Μενού
  • Α-
  • Α+

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται, τον Βλαντίμιρ Πούτιν να θέτει 4 όρους για την κατάπαυση του πυρός και τον φόβο ενός πυρηνικού όλεθρου - μετά την επίθεση κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια- το ερώτημα που προκύπτει από ελληνικής πλευράς είναι τι συνέβη στη χώρα μας με τα χάπια ιωδίου. Αλλωστε, πολλά δημοσιεύματα στον Τύπο ανέφεραν ότι τα χάπια ιωδίου έγιναν ανάρπαστα και στην Ελλάδα για την προφύλαξη από τη ραδιενέργεια. Πάντως, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ενημερώνει ότι δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά σκευάσματα με αυτήν την ένδειξη.

Τα σκευάσματα ιωδίου, που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ως συμπληρώματα διατροφής, έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ιώδιο, έως και 500 φορές μικρότερη, από τις δόσεις εκείνες τις οποίες αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι πρέπει να χορηγηθούν σε περίπτωση ραδιενεργού ατυχήματος. Αυτό σημαίνει ότι είναι ακατάλληλα για τη σχετική ένδειξη. Στην περίπτωση τέτοιου συμβάντος, αρμόδιες είναι οι εθνικές αρχές υγείας κάθε χώρας για να αποφασίσουν αν θα πρέπει να χορηγήσουν σκευάσματα ιωδίου, καθώς και για τις ακριβείς δόσεις ανά ηλικιακή ομάδα όπως και για την έναρξη και τη διάρκεια της προληπτικής αγωγής, καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA