ΚΟΙΝΩΝΙΑ
05/02/2022 16:55

Κορονοϊός: Το ελληνικό rapid test φτιάχτηκε σε 6 μήνες αλλά δεν έγινε πράξη δηλώνει ο Βασίλης Γεωργούλης

Από τον Νοέμβριο του 2020 είχε κυκλοφορήσει η είδηση πως μέσω της «Εμβληματικής Δράσης» του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη μελέτη του κορονοϊού, θα προέκυπτε το πρώτο ελληνικό rapid test - Ο συντονιστής Βασίλης Γεωργούλης δηλώνει πως το τεστ δημιουργήθηκε μέσα σε 6 μήνες

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Κορονοϊός: Το ελληνικό rapid test φτιάχτηκε σε 6 μήνες αλλά δεν έγινε πράξη δηλώνει ο Βασίλης Γεωργούλης
Πηγή: Pexels, eurokinissi
Ανάγνωση:

Από τον Νοέμβριο του 2020 είχε κυκλοφορήσει η είδηση πως μέσω της «Εμβληματικής Δράσης» του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη μελέτη του κορονοϊού, προέκυψε το πρώτο ελληνικό rapid test. Σήμερα, ο συντονιστής της «Εμβληματικής Δράσης» Βασίλης Γεωργούλης δηλώνει πως το τεστ δημιουργήθηκε μέσα σε 6 μήνες αλλά «η ελληνική φαρμακοβιομηχανία για άγνωστους λόγους, δεν κατάφερε να το μετουσιώσει σε πράξη».

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ιστολογίας – Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, καθηγητής Ιστολογίας – Εμβρυολογίας και παθολογοανατόμος με εξειδίκευση στη μοριακή βιολογία κ. Γεωργούλης, μίλησε για το ελληνικό rapid test στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Μυστικά Υγείας». «Ενώ αναπτύχθηκε μέσα σε μόλις έξι μήνες στο εργαστήριο μας και παρά την αμέριστη υποστήριξη της Πολιτείας, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία για άγνωστους λόγους, δεν κατάφερε να το μετουσιώσει σε πράξη. Θα ήταν μεγάλη ευκαιρία να μετουσιωθεί η έρευνα σε αυτό που λέμε ελληνικό προϊόν, σε ένα εμπορικό σκεύασμα, που θα διευκόλυνε τη διάγνωση στην ελληνική κοινωνία. Είναι πολύ σημαντικό οι ερευνητικές προσπάθειες που γίνονται στη χώρα μας, και όχι μόνο οι δικές μας, αλλά και όσες γίνονται στο Πανεπιστήμιο και στα ερευνητικά κέντρα να αξιοποιούνται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Γεωργούλης.

Οι ερευνητικοί σκοποί της Εμβληματικής Δράσης έχουν υλοποιηθεί

Το Εργαστήριο του καθηγητή Γοργούλη που εδώ και τρεις δεκαετίες επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει τον καρκίνο σε διάφορα επίπεδα, από τον Απρίλιο του 2020, συμμετέχει στην Εμβληματική Δράση για την αντιμετώπιση του ιού SARS-CoV-2, ενώ αποτελεί και Εργαστήριο Αναφοράς για τη νόσο COVID-19. «Το εργαστήριο μας όπως και η Ιατρική Σχολή έχει κεντρική θέση μαζί με άλλους δέκα ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς στην Εμβληματική Δράση της Πολιτείας Greece Versus Corona. Οι ερευνητικοί σκοποί της Εμβληματικής Δράσης ήταν η ανάπτυξη κυρίως εγχωρίων μοριακών και ανοσολογικών μεθόδων, για την ανίχνευση του ιού και η διερεύνηση των παθοφυσιολογικών μηχανισμών της νόσου. Στο μεγαλύτερο βαθμό οι σκοποί έχουν υλοποιηθεί. Ο αρχικός σκοπός βέβαια ήταν καθαρά ερευνητικός. Όμως, οι διαγνωστικές ανάγκες της πανδημίας και η πίεση στο σύστημα υγείας, οδήγησαν μετά από ανάλογη τροπολογία, να καθιερωθούμε σαν κέντρο αναφοράς και καθημερινά συνεισφέρουμε στην χαρτογράφηση της COVID-19».

Θα μας επισκεφθούν και άλλοι κορονοϊοί στο μέλλον

Στο ερώτημα αν η Όμικρον θα είναι το τελευταίο γράμμα της πανδημίας ο κ. Γοργούλης απαντά ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν ο ιός έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει και άλλες μεταλλάξεις, χωρίς να χάσει την ιδιότητα του να μολύνει τον άνθρωπο. «Αν κρίνουμε αυτή τη στιγμή ότι η Όμικρον φαίνεται να είναι λιγότερο νοσογόνα πιθανότατα ο ιός να πλησιάζει στο όριο του. Αυτό όμως δεν μπορούμε να το απαντήσουμε με βεβαιότητα και σιγουριά, αλλά θα φανεί στο επόμενο διάστημα. Αυτό που θα γίνει, με τον ιό είναι ότι από την πανδημία θα πέσουμε στην ενδημία. Οι ιοί δεν μας αφήνουν. Θα μας επισκεφθούν και άλλοι κορονοϊοί στο μέλλον, γιατί ενδημούν μέσα στη νυχτερίδα, που είναι ο βασικός τους φορέας, και υπάρχουν πάνω από 3.000 είδη κορονοϊών. Ας ελπίσουμε οι επόμενοι να μην έχουν τη μεταδοτικότητα του Sars-cov2 και τη θνητότητα των προηγούμενων, όπως του Sars-Cov1 και του Mers».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ RAPID TEST ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΟΜΙΚΡΟΝ ΕΚΠΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ