Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην Κέρκυρα μεταφέρονται οι διασωθέντες από το πλοίο Euroferry Olympia στο οποίο ξέσπασε φωτιά τα ξημερώματα, με αποτέλεσμα ο καπετάνιος να διατάξει την εκκένωσή του. Ναυτικές δυνάμεις από την Ελλάδα και την Ιταλία έχουν περισυλλέξει 279 άτομα από τους επιβάτες και το πλήρωμα, ωστόσο υπάρχουν οι πληροφορίες πως είναι αγνοούμενα περί τα 10 άτομα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τους επιβαίνοντες, η φωτιά φαίνεται πως ξεκίνησε σε ένα από τα γκαράζ του πλοίου και πολύ γρήγορα επεκτάθηκε στα καταστρώματα.

Ενας από τους επιβάτες του πλοίου, ο κ. Βαγγέλης οδηγός φορτηγού, μιλώντας στην ΕΡΤ περιέγραψε τις κρίσιμες στιγμές πάνω στο σκάφος. Όπως είπε το πλοίο έφυγε από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στις 1:50 και στις 4:30 τα ξημερώματα τους ενημέρωσαν ότι εκδηλώθηκε φωτιά στο πλοίο. Αμέσως βγήκαν στο κατάστρωμα επειδή όμως η φωτιά φούντωνε τους ανέβασαν στο πάνω κατάστρωμα όπου φόρεσαν τα σωσίβια και στη συνέχεια άνδρες του πληρώματος κατέβασαν τις σωσίβιες λέμβους όπου μπήκαν μέσα. Στη συνέχεια μπήκαν σε αλιευτικό και σε λίγη ώρα θα φτάσουν στο λιμάνι της Κέρκυρας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βαγγέλης ανέφερε οτι η φωτιά -όπως τους είπαν- ξεκίνησε από τα κάτω γκαράζ που ήταν τα φορτηγά, ενώ σημείωσε ότι δεν γνωρίζει αν υπήρχαν άνθρωποι μέσα σε αυτά. Σύμφωνα με μια πρώτη καταμέτρηση που έγινε μόλις μπήκαν στις λέμβους όπως τους είπαν δεν υπήρχε κάποιο θέμα και πως «όλα είναι εντάξει».

Άλλος επιβάτης που μίλησε στο ΣΚΑΪ ανέφερε πως: «Σε 15 λεπτά η φωτιά έφτασε στο ανοιχτό κατάστρωμα όπου βρισκόμασταν. Το πλήρωμα ήταν απλά τέλειο. Γρήγορο στην αντίδρασή του και πολύ οργανωμένο. Σωθήκαμε από το πλήρωμα. Ιταλοί οι περισσότεροι». «Μας ξυπνήσανε 4.25 το πρωί, μια ώρα μετά εκκενώθηκε το πλοίο. Σε 15 λεπτά η φωτιά έφτασε στο ανοιχτό κατάστρωμα όπου βρισκόμασταν... Υπάρχουν οικογένειες και μικρά παιδιά, αλλά δεν υπήρξε πανικός. Μόλις βγήκαμε από τις καμπίνες στο ανοιχτό κατάστρωμα φαίνονταν οι καπνοί, καταλάβαμε ότι κάτι έχει πάρει φωτιά, αλλά δεν ξέραμε το μέγεθος» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Εξήγησε δε ότι «μείναμε περίπου μια ώρα στις λέμβους αν δεν κάνω λάθος. Ο καιρός είναι πολύ καλός, δεν είχε θάλασσα, μας βοήθησε ο Θεός. Δύο λέμβοι κατέβηκαν, από 150 άτομα η κάθε βάρκα».

Σύμφωνα με τις επίσημες καταστάσεις πληρώματος και επιβατών που κατέθεσε ο πλοίαρχος του πλοίου στην Ηγουμενίτσα, πριν τον απόπλου του, στο πλοίο επέβαιναν 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα. Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για το περιστατικό, έδωσε άμεσα εντολή για πλήρη κινητοποίηση πλωτών και εναέριων μέσων για τον απεγκλωβισμό των επιβατών και του πληρώματος του πλοίου.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA