Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα σχολεία άνοιξαν σήμερα Δευτέρα 10 Ιανουαρίου κι όπως αναμενόταν εντοπίστηκαν αρκετά κρούσματα, καθώς διενεργήθηκαν σύμφωνα με πηγές από την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας 1,6 εκατομμύρια self test μαθητών κι εκπαιδευτικών. Συνολικά βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό 15.547 μαθητές κι εκπαιδευτικοί. Πρόκειται για εν δυνάμει κρούσματα που δεν θα είχαν βρεθεί αν τα σχολεία δεν λειτουργούσαν κανονικά. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί καθώς τα εσπερινά λύκεια θα δηλώσουν αργότερα τα εν δυνάμει κρούσματα.

Διαβάστε ακόμη: Rapid test: Πότε πρέπει να το κάνετε και πώς να το «διαβάσετε» - Πλήρης οδηγός

Κρίνεται ότι «όλα αυτά τα χιλιάδες κρούσματα θα κυκλοφορούσαν στην κοινωνία χωρίς τα συγκεκριμένα πρόσωπα να γνωρίζουν ότι είναι φορείς του ιού. Κάθε ένα τέτοιο εν δυνάμει κρούσμα που ανιχνεύεται μέσω του μηχανισμού του self τεστ είναι άλλο ένα καθοριστικό βήμα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού όχι μόνο στην σχολική κοινότητα αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα. Άλλη μία απόδειξη ότι πέρα από τους αυτονόητους παιδαγωγικούς και ψυχοσυναισθηματικούς λόγους, η λειτουργία των σχολείων επιτελεί και πολύ σημαντικούς υγειονομικούς σκοπούς».

Σημειώνεται ότι πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος ταυτόχρονος έλεγχος πληθυσμού κατά του κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας: 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι μαθητές και εκπαιδευτικοί, καθώς τις προηγούμενες φορές στους ελέγχους των σχολείων ήταν μικρότερος ο αριθμός, επειδή έκαναν έλεγχο μόνο οι ανεμβολίαστοι ενώ τώρα είναι και οι εμβολιασμένοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα Χριστούγεννα διατέθηκαν μόλις 600.000 από τα δωρέαν self test για την περίοδο των εορτών, από τα 7 εκατομμύρια που είχαν δικαίωμα να παραλάβουν οι πολίτες.

Να σημειωθεί ότι η εκπαιδευτική κοινότητα θα κάνει σήμερα το απόγευμα (10/1) νέο δεύτερο τεστ, για την προσέλευση στο σχολείο αύριο, Τρίτη 11 Ιανουαρίου, και την Πέμπτη 3ο τεστ.

Το μήνυμα Μητσοτάκη για το άνοιγμα των σχολείων

850 προσλήψεις για την κάλυψη των κενών εκπαιδευτικών που νοσούν

Διαβεβαιώσεις για την ετοιμότητα αντιμετώπισης των κενών που θα προκύψουν στη σχολική κοινότητα λόγω της αναμενόμενης αύξησης των κρουσμάτων και της νόσησης εκπαιδευτικών οι οποίοι θα τεθούν σε προσωρινή καραντίνα, παρείχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με δεδομένη την επαναλειτουργία των σχολείων από σήμερα.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου οι απαραίτητες οδηγίες για την κάλυψη των αναγκών έχουν ήδη δοθεί και κινούνται σε δύο κατευθύνσεις, αφενός στην εκ των έσω κάλυψη μεταξύ άλλων με αναμόρφωση του ωραρίου και αναδιάταξη του προσωπικού, αφετέρου στην πρόσληψη επιπλέον προσωπικού. Ο ίδιος μάλιστα αποκάλυψε πως προχώρησε ήδη σήμερα η πρόσληψη 850 εκπαιδευτικών, σημειώνοντας πως θα γίνουν κι άλλες όπου απαιτηθεί. Τόνισε, δε, πως απολύτως διαθέσιμη είναι και η πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης για τις περιπτώσεις προσωρινής αναστολής τμήματος λόγω κρουσμάτων.

Νέα μέτρα: Ολοταχώς για παράταση σε εστίαση, διασκέδαση για όλο τον Ιανουάριο

Το Reader είχε αναφέρει από το πρωί της Δευτέρας (1/10) πως τα μέτρα σε εστίαση και διασκέδαση θα παραταθούν μέχρι και το τέλος του μήνα. Και αυτό γιατί ακόμα δεν έχει επέλθει η κορύφωση της πανδημίας του κορονοϊού και οι επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουν ακόμα σημαντική πίεση σε επίπεδο κρουσμάτων, αλλά και εισαγωγών στα εξωτερικά ιατρεία και τις απλές μονάδες covid των νοσοκομείων. Η κυβέρνηση σκοπεύει  να παρατείνει το πακέτο των μέτρων, με την ελπίδα τον Φεβρουάριο να έχει διαφανεί μια πρώτη αποκλιμάκωση, ήδη, όμως, συζητά ορισμένες επιμέρους αλλαγές.

Ένα ζήτημα που ίσως τεθεί, πάντως, είναι η προοπτική ελαφρώς μεγαλύτερης πληρότητας στα γήπεδα, με δεδομένο ότι πολλά ματς δεν έγιναν λόγω κρουσμάτων στις ομάδες ή λόγω επιλογής των ομάδων να παίξουν χωρίς φιλάθλους. Ένα ποσοστό που ακούγεται είναι το 20%, εν σχέσει με το σημερινό 10%. Ακόμα, κυβερνητικά στελέχη συζητούν για το ενδεχόμενο να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση, χωρίς να αρθεί ο περιορισμός για τους ορθίους και χωρίς να αλλάξει το ωράριο κλεισίματος της εστίασης τα μεσάνυχτα.

Σε αυτή τη φάση και παρά τις εισηγήσεις ειδικών, η κυβέρνηση δεν μοιάζει να προκρίνει το ολικό «μπλόκο» σε ανεμβολίαστους πολίτες από τους εξωτερικούς χώρους εστίασης, καθώς ήδη «έσφιξε» και η πολιτική για τους εμβολιασμένους, με την καθιέρωση επτάμηνης διάρκειας του πιστοποιητικού εμβολιασμού από την 1η Φεβρουαρίου, αν κάποιος δεν έχει κάνει την τρίτη δόση, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ωθήσει ακόμα 500.000 πολίτες που το δικαιούνται και δεν το έχουν πράξει να προγραμματίσουν εντός Ιανουαρίου τον αναμνηστικό εμβολιασμό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA