Μενού
  • Α-
  • Α+

Όσοι περίμεναν ανοιχτά γήπεδα, διασκέδαση χωρίς περιορισμούς και... τρελά γλέντια στο καρναβάλι μάλλον απογοητεύτηκαν από τις (μη) αποφάσεις της επιτροπής των ειδικών καθώς δεν ήρθε η πολυπόθητη χαλάρωση. Αυτά είναι τα άσχημα νέα. Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι πως και τα τρία θέματα παραπέμφθηκαν στη συνεδρίαση της ίδιας επιτροπής την ερχόμενη εβδομάδα και τα μηνύματα που έρχονται είναι ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποια χαλάρωση.

Οι αλλαγές, βέβαια, δεν θα είναι γενναίες αλλά σίγουρα θα δώσουν έναν «αέρα» ελευθερίας. Προφανώς και δεν μιλάμε για καρναβάλια με παρελάσεις και γήπεδα σε πληρότητα 100% αλλά για καταστάσεις που και στις δυο περιπτώσεις θα είναι ελεγχόμενες.

Το θέμα χαλάρωσης των μέτρων για τον κορονοϊό συζητήθηκε από την Επιτροπή, όπως είπε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Όπως εξήγησε, ακόμα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο, τονίζοντας ότι ο ιός θα βρει τους ανεμβολίαστους και θα τους μολύνει. «Η σταδιακή άρση των περιορισμών είναι εφικτή αλλά θα πρέπει να μάθουμε στο εξής να ζούμε με τον ιό και ο καθένας θα πρέπει να λαμβάνει τα μέτρα του» τόνισε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι όποτε υπάρξει χαμηλότερος επιδημιολογικός κίνδυνος, ίσως απελευθερωθούν κάποια πράγματα την ερχόμενη εβδομάδα για τις Απόκριες, αλλά όπως τόνισε αυτό είναι ένα ζήτημα που επιτροπή εξετάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Αναφερόμενη σε νεότερη μελέτη που έδειξε ότι η μάσκα σε ποσοστό 56% μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης στους κλειστούς χώρους, τόνισε ότι δείχνει ότι πρέπει να συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Με όλα τα παραπάνω σαν δεδομένα πρέπει να θεωρήσουμε σχεδόν σίγουρο πως η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το μοντέλο που ακολουθούν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αυτό της ελεγχόμενης χαλάρωσης των υφιστάμενων μέτρων.

Ο στόχος της κυβέρνησης, αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξει κάποια δραματική εξέλιξη, είναι διπλός. Ο πρώτος είναι να υπάρχει μια εκτόνωση στην πίεση των πολιτών αλλά με τρόπο που να μην κινδυνεύσει η δημόσια υγεία και ο δεύτερος και σημαντικότερος να φτάσουμε στον Μάρτιο και κυρίως τον Απρίλιο χωρίς να υπάρχει κανένα περιοριστικό μέτρο πλην αυτού της μάσκας, ώστε, να γιορτάσουμε το Πάσχα όπως πριν από την πανδημία.

Βέβαια, αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι όταν μιλάμε για άρση των περιορισμών αυτή αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες. Οι ανεμβολίαστοι θα συνεχίσουν να υπομένουν τους περιορισμούς όπως αυτοί ισχύουν μέχρι και σήμερα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA