Μενού
  • Α-
  • Α+

Μέσα στην εβδομάδα και συγκεκριμένα την προσεχή Τετάρτη (16/2) συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για τα επόμενα βήματα χαλάρωσης, που όπως φαίνεται θα αφορούν κυρίως ή και αποκλειστικά τους εμβολιασμένους. Η επιτροπή εξετάζει κατάργηση ή χαλάρωση κάποιων περιορισμών τόσο στην εστίαση και τη διασκέδαση, όσο και στα γήπεδα.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Πώς η μετάλλαξη Ομικρον ακυρώνει την ανοσία της αγέλης

Με τους διασωληνωμένους ασθενείς με κορονοϊό να πέφτουν μετά από καιρό κάτω από τους 500, η Επιτροπή των Ειδικών φαίνεται να βάζει για τα καλά στο «τραπέζι» την αποκλιμάκωση των μέτρων που έχουν ταλαιπωρήσει τους πολίτες σε μια προσπάθεια, όμως, να κρατηθεί όρθιο το ΕΣΥ. Οι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας παραμένουν σε υψηλούς αριθμούς, με τους ημερήσιους θανάτους να μειώνονται αισθητά τις τελευταίες ημέρες από τους 100. Έτσι στο «τραπέζι» της Επιτροπής των ειδικών την Τετάρτη, θα τεθούν μέτρα χαλάρωσης στην εστίαση και τη διασκέδαση. Πιθανή φαντάζει η επιλογή να επιτραπούν ξανά οι όρθιοι πελάτες στα καταστήματα.

Αντίθετα οι Ειδικοί εμφανίζονται αρνητικοί στις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Τουλάχιστον τις μεγάλες που περιλαμβάνουν παρελάσεις και οι αποστάσεις δεν τηρούνται. Ίσως να επιτραπούν μικρότερες εκδηλώσεις, στις οποίες θα είναι εφικτό να τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Παράλληλα, η ώρα έχει έρθει και για την αύξηση των φιλάθλων στα γήπεδα, στα οποία σήμερα επιτρέπεται η είσοδος μόνο στο 10% της χωριτικότητάς τους με ανώτατο όριο τους 1.000. Οι πρώτες σκέψεις είναι για αύξηση στο 30% ή το 50%, ενώ στο τραπέζι θα πέσει και ο διαχωρισμός μεταξύ ανοιχτών και κλειστών γηπέδων.

Εξαδάκτυλος: «Ερχεται μερική άρση των μέτρων»

«Tα μέτρα και οι περιορισμοί που έχουμε είναι πολύ λίγοι, αλλά ενοχλητικοί», δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δίνοντας ταυτόχρονα το σύνθημα για επικείμενη χαλάρωση των μέτρων: «Με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι μπαίνουμε σε αποκλιμάκωση». Μιλώντας στην εκπομπή «Με νέα ματιά», ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι μέσα στην εβδομάδα θα προχωρήσουν σε μερική άρση στην Επιτροπή των Ειδικών του υπουργείου  «ώστε να απαλείψουμε τα μέτρα τελείως όταν οι συνθήκες μας το επιτρέψουν».

 

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο «η πανδημία όσο βρίσκεται υπό έλεγχο μας επιτρέπει να κάνουμε θετικά βήματα, αλλά αν βρεθεί ανεξέλεγκτη θα μας δημιουργήσει προβλήματα». Πρόσθεσε ότι είναι εμφανές ότι μπαίνουμε σε μια καθοδική πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. «Είναι καλό που έχει επικρατήσει η Όμικρον έναντι της Δέλτα, πράγμα που δεν συνέβη τον Ιανουάριο». Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να μιλήσει για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 επισημαίνοντας ότι κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά. Μιλώντας για τις Απόκριες και το τι θα ισχύσει ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι οι επιστήμονες φοβούνται αναζωπύρωση της διασποράς γιατί «έχουμε μαζικά γεγονότα, με αδυναμία ελέγχου σε πολλά σημεία της πατρίδας μας και με πολλές μετακινήσεις. Ενδεχομένως, μία άσκοπη απόφαση θα μπορούσε να αναστρέψει την πορεία που μετά από πολύ χρόνο και κόπο ακολουθούμε».

Πλεύρης: Επιστροφή στην κανονικότητα για Ε.Ε. και Ελλάδα

Σε κατεύθυνση αποκλιμάκωσης μέτρων της πανδημίας βρίσκεται η Ευρώπη, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση. Όπως τονίζουν τόσο οι ειδικοί όσο και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η κανονικότητα για τους εμβολιασμένους δεν είναι μακριά. Συγκεκριμένα, ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος μετά και από το ταξίδι του στην Γαλλία για την άτυπη συνάντηση των υπουργών Υγείας της ΕΕ, νόσησε από κορονοϊό, ανέφερε πως είμαστε πολύ κοντά στην κατάργηση των μέτρων για τους εμβολιασμένους.

«Η βασική συζήτηση με τους άλλους Υπουργούς Υγείας της ΕΕ είναι ότι σταδιακά θα πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα τη στιγμή μάλιστα που η μετάλλαξη Όμικρον είναι μεν επικίνδυνη, αλλά δεν έχει την νοσηρότητα της μετάλλαξης Δέλτα. Σε συνδυασμό με την πίεση στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας θα προχωρούμε σε αποκλιμάκωση των μέτρων με στόχο την γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους πολίτες», δήλωσε σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο».

Σε επόμενο στάδιο θα εξεταστεί η κατάργηση της μάσκας

Για την κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα, καθώς φαίνεται πως το μέτρο θα συνεχιστεί μέχρι η αποκλιμάκωση κρουσμάτων, διασωληνώσεων και θανάτων να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως «...σταδιακά θα περάσουμε στο στάδιο, όπου δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα έξω, ωστόσο για τους ανεμβολίαστους και όσους είναι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται το μέτρο. «Παραμένουμε αυτή την περίοδο στη σύσταση ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι πολύ σημαντική η χρήση της μάσκας στις ευπαθείς ομάδες. Πάντως, ως επιτροπή θα επανεξετάσουμε το μέτρο της μάσκας», σημείωσε.

Σχετικά με τα μέτρα στους εμβολιασμένους, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως θα πρέπει να αποσυρθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. «Η ανισότητα στα διάφορα νοσοκομεία δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο και δεν εξαρτάται μόνο από τις δομές, αλλά και από το ανθρώπινο δυναμικό», ανέφερε ο καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας πως αυτό συμβαίνει παγκοσμίως.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA