Μενού
  • Α-
  • Α+

Προ των πυλών φαίνεται πως είναι η χορήγηση και τέταρτης δόσης στους εμβολιασμένους για τον κορονοϊό από το ερχόμενο φθινόπωρο, με την καθηγήτρια επιδημιολογίας, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου να μιλά στην τηλεόραση του Mega για την πορεία της πανδημίας, για τα μέτρα προστασίας, αλλά και για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης του εμβολίου. «Η 4η δόση είναι προς το παρόν για αυτούς που βλέπουμε να πέφτουν πολύ γρήγορα τα αντισώματά τους ή δεν μπορούν να παράξουν αντισώματα, παρ’ όλο που έχουν εμβολιαστεί. Πρόκειται για τους ηλικιωμένους που έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό και αυτούς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας», είπε η κ. Ψαλτοπούλου.

Ανέφερε πως παρατηρείται μία «καμπύλη» αύξησης στα κρούσματα, με τους θανάτους ωστόσο να είναι σταθεροποιημένοι. Τέλος, ανέφερε πως η χώρα μας είναι μία «ηλικιωμένη χώρα» και τα άτομα 3ης και 4ης ηλικίας πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα, καθώς η 4η δόση θα γίνεται 6-7 μήνες μετά της 3ης.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πανδημία ανέφερε: «Συζητείται στην επιτροπή η τέταρτη δόση. Η αποτελεσματικότητα και η διάρκεια της τρίτης δόσης υπερτερεί των δύο δόσεων. Μελετάμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Θα περιμένουμε λίγο και θα συμπορευτούμε με τις υπόλοιπες χώρες». Επίσης τόνισε ότι η τέταρτη δόση είναι πιθανό να χορηγηθεί το φθινόπωρο.

Επιπλέον, η αντίστροφη μέτρηση για την άρση όλων των μέτρων έχει ξεκινήσει, αφού στις 2 Μαΐου αναμένεται η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Έτσι, εμβολιασμένοι και μη θα μπαίνουν σε εστίαση και λιανεμπόριο χωρίς «σκανάρισμα» πιστοποιητικών και τεστ, ενώ ο καλός καιρός αναμένεται να συμβάλει στη μείωση της διασποράς. Ωστόσο, μετά τις ανακοινώσεις ότι η τέταρτη δόση θα χορηγηθεί το φθινόπωρο εγείρονται ερωτήματα για το τι θα γίνει με όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο, ή δεν έχουν κάνει ακόμα την τρίτη δόση.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, γνωρίζουμε τα εξής:

  • Εάν, για παράδειγμα, κάποιος έχει κάνει δύο δόσεις και κάνει την τρίτη δόση τον Σεπτέμβριο, θα πρέπει να περιμένει τρεις μήνες για να θεωρηθεί εμβολιασμένος και να πάρει πιστοποιητικό.
  • Εάν κάποιος δεν έχει κάνει καμία δόση, τότε θα περάσει ακόμα έναν χειμώνα με μέτρα, εφόσον όλα αυτά συνεχίσουν να ισχύουν.

Εξάλλου, και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αλλά και οι ειδικοί της Επιτροπής έχουν ξεκαθαρίσει ότι τα μέτρα «θα ανασταλούν» και «θα επαναξιολογηθούν από το φθινόπωρο».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA