Μενού
  • Α-
  • Α+

Η κακοκαιρία Ελπίς σφυροκοπά τη χώρα μας με χιόνια απ' άκρη σε άκρη. Μάλιστα, οι μετεωρολόγοι στις προγνώσεις τους κάνουν λόγο ακόμη και για χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων και στην «καρδιά» της Αθήνας, στην πλατεία Συντάγματος, αφού ο καιρός συνεχώς χαλάει και η χιονόπτωση δεν σταματά στιγμή από το πρωί. Τα προβλήματα, μάλιστα, εντείνονται, όσο περνά η ώρα, με την Κατεχάκη να είναι κλειστή από τα χιόνια. Μάλιστα, η Πυροσβεστική καλεί την Αττική Οδό να κλείσει όλες τις εισόδους λόγω του χιονιά. 

Διαβάστε ακόμη: Κακοκαιρία Ελπίς: Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις για τα χιόνια και την κακοκαιρία στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, όπως τα αναλύουν, Ι. Κωλέτσης, Κ. Λαγουβάρδος, τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν με τις πυκνές χιονοπτώσεις να εκδηλώνονται ακόμα και στα παραθαλάσσια τμήματα της Ανατολικής Στερεάς και της Πελοποννήσου ενώ θα πρέπει να τονιστεί οι μεγάλες ποσότητες χιονιού, όπου αναμένεται να εκδηλωθούν τις επόμενες ώρες στην Εύβοια.

Στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα αναμένονται τοπικές καταιγίδες ενώ χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες και σε περιοχές της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, με χαμηλότερο υψόμετρο. Για την περιοχή της Αττικής, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 25/01, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές.

Μαρουσάκης: Αλυσίδες ακόμη και στο Σύνταγμα φέρνει η κακοκαιρία Ελπίς

Οι επόμενες ώρες θα είναι ακόμα πιο δύσκολες λόγω αύξησης της σφοδρότητας της κακοκαιρίας Ελπίς, προειδοποιεί ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης, ο οποίος προβλέπει χιόνι ακόμα στο Σύνταγμα και τα αυτοκίνητα στους γύρω δρόμους να κινούνται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης, απευθύνει έκκληση να περιοριστούν οι μετακινήσεις, λέγοντας ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες συμβάλλουν στη διατήρηση του χιονιού στους δρόμους και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε τις επόμενες ώρες.

«Θα το στρώσει και στο Σύνταγμα τις επόμενες ώρες. Εκτιμώ ότι θα χρειαστούν αλυσίδες, και στους γύρω δρόμους από το Σύνταγμα ιδιαίτερα από το απόγευμα και μετά. Θέλω να πω δηλαδη ότι είναι τόσο μεγάλο το κύμα χιονόπτωσης και με τόσο μεγάλη ένταση που όσο και έτοιμος να είναι ο κρατικός μηχανισμός δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει. Επειδή έχει πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, στρώνει εύκολα το χιόνι και αυτό είναι το πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε», σημειώνει ο κ. Μαρουσάκης.

Όσο για τη θερμοκρασία στην Αττική, ο κ. Μαρουσάκης σημειώνει ότι όλο το επόμενο διάστημα θα κινείται γύρω στους μηδέν βαθμούς, και στα βόρεια προάστια θα πέσει κάτω από το μηδέν. «Είμαστε στους μηδέν βαθμούς και όσο πηγαίνει ακόμα θα πέφτει περισσότερο. Θα είναι μια δύσκολη κατάσταση μέχρι αύριο το απόγευμα. Από τους προγνωστικούς χάρτες φαίνεται ότι αυτή είναι μια από τις χειρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων 20 ετών», καταλήγει.

Καλλιάνος: Χιονοθύελλες για τις επόμενες 36 ώρες

Με τη σειρά του ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, αναφέρει ότι θα έχουμε χιονοθύελλες κυρίως σε Αττική και Εύβοια. «Χιονοκαταιγίδες και χιονοθύελλες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τις επόμενες 36 ώρες. Περισσότερη προσοχή σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια και Σποράδες. Όσον αφορά στις πόλεις, μεγάλη προσοχή στην Χαλκίδα, Λιβαδειά, Θήβα, Λαμία, βόρεια τμήματα της Αθήνας και ΝΑ Πελοπόννησο», σημειώνει ο Γιάννης Καλλιάνος.

Το ύψος χιονιού θα φτάσει πάνω από τους 25 πόντους στα βόρια προάστια, τους 5 με 10 πόντους στο κέντρο της Αθήνας. Θα ξεπεράσει τους 40 πόντους στην Εύβοια, τους 20 πόντους σε Φθιώτιδα και Βοιωτία. Θερμοκρασίες θα έχουμε 0 και 1 βαθμό Κελσίου και την Τετάρτη όταν έχουν σταματήσει οι χιονοπτώσεις και ξαστερώσει θα δούμε ακόμα και -4, -5 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια τμήματα της Αττικής. Τώρα στην Δυτική Μακεδονία γύρω από την Κοζάνη έχουμε θερμοκρασία -9 βαθμούς Κελσίου, στο Μέτσοβο -8, ακόμα και στα 1000 μέτρα υψόμετρο στην Πάρνηθα έχουμε -7βαθμούς Κελσίου».

Καιρός: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί από τα χιόνια και την κακοκαιρία Ελπίς

  • Η εθνική οδός Οινόης Μαγούλας από το ύψος του εργοστασίου Τιτάν στο ρεύμα προς Βοιωτία
  • Η εθνική οδός Μεγάρων – Αλεποχωρίου και στα δυο ρεύματα από το 120 χιλιόμετρο στην θέση Λούμπα προς Μέγαρα
  • Η λεωφόρος Παναγιώτη Κανελλοπούλου και στα δυο ρεύματα από την οδό Πίνδου ως την Περιφερειακή Υμηττού

Τα χιόνια έφθασαν στα Νότια Προάστια - Κλειστοί δρόμοι στην Ηλιούπολη

Έντονη χιονόπτωση επικρατεί και στα Νότια Προάστια, υποχρεώνοντας τις αρχές να προχωρήσουν και εκεί σε διακοπές κυκλοφορίας, όπως π.χ. στην Ηλιούπολη, στη λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου από την πλατεία 28ης Οκτωβρίου, έως τον Περιφερειακό του Καρέα.

Επίσης διακοπή κυκλοφορίας υπάρχει σε:

  • Εθνική οδό Οινόης - Μαγούλας, από εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ
  • Εθνική Οδό Αλεποχωρίου - Μεγάρων και στα δύο ρεύματα, από 12ο χλμ.μ στη θέση Λούμπα.

Καιρός: Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Οι λεωφόροι Κηφισίας, Μεσογείων, Συγγρού, Λ. Κύμης, Λ. Αμαλίας αλλά και προς Πεντέλη παρέμειναν ανοικτές, με μικρά προβλήματα χάρη στο αλάτι που είχαν από χθες το βράδυ ρίξει 87 συνολικά εκχιονιστικά μηχανήματα, τόνισε από το κέντρο Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών ο Κίμων Λογοθέτης, μιλώντας στην ΕΡΤ. Παράλληλα επεσήμανε ότι οχήματα χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες, ακινητοποιούνται και δυσκολεύουν τη διέλευση των εκχιονιστικών. "Δεν νοείται όχημα χωρίς αλυσίδες αυτήν τη στιγμή στην Αττική", είπε ο κ. Λογοθέτης.

Κλειστή η εθνική οδός μέχρι τα διόδια της Τραγάνας

Επεκτείνεται το κλείσιμο της εθνικής οδού μέχρι τα διόδια της Τραγάνας στο 121 χιλιόμετρο στην άνοδο προς Λαμία και από τα διόδια της Τραγάνας στην κάθοδο προς Αθήνα, όπως επίσης και στους δρόμους που οδηγούν στην παλιά εθνική οδό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων στα τμήματα:

  • Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 56,728η χ/θ έως την 67,655η χ/θ.
  • Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από 67,655η χ/θ έως την 121,250η χ/θ.
  • Επίσης, με την ίδια απόφαση απαγορεύεται η κυκλοφορία στα τμήματα:
  • Στην Νέα Εθνική Οδό Σχηματαρίου- Χαλκίδας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 0,000η χ/θ έως την 1,500η χ/θ.
  • Στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας- Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την 30η χ/θ έως την 45η χ/θ.

Έτσι από τα διόδια της Τραγάνας προς την Αθήνα απαγορεύεται η κίνηση σε φορτηγά πάνω από 3,5 τόνους, ενώ αντίθετα μπορούν να κυκλοφορούν τα ΙΧ.

Η απαγόρευση ισχύει και για τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας με συνέπεια να μην εξυπηρετείται ούτε η εσωτερική συγκοινωνία, ενώ την ίδια στιγμή εκατοντάδες αυτοκίνητα παραμένουν εγκλωβισμένα στο εθνικό δίκτυο σε διάφορα σημεία από τα διόδια της Τραγάνας και προς την Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά τον νομό Εύβοιας η χιονόπτωση συνεχίζεται με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση, η κυκλοφορία εσωτερικά στο νομό είναι περιορισμένη και οι εκκλήσεις που γίνονται από τους δημάρχους και την περιφέρεια είναι να μην κυκλοφορούν οι πολίτες λόγω του ύψους του χιονιού που ιδιαίτερα στα όλα τα σημεία ξεπερνά 80cm.

Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή τη στιγμή το κύμα της κακοκαιρίας κινείται και προς την πλευρά της Βοιωτίας και έχει σημάνει συναγερμό στους δήμους του νομού, που με εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους ρίχνοντας και αλάτι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA