Μενού
  • Α-
  • Α+

Στον «αέρα» θα ανέβει σε λίγες ώρες η ειδική πλατφόρμα, προκειμένου οι ασθενείς με κορονοϊό, να υποβάλουν μαζί με τους θεράποντες γιατρούς τους αίτηση για τη χορήγηση των αντιικών χαπιών. Η παράδοση των συγκεκριμένων χαπιών θα γίνεται κατ’ οίκον με courier, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι πάσχοντες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Διαβάστε ακόμη: Σχολεία: Εντοπίστηκαν 7.000 κρούσματα σε μαθητές, εκπαιδευτικούς

Όπως έχει δηλώσει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η θεραπεία ενδείκνυται για ασθενείς από 18 ετών και άνω, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Τα κριτήρια θα αξιολογεί η ίδια η Επιστημονική Επιτροπή, η οποία λειτουργούσε και στην περίπτωση με τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία πλέον ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους και δεν χορηγούνται σε ασθενείς. Τα μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνταν στο νοσοκομείο.

Τα αντιικά χάπια χορηγούνται σε ασθενείς που έχουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς νόσου, ανοσοκατεσταλμένους, χημειοθεραπευόμενους, με ιστορικό καρκίνου εντός του τελευταίου έτους, καθώς και με χρόνια νοσήματα. Τις πρώτες μέρες από τη διάγνωση της νόσου – είτε με rapid test είτε με μοριακό έλεγχο – ο θεράπων ιατρός μπορεί να υποβάλει στην ειδική πλατφόρμα την αίτηση χορήγησης. Η αρμόδια επιτροπή απαντά μέσα σε 24 ώρες και ενημερώνεται ταυτόχρονα με sms ο γιατρός και ο ασθενής, ο οποίος στη συνέχεια θα πρέπει ηλεκτρονικά να δώσει τη συγκατάθεσή του για τη χορήγηση της θεραπείας. Στη συνέχεια ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή και μέσα σε 24 ώρες παραδίδει τα φάρμακα στη διεύθυνση που θα υποδείξει ο ασθενής», όπως εξήγησε η κυρία Γκάγκα.

Πάντως, ήδη η χώρα μας έχει παραλάβει 5.700 θεραπείες της μολνουπιραβίρης (της MSD) ενώ μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να παραληφθούν άλλες 25.000 θεραπείες. Επίσης αναμένονται άμεσα και τα αντιικά χάπια της Pfizer.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η φαρμακευτική MSD, η από του στόματος θεραπεία Molnupiravir, είναι αποτελεσματική και έναντι της Omicron σε μελέτες In Vitro. Το ελπιδοφόρο αυτό στοιχείο προκύπτει από τα δεδομένα 6 κλινικών μελετών, τα οποία ανακοίνωσαν η MSD και η Ridgeback, σύμφωνα με τα οποία η θεραπεία με μολνουπιραβίρη, δρα αποτελεσματικά κατά της μεταδοτικής μετάλλαξης Omicron, η οποία πλέον επικρατεί παγκοσμίως, έναντι της Δέλτα.

Οι έρευνες διεξήχθησαν από ανεξάρτητους μελετητές Iνστιτούτων σε έξι χώρες: ΗΠΑ, Βέλγιο, Τσεχία, Γερμανία, Πολωνία, Ολλανδία. Οι μελέτες χρησιμοποίησαν κυτταρικές αναλύσεις για να αξιολογήσουν την αντ-ιική δράση του molnupiravir και άλλων αντι-ικών παραγόντων COVID-19 έναντι των παραλλαγών ενδιαφέροντος SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένης της Omicron. Η μολνουπιραβίρη, δεν έχει ακόμη μελετηθεί έναντι της Omicron σε κλινικές μελέτες. Τα αποτελέσματα των ερευνών είναι θετικά και αποτελούν ένα σημαντικό «εργαλείο» στην παγκόσμια μάχη κατά της πανδημίας, δίνοντας ελπίδα και ανοίγοντας νέες προοπτικές, τονίζει σε ανακοίνωσή της η MSD.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA