Βάνα Παπαευαγγέλου ενημέρωνε πως σχεδόν  8.000 μαθητές έχουν προσβληθεί από κορονοϊό.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων μίλησε στο MEGA για την αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά, με το άνοιγμα των σχολείων να μην παίρνει εν τέλει παράταση.

Κληθείσα να σχολιάσει τον προβληματισμό των γονέων κι όχι μόνο για το άνοιγμα των σχολείων, είπε: «Εχει αποδειχθεί από την εμπειρία μας από τον Σεπτέμβριο μέχρι τώρα, πόσο υπέρ των παιδιών είναι να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά και τα παιδιά να πάνε κανονικά στο σχολείο, είναι υπέρ της θωράκισης των παιδιών γιατί είναι σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον που φορούν τη μάσκα τους και τηρούν τα μέτρα, ελέγχονται δύο φορές την εβδομάδα με rapid test και αυτό βοηθά και τα ίδια να διαγνωστούν σε πιο συμπτωματικό επίπεδο και συνεπώς να μην μεταδώσουν στην υπόλοιπη τάξη αλλά και στην οικογένειά τους. Σε αντίθετη περίπτωση με τα σχολεία κλειστά, όπως στις διακοπές για τα Χριστούγεννα, τα παιδιά δεν κάνανε τεστ», ανέφερε αρχικά η κ. Παπαευαγγέλου.

«Δίχτυ ασφαλείας» τα τρία τεστ – Αυστηρότερο πρωτόκολλο

«Οι περισσότεροι γονείς πλέον ακολουθούν σωστά τις οδηγίες. Το 50%+1 είναι ένα όριο που διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της εκπαίδευσης. Είναι ένα όριο που έχει τεθεί κυρίως από το υπουργείο Παιδείας. Η εμπειρία μας από την «Δέλτα» μέχρι τώρα, έδειξε ότι η χρήση της μάσκας, που στα σχολεία τηρείται αυτό το μέτρο, προστατεύει σημαντικά», συμπλήρωσε.

«Το 50%+1 αφορά στην λειτουργία του τμήματος, και αφορά την συνολική απουσία, όχι μόνο από κορονοϊό. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του ΠΟΥ που θέτει σαν προτεραιότητα την διατήρηση των σχολείων ανοιχτών, και δεύτερον, το γεγονός ότι ακολουθούμε την πρακτική που ακολουθούν οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, οι οποίες έχουν αντικαταστήσει το κλείσιμο των σχολείων και των τάξεων με το εκτεταμένο testing», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου 2022:

  1. Προβλέπεται ένα επιπλέον self test για την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου (3 δωρεάν αντί για 2) - Η διάθεση θα γίνεται από φαρμακεία.
  2. Τα 2 δωρεάν self test θα διενεργούνται από εμβολιασμένους μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
  3. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη: Ο θετικός μαθητής θα μπαίνει σε καραντίνα 5 ημερών και για να επιστρέψει στο σχολείο θα πρέπει να έχει αρνητικό rapid test. Θα γίνεται έλεγχος σε όλο το τμήμα. Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο rapid test, ένα self test και τα 2 δωρεάν self test (σύνολο 5). Oι εμβολιασμένοι μαθητές 3 self test. Ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί 5 τεστ και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί 3 self test την εβδομάδα.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA