ΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/02/2022 06:49

Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μπροστά - Τι ισχύει με την κατάργηση της

Κανονικά θα γίνει και φέτος η αλλαγή ώρας και η μετάβαση από τη χειμερινή στη θερινή - Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου οι δείκτες του ρολογιού θα μετακινηθούν μία ώρα μπροστά. Σήμερα το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που χρησιμοποιεί την εναλλαγή ώρας αποτελεί μειοψηφία

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μπροστά - Τι ισχύει με την κατάργηση της
Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μπροστά - Τι ισχύει με την κατάργηση της
Ανάγνωση:

Με την ημέρα να έχει μεγαλώσει αισθητά καθώς όσο βαδίζουμε προς το καλοκαίρι, νυχτώνει όλο και αργότερα, ετοιμαζόμαστε και φέτος για την αλλαγή της ώρας και το πέρασμα από τη χειμερινή στη θερινή. Σε περίπου έναν μήνα, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, στις 27/3, τα ρολόγια θα γυρίσουν γυρίσουν μία ώρα μπροστά. Συγκεκριμένα τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Μαρτίου, στις 03:00πμ οι δείκτες του ρολογιού θα πρέπει να γυρίσουν στις 04:00πμ.

Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έχει θέσει θέμα κατάργησης της αλλαγή ώρας και χρήση μίας ζώνης σε κάθε χώρα που θα αποφασίσει η ίδια. Ωστόσο παρά τις συζητήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, ακόμη δεν έχει υπάρξει απόφαση.

Σε Ελλάδα και Ευρώπη, η θερινή ώρα εφαρμόζεται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, για 7 μήνες, και η χειμερινή (ή ηλιακή ώρα) ξεκινάει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, με εφαρμογή για 5 μήνες. Σήμερα το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που χρησιμοποιεί την εναλλαγή ώρας αποτελεί μειοψηφία καθώς σχεδόν όλες οι Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν. Άλλες την έχουν καταργήσει ή σχεδιάζουν την κατάργηση του μέτρου.

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όταν τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά. Στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε, επειδή στις 28 Ιουλίου 1916 στις 04:00 ώρα, τα ρολόγια στην Ελλάδα είχαν τεθεί 25 λεπτά μπροστά κατά την εισδοχή της ζώνης ώρας που είχε αποφασιστεί παγκοσμίως. Έτσι η διαφορά σε σχέση με το φως του Ήλιου που καθορίζει και τον πραγματικό χρόνο γινόταν πολύ μεγάλη, κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας και περισσότερο στη Κέρκυρα. Τα επόμενα χρόνια είχε υιοθετηθεί μια απλή μετατόπιση της ώρας έναρξης λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα, στη χειμερινή περίοδο.

Στη δεκαετία όμως του 1970, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, με έναρξη το 1975. Η αλλαγή της ώρας γίνεται σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να την εφαρμόζουν ως νόμο[3], και πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στις 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς (GMT), ενώ τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του ίδιου έτους στις 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς. Επομένως η αλλαγή είναι ταυτόχρονη για όλα τα κράτη μέλη τα οποία έχουν υιοθετήσει το μέτρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΑΛΛΑΓΗ ΩΡΑΣ ΡΟΛΟΓΙΑ ΡΟΛΟΙ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ