Μενού
  • Α-
  • Α+

Από την ώρα των συλλήψεων και έπειτα, οι αστυνομικές Αρχές ήξεραν ότι είναι θέμα χρόνου... λίγων ημερών ή ακόμη και ωρών μέχρι να «σπάσουν» οι δράστες και να αρχίσουν να φορτώνουν ο ένας στον άλλο τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού. Μετά την κατακραυγή που γνώρισαν τη Δευτέρα (7/2) οι συλληφθέντες από το εξαγριωμένο πλήθος που τους περίμενε έξω από το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης για να τους λιντσάρει, προτού εισέλθουν στο γραφείο του Εισαγγελέα, οι δράστες πήραν μια μικρή «πρώτη γεύση». 

Διαβάστε ακόμη: Δολοφονία Αλκη Καμπανού: «Η βία αντιμετωπίζεται με αγάπη», συγκλονίζουν οι γονείς του 19χρονου θύματος

Η 7η τακτική ανακρίτρια στη Θεσσαλονίκη, τους έδωσε προθεσμία να απολογηθούν τις επόμενες ημέρες (Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή), καθώς εις βάρος τους ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία από κοινού με δόλο και φυσικά παρέμειναν κρατούμενοι. Από τις πρώτες καταθέσεις τους, όμως, φάνηκε πως η «σκληράδα» τους είχε εξαντληθεί στην άνανδρη επίθεση κατά του 19χρονου Αλκη, καθώς είχαν αρχίσει να κατηγορούν ο ένας τον άλλο!

«Θέλαμε μόνο να τους φοβίσουμε» 

Μια από τα ίδια και για τον 23χρονο Αλβανό που αρνήθηκε την εις βάρος του αποδιδόμενη πράξη της από κοινού ανθρωποκτονίας με δόλο, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατά συρροή. Με σύμφωνη γνώμη της ανακρίτριας και της εισαγγελέως γνωμοδοτήσεων, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και πήρε το δρόμο για τις φυλακές.  Κατά πληροφορίες, ο κατηγορούμενος δέχθηκε ότι βρισκόταν στην περιοχή, όπου συνέβη το άγριο έγκλημα, οδηγώντας ένα από τα τρία Ι.Χ. αυτοκίνητα με τα οποία οι δράστες μετέβησαν στο σημείο, αλλά αρνήθηκε την ενεργό συμμετοχή του, τόσο στη δολοφονία του 19χρονου όσο και στον τραυματισμό των δύο φίλων του.

«Θέλαμε μόνο να τους φοβίσουμε» φέρεται να απολογήθηκε, τονίζοντας ότι δεν κατάλαβε τι συνέβη κι ότι έμαθε αργότερα στις ειδήσεις για τον θανάσιμο τραυματισμό του 19χρονου. Ο ίδιος φέρεται δε, να κατονόμασε τους υπόλοιπους δέκα δράστες που συμμετείχαν στη δολοφονική επίθεση. «Εγώ δεν έχω σχέση με τη δολοφονία. Πληροφορήθηκα ότι το παιδί είναι νεκρό από τις ειδήσεις. Δεν περίμενα να καταλήξει έτσι όλο αυτό. Δε θέλαμε να σκοτώσουμε. Δεν ήταν αυτός ο σκοπός μας. Ξεκινήσαμε με σκοπό να βρούμε οπαδούς του Άρη στο Χαριλάου και να τους φοβίσουμε. Αυτό θέλαμε. Εγώ βρισκόμουν στο αυτοκίνητο. Δεν είχα συμμετοχή στο επεισόδιο», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακρίτρια ο 23χρονος.

«Κοπρόσκυλα, να πεθάνετε, να σαπίσετε στη φυλακή» 

Οι κραυγές του πλήθους για τους 8 συλληφθέντες που φορούσαν κουκούλες και μάσκες, ήταν το λιγότερο, αφού μεταξύ άλλων, έφυγαν και κάποια μπουκάλια, ενώ χρειάστηκε να επέμβει η διμοιρία των ΥΜΕΤ που βρισκόταν στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης για να αποτρέψει τα χειρότερα. Από τις καταθέσεις τους, φάνηκε πως η... ομοψυχία της φονικής ομάδας τους, έχει πάει «περίπατο» και προφανώς κατόπιν νομικών συμβουλών, ισχύει το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».   Οι συλληφθέντες φαίνεται πως έχουν «σπάσει την ομερτά» και... έδωσαν έναν 21χρονο Έλληνα ως τον άνθρωπο που κρατούσε το φονικό δρεπάνι που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονίας του Αλκη. Μάλιστα, εκτός του ότι «δείχνουν» τον δολοφόνο, οι περισσότεροι «αθωώνουν» τον 23χρονο - τον πρώτο συλληφθέντα- ο οποίος λένε ότι δεν συμμετείχε ενεργά στην επίθεση, αλλά παρέμεινε στο αυτοκίνητό του.

Σε ό,τι αφορά στον φερόμενο ως δολοφόνο του Αλκη Καμπανού, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οι 8 συλληφθέντες που συνελήφθησαν την Κυριακή, «φωτογράφισαν» εκείνον που κρατούσε το μοιραίο δρεπάνι που έκοψε το νήμα της ζωής του 19χρονου. Βάσει των παραπάνω πληροφοριών, ανέφεραν πως πρόκειται για ένα άλλο άτομο, τον οποίο κατονόμασαν ως εκείνον που είχε στα χέρια του και χρησιμοποίησε το φονικό όπλο, το δρεπάνι. Πρόκειται για έναν 21χρονο Ελληνα ο οποίος επίσης έχει πέσει στα χέρια των αστυνομικών Αρχών και όχι τον 23χρονο, ο οποίος ήταν ο πρώτος χρονικά συλληφθείς της υπόθεσης που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλους, αναφέρει το ρεπορτάζ, δεν είναι σεσημασμένος ώστε να υπάρχουν καταχωρημένα τα δακτυλικά του αποτυπώματα. Πλέον θα ληφθεί και από τον ίδιο γενετικό υλικό το οποίο θα συγκριθεί με αυτό που βρέθηκε στο φονικό όπλο.

Καταζητούνται σε Αλβανία και Αθήνα

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι αρχές για την ανεύρεση και των άλλων δύο για τους οποίους εκκρεμούν τα εντάλματα σύλληψης. Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει πρόκειται για έναν Ελληνα και για έναν Αλβανό, αμφότεροι νεαροί στην ηλικία και οργανωμένοι οπαδοί. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, ο Ελληνας ανήκει σε σύνδεσμο της Αθήνας και ταυτοποιήθηκε μετά από τις έρευνες που πραγματοποίησαν οι αστυνομικές αρχές στο κέντρο της πόλης την περασμένη Παρασκευή.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον έτερο καταζητούμενο, τον 20χρονο Αλβανό φαίνεται πως έχει διαφύγει στη χώρα του. Φέρεται να πέρασε τα ελληνοαλβανικά σύνορα από την Κρυσταλλοπηγή στις 23:45 την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022, λίγες ώρες μετά τη σύλληψη του 23χρονου. Το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του δεν αποκλείεται να γίνει ευρωπαϊκό, δηλαδή διεθνές, σύμφωνα με τον ALPHA. Πληροφορίες αναφέρουν πως τα 10 εμπλεκόμενα άτομα στη δολοφονία του Αλκη δρούσαν με τη μορφή συμμορίας και τρομοκρατούσαν ανθρώπους στη Θεσσαλονίκη.

Η εγκληματική οργάνωση και το τρίτο όχημα

Στο μεταξύ, οι πληροφορίες που έχουν περισυλλέξει οι Αρχές γύρω από τους 9 συλληφθέντες για τη δολοφονική επίθεση του Αλκη Καμπανού, είναι καταιγιστικές. Τα στοιχεία που βρίσκονται στα χέρια των αστυνομικών κάνουν λόγο για ένα τάγμα εφόδου που δρούσε αυτόνομα και έσπειρε συστηματικά τον τρόμο, αλλά και τον θάνατο, όπως αποδείχτηκε στην περίπτωση του άτυχου 19χρονου που άφησε την τελευταία του πνοή, χτυπημένος βάναυσα. Η ΕΛ.ΑΣ. ερευνά το ενδεχόμενο ύπαρξης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς η δολοφονία του Άλκη οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι δράστες είχαν οργανώσει την επίθεση, λειτούργησαν με μέθοδο και είχαν έτοιμο το σχέδιο διαφυγής τους, κάτι που επιβεβαιώνεται από το οπτικοακουστικό υλικό και τις μαρτυρίες το μοιραίο βράδυ που ο Αλκης και οι δύο φίλοι του έπεσαν θύματα ενέδρας.

Παράλληλα, στην ΕΛ.ΑΣ. ψάχνουν σπιθαμή προς σπιθαμή τα βίντεο, προσπαθώντας να εντοπίσουν και το τρίτο όχημα, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι ο διψήφιος αριθμός δραστών που μετέβη στην περιοχή του Χαριλάου, δεν μπορεί να μεταφέρθηκε μόνο με τα δύο ΙΧ που έχουν ήδη κατασχεθεί και ερευνώνται από τις Αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε τουλάχιστον άλλο ένα -τρίτο- αυτοκίνητο, στο οποίο βρίσκονταν άλλοι τρεις οπαδοί. Ο ρόλος τους στην επίθεση και τη δολοφονία του Αλκη, ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί, αλλά και οι τρεις έχουν ταυτοποιηθεί και βρίσκονται ανάμεσα στους συλληφθέντες που οδηγήθηκαν στην ανακρίτρια και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν. Φαίνεται λοιπόν, ότι το τρίτο όχημα βρίσκεται παρκαρισμένο λίγο πιο μακριά από το σημείο του εγκλήματος και οι επιβάτες του έφτασαν πεζοί έξω από τη μπυραρία, όπου έγινε η φονική επίθεση.

«Στοχευμένα χτυπήματα» λέει η ιατροδικαστής που εξέτασε τη σορό

Για την ιατροδικαστική εξέταση που διενεργήθηκε στον 19χρονο Αλκη Καμπανό μίλησε η ιατροδικαστής και διευθύντρια του εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Λήδα Καλλιόπη Κοβάτση. Όπως αποκάλυψε, ο 19χρονος εξέπνευσε από συνδυασμό κακώσεων στα κάτω άκρα και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ενώ η ίδια θεωρεί πως «τα χτυπήματα ήταν στοχευμένα».

«Το παιδί πέθανε από τον συνδυασμό των κακώσεων που του προκάλεσαν στα κάτω άκρα, μαζί με τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που υπέστη. Ο συνδυασμός αυτών των δύο ήταν που επέφερε το τελικό αποτέλεσμα. Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για ένα τραύμα. Μιλάμε για πολλά και διαφορετικά χτυπήματα» είπε η κυρία Κοβάτση στον ΣΚΑΙ και τόνισε πως δεν υπήρχαν περιθώρια για να σωθεί ο Αλκης καθώς εξέπνευσε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

«Δεν είναι εύκολο να σκοτώσεις έναν νέο άνδρα, με ύψος 1,90, πρέπει να ξέρεις τι κάνεις. Η επιστημονική μου άποψη είναι ότι πρόκειται περί στοχευμένων χτυπημάτων από άτομα που ήξεραν πως θα πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα» ανέφερε η κυρία Κοβάτση και αποκάλυψε πως από την εξέταση διαπιστώθηκαν πολλά αμυντικά τραύματα στο σώμα του Αλκη. «Το παιδί αντιστάθηκε, προσπάθησε να αμυνθεί. Προσπαθούσε να προστατεύσει ευάλωτα σημεία του σώματος, όπως το κεφάλι», είπε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Κοβάτση αναφέρθηκε σε ένα παρόμοιο περιστατικό που σημειώθηκε την ίδια εβδομάδα με τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού. «Την ίδια εβδομάδα σημειώθηκε και άλλο περιστατικό εξίσου ανησυχητικό», όταν τραυματίστηκε 14χρονο αγόρι από ομάδα ατόμων που το κυνήγησε. Όπως είπε η καθηγήτρια, «...δεν είχαμε χειρότερα γιατί το έσωσε το προσωπικό του ξενοδοχείου, έξω από το οποίο το χτυπούσαν. Πρόκειται περί καθαρής τύχης. Τον ρωτούσαν τι ομάδα είναι. Το είχαν κάτω το παιδί και το χτυπούσαν».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA