Μενού
  • Α-
  • Α+

Η εταιρεία ΕΛΤΕΚ με ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει τον θάνατο των τριών εργαζομένων, που βρίσκονταν στο εργοστάσιο στα Γρεβενά, όταν σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη. «Είμαστε στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώσουμε το θάνατο τριών εργαζομένων, που βρίσκονταν στο εργοστάσιο μας στα Γρεβενά, κατά τη διάρκεια ατυχήματος στη γραμμή παραγωγής της μονάδας» αναφέρει στην ανακοίνωση η εταιρεία και προσθέτει:

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε την οδύνη μας για το χαμό των συναδέλφων μας και να εκφράσουμε τα βαθύτατα συλλυπητήρια μας προς τους οικείους τους. Αυτή τη στιγμή οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θανόντων, με τις οποίες είμαστε σε επικοινωνία από την πρώτη στιγμή. Η εταιρεία μας θα σταθεί δίπλα τους με κάθε τρόπο, έμπρακτα και ηθικά. Οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος εξακολουθούν να τελούν υπό διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές, με τις οποίες η εταιρεία μας συνεργάζεται πλήρως».

Οι τρεις άτυχοι εργαζόμενοι βρέθηκαν στη μονάδα παραγωγής και συσκευασίας γαλακτωμάτων και σύμφωνα με πληροφορίες η Πυροσβεστική θεωρεί πως στον συγκεκριμένο χώρο έγινε και η ισχυρή έκρηξη που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους.  Τα γαλακτώματα είναι υλικά από τα οποία παράγεται ο δυναμίτης, ενώ παράγουν αέρια όπως το νιτρικό αμμώνιο.

Από την έκρηξη που σημειώθηκε στις 08:15 τη Δευτέρα (21/3) το εργοστάσιο της ΕΛΤΕΚ κυριολεκτικά εξαϋλώθηκε ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως οι εργαζόμενοι διαμελίστηκαν. Την ώρα της έκρηξης σε κοντινή απόσταση βρισκόταν ο φύλακας του εργοστασίου που μόλις είχε αλλάξει τη βάρδια του και έφευγε για το σπίτι του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί. Ο φύλακας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Γρεβενών σε κατάσταση σοκ και σύμφωνα με τη διοικήτρια Ευτυχία Καπάτου που μίλησε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει καμία ανησυχία. 

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που τα φερτά υλικά εκσφενδονίστηκαν εκατοντάδες μέτρα με τους τοπικούς φορείς να αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι τσιμεντοκολώνες βρέθηκαν 400 μέτρα από την εταιρεία. Η ΕΛΤΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση για το συμβάν τονίζοντας πως το εργοστάσιο λειτουργούσε καθόλα νόμιμα τηρώντας τις προβλέψεις ασφαλείας της νομοθεσίας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΛΤΕΚ: 

«Η ΕΛΤΕΚ ενημερώνει ότι σήμερα, στις 21/3/22 και ώρα 08:45 περίπου, συνέβη σοβαρό ατύχημα στη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου μας στα Γρεβενά, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Το εργοστάσιο λειτουργούσε καθόλα νόμιμα, τηρώντας πλήρως όλες τις προβλέψεις ασφαλείας της νομοθεσίας. Η εταιρεία ενεργοποίησε άμεσα σχέδιο διαχείρισης και αντιμετώπισης του συμβάντος και ήρθε σε άμεση επικοινωνία με τις αρχές. Αυτή τη στιγμή, επιβεβαιώνεται ότι υπάρχουν τρεις αγνοούμενοι συνάδελφοι. Στην παρούσα φάση, όλες οι ενέργειες και οι σκέψεις μας είναι στους συναδέλφους μας και τις οικογένειές τους, με τις οποίες η εταιρεία έχει ήδη επικοινωνήσει.

Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές για τη διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος. Η εταιρεία θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση μόλις έχει περισσότερη πληροφόρηση για το συμβάν».

Η έκρηξη έγινε αισθητή σε Γρεβενά και Κοζάνη - Θύμισε τον σεισμό του 1995 

Ο Δημήτρης Παλέγκας κάτοικος της Ιτέας Γρεβενών ανάφερε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ότι «η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή και νοιώσαμε τη γη και τα σπίτια μας να ταρακουνιούνται όπως στον σεισμό του 1995…». Μίλησε για ένα τεράστιο σύννεφο καπνού που υψώθηκε εκατοντάδες μέτρα πάνω από το έδαφος κι ότι τα γύρω χωράφια σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων από την περίφραξη του εργοστασίου έχουν γεμίσει με κομμάτια από μπετόν και σίδερα που προέρχονται τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Ο δήμαρχος Γρεβενών κ Γιώργος Δασταμάνης δήλωσε ότι η έκρηξη ακούστηκε και μέσα στην πόλη ενώ ο ήχος της έφτασε έως τον Δήμο Δεσκάτης Γρεβενών και στην Αιανή Κοζάνης. Ορισμένες εγκαταστάσεις του εργοστασίου που παρήγαγε εκρηκτικές ύλες για λόγους ασφαλείας είναι κάτω από το έδαφος ενώ σύμφωνα με τον αξιωματικό της πυροσβεστικής που βρίσκεται στο σημείο «το εργοστάσιο έχει μετατραπεί σε μια άμορφη μάζα από μπάζα και σίδερα».

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Κοζάνης ο Περιφερειάρχης Γ. Κασαπίδης «η έκρηξη που έγινε σε αισθητή σε Γρεβενά και Κοζάνη ήταν τρομακτική, ενώ αναμένονται κλιμάκια πυροτεχνουργών ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του χώρου».

ΕΛΤΕΚ: Τα εκρηκτικά που παράγει το εργοστάσιο

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, «η Ελληνική Τεχνολογία Εκρηκτικών (ΕΛΤΕΚ) ιδρύθηκε το 2010 με έδρα στους Αγαλαίους του Δήμου Γρεβενών. Με μια ιδιόκτητη έκταση 100 στρεμμάτων με 14 σύγχρονες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αποθηκευτικούς χώρους συνολικής χωρητικότητας 700 τόνων πρώτης ύλης και 200 τόνων εκρηκτικών υλών και με ένα σύγχρονο και πιστοποιημένο στόλο φορτηγών αυτοκινήτων, η ΕΛΤΕΚ σήμερα δραστηριοποιείται σε ένα εμπορικό δίκτυο που αυξάνεται διαρκώς εξυπηρετώντας ταχύτατα τη ζήτηση σε Ελλάδα, Κύπρο, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Κόσοβο, Ρουμανία και Σερβία, ενώ ταυτόχρονα σημειώνει μια σταθερή μηνιαία αύξηση στις πωλήσεις της κατά 25%».

AN/FO

Η εταιρεία ΕΛΤΕΚ παρασκευάζει εκρηκτικά, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως σε διανοίξεις κι άλλες εργασίες. Το ANFO είναι εκρηκτικό σε σκόνη, το οποίο αποτελείται από ένα ομοιογενές μείγμα πορώδους νιτρικού αμμωνίου και πετρελαίου, σε αναλογία 94.3% και 5.7% κατά βάρος. Αυτή η αναλογία παρέχει βέλτιστο ισοζύγιο οξυγόνου. Το ANFO παράγεται για χρήση σε ξηρές τρύπες. Παρέχει βέλτιστη φόρτιση των διατρημάτων λόγω της ελεύθερης ροής του.

Explo Gel 200

Το EXPO GEL 200 High Energy είναι ένα εκρηκτικό γαλάκτωμα ευαίσθητο σε πυροκροτητή το οποίο είναι κατάλληλο για χρήση σε ανατινάξεις τούνελ και υπόγειες εργασίες εξόρυξης. Το EXPO GEL 200 High Energy μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε σκληρά πετρώματα λόγω της υψηλής ενέργειας και της ταχύτητας έκρηξης.

Explo Gel 100

Το EXPO GEL 100 είναι ένα εκρηκτικό γαλάκτωμα ευαίσθητο σε πυροκροτητή Νο8. Είναι κατάλληλο για χρήση σε ανοιχτά ορυχεία, οδοποιία, λατομεία και κατασκευές.

Explo Gel low cost

Το EXPO GEL 100 Low Cost είναι ένα εκρηκτικό γαλάκτωμα, για την ασφαλή έναυση του οποίου απαιτείται η χρήση ενισχυτή έναυσης (Booster). Είναι κατάλληλο για χρήση σε ανοιχτά ορυχεία, οδοποιία, λατομεία και κατασκευές. Η άριστη αντοχή του στο νερό και η υψηλή πυκνότητα το καθιστούν κατάλληλο για κάθε είδος επιφανειακής ανατίναξης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA