ΚΟΙΝΩΝΙΑ
12/04/2022 18:37

Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: «Καθαρές οι τοξικολογικές εξετάσεις της Μαλένας» λέει ο Γρηγόρης Λέων

«Προσωπικά είμαι πεπεισμένος για τον ασφυκτικό θάνατο» λέει για την περίπτωση της Μαλένας ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, καθώς οι τοξικολογικές εξετάσεις ήταν καθαρές - Ετοιμο το νέο πόρισμα για την Ιριδα

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: «Καθαρές οι τοξικολογικές εξετάσεις της Μαλένας» λέει ο Γρηγόρης Λέων
Πηγή: shutterstock, facebook
Ανάγνωση:

Ξεκάθαρος για τα σενάρια γύρω από τον θάνατο της Μαλένας, του ενός εκ των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα, ήταν ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή Live News του MEGA, ανέφερε πως στις τοξικολογικές εξετάσεις του κοριτσιού που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 3,5 ετών και ενώ έκανε χημειοθεραπείες για τη λευχαιμία, δεν υπάρχουν ευρήματα για τοξικές ουσίες, όπως η κεταμίνη:

Διαβάστε ακόμη: Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: «Πιθανή η δολοφονία» λέει η ιατροδικαστής που εξέτασε την Ίριδα

Video Loading...

«Εάν θέλουμε να αναλύσουμε ιατροδικαστικά τα ευρήματα, κατά τη γνώμη μου μένει μόνο ένα σενάριο: Ο ασφυκτικός θάνατος», είπε και απάντησε στο ερώτημα για το εάν το παιδί θα μπορούσε να έχει δηλητηριαστεί από κάποια ουσία: «Οι ιατροδικαστές που ανέλαβαν την υπόθεση έχουν αποφανθεί πως οι τοξικολογικές εξετάσεις της Μαλένας είναι καθαρές. Οτι δεν έχει βρεθεί κάποια ουσία άσχετη από τις θεραπείες της. Αυτό μας οδηγεί λοιπόν σε μία πιθανή διεκφύλιση ηπατικών κυττάρων που μπορεί να προκληθεί από τρεις παράγοντες:

  • το μεταβολικό σύνδρομο
  • την τοξική αντίδραση που δεν υποστηρίζεται από τις τοξικολογικές εξετάσεις
  • και τον ασφυκτικό θάνατο

Προσωπικά είμαι πεπεισμένος για την τρίτη εκδοχή, τον ασφυκτικό θάνατο». Ερωτηθείς για το αν υπάρχει περίπτωση να έχει χορηγηθεί τοξική ουσία, η οποία πλέον να μην είναι ανιχνεύσιμη, ο ιατροδικαστής μίλησε για την κεταμίνη επισημαίνοντας πως το ανώτερο της δράσης της είναι τα 20 λεπτά και πως στη συνέχεια αποβάλλεται από τον οργανισμό, κατά το ήμισυ, σε μιάμιση με δύο ώρες: «Εγώ εάν η κεταμίνη δράσει σε έναν άνθρωπο, είμαι ικανός να την ανιχνεύσω σε περίπου 6 ώρες. Άρα ένας άνθρωπος εάν πεθάνει από κεταμίνη είναι βέβαιο πως στη συνέχεια θα την ανιχνεύσω, εκτός εάν συμβεί το ακραίο ενδεχόμενο και ζήσει» τόνισε ο κ. Λέων.

Οι νέες ιατροδικαστικές εξετάσεις για Μαλένα και Ιριδα

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως η αιφνίδια παρέμβαση του εισαγγελέα ζητώντας νέα ιατροδικαστική έρευνα για τη Μαλένα και την Ίριδα, αφήνει και πάλι όλα τα σενάρια ανοιχτά σχετικά με το πώς πέθαναν τα δύο πρώτα παιδιά της οικογένειας Δασκαλάκη. Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Λέων τόνισε ότι αυτή είναι και η πιο ορθή εξέλιξη: «Οταν έχεις υποψίες σχετικά με μια πραγματογνωμοσύνη, τότε ζητάς μια νέα πραγματογνωμοσύνη που μπορεί να αναιρέσει την προηγούμενη εφόσον υπάρξουν νέα ευρήματα». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιατροδικαστές Νίκος Καρακούκης και Νίκος Καλογριάς, οι οποίοι ανέλαβαν την υπόθεση της 9χρονης Τζωρτζίνας είναι αυτοί που επισήμως πλέον θα κληθούν να επιλύσουν τον δύσκολο γρίφο και να απαντήσουν στο ερώτημα αν υπήρξε τελικά «αστοχία» στην ερμηνεία και τα ευρήματα στις ιατροδικαστικές εκθέσεις και των δύο άλλων παιδιών της οικογένειας.

Video Loading...

Ωστόσο, όπως λέει και ο ηπατολόγος Δημήτρης Κουντουράς: «Δεν πρόκειται να έρθει με μια αυτόματη απάντηση, με μία ουσία ή με μια στενή διαγνωστική απάντηση. Χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά, δε θα ήθελα να είμαι στη θέση των συναδέλφων που θα κληθούν να απαντήσουν». Μέχρι τώρα, τον θάνατο της Μαλένας ερευνούσε μία άτυπη επιτροπή, το πόρισμα της οποίας δε θα μπορούσε να «σταθεί» σε κάποιο δικαστήριο. Η επίσημη πλέον επιτροπή θα αποτελείται από τα ίδια πρόσωπα (Καρακούκης - Καλόγρηας) χωρίς την αρωγή όμως της Χριστίνας Τσάκωνα, η οποία είχε αρχικώς αναλάβει την υπόθεση. «Θα επανεξεταστούν όλα τα δεδομένα και θα προσπαθήσουν να βρουν ένα θετικό εύρημα. Μπορεί αυτό το εύρημα είτε να χάθηκε είτε να υποεκτιμήθηκε», σημείωσε ο ιατροδικαστής, Σωκράτης Τσαντίρης.

Τα δύο σενάρια για τη Μαλένα

Δύο είναι τα σενάρια που εξετάζουν στην περίπτωση της Μαλένας. Τον ασφυκτικό θάνατο, αλλά και τη δηλητηρίαση με τον αστυνομικό συντάκτη του MEGA, Βασίλη Λαμπρόπουλο να αποκαλύπτει πως στις αστυνομικές Αρχές έχει πέσει στο τραπέζι το σενάριο της κεταμίνης. «Φαίνεται να έχει δράσει τοξικός παράγοντας όπως για παράδειγμα είναι η κεταμίνη, για αρκετή ώρα περίπου 45-50 λεπτά», ανέφερε ο ηπατολόγος Δημήτρης Κουντουράς και ενώ αρχικά ο θάνατος αρχικά είχε αποδοθεί σε ηπατική ανεπάρκεια, μια διάγνωση που οδηγεί στον θάνατο σταδιακά και όχι αιφνιδίως όπως έγινε στην περίπτωση της Μαλένας. «Δεν κοιμάσαι ένα βράδυ χωρίς ηπατική ανεπάρκεια με όλους τους δείκτες καλούς και ξυπνάς την επόμενη μέρα με ηπατική ανεπάρκεια. Ούτε σε 2 ούτε καν σε 3 μέρες. Χρειάζεται ένα διάστημα τουλάχιστον 7-8 ημερών».

Τα ερωτήματα γιγαντώνονται για το πώς βρέθηκε ξαφνικά τέτοια εκτεταμένη φθορά στο συκώτι όταν, με έγγραφα που αποκάλυψε το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, ανέφερε πως η κλινική εικόνα του παιδιού ήταν άριστη. Δύο ημέρες πριν καταλήξει, στις 11/4 οι γιατροί χαρακτήρισαν την κατάστασή της άριστη. Στις 12/4 καλή και το πρωϊνό της ημέρας θανάτου «άριστη και χωρίς προβλήματα». Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία της 3χρονης που τη δείχνει να τρώει σουβλάκι λίγες ώρες πριν καταλήξει στο δωμάτιο του νοσοκομείου. «Βλέπω ανθρώπους που βάζουν το επιστημονικό εγωϊσμό τους πάνω από την εξιχνίαση μίας υπόθεσης. Δεν είναι δυνατόν όλοι να λένε ότι δεν υπάρχει ηπατική ανεπάρκεια με αυτούς τους δείκτες κι εμείς να λέμε το αντίθετο», σημειώνει ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων.

Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος αποκάλυψε ότι υπάρχει ένα εύρημα στον θάνατο της Μαλένας που, σύμφωνα με τους ιατροδικαστές θα πρέπει να διερευνηθεί αν ο θάνατος του κοριτσιού προήλθε από τη χορήγηση κάποιας τοξικής ουσίας. Η ουσία αυτή, πρέπει αν έδρασε για τουλάχιστον μία ώρα και σε αυτήν οφείλεται η βλάβη που παρουσιάστηκε στο συκώτι. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στην ιστοπαθολογική εξέταση της Τζωρτζίνας, που διαπιστώθηκε ότι χορηγήθηκε κεταμίνη, βρέθηκε και εκεί η βλάβη στο ήπαρ, ενώ αντιθέτως στην Ιριδα που, σύμφωνα με τα στοιχεία, πνίγηκε δια ασφυξίας δεν έχει βρεθεί αυτή η βλάβη.

Video Loading...

Το σενάριο του ασφυκτικού θανάτου

Δεν είναι λίγοι εκείνοι πάντως που προκρίνουν το σενάριο του ασφυκτικού θανάτου καθώς τόσο στη Μαλένα όσο και στην Ιριδα υπάρχουν πανάκια. Από επίσημα χείλη πάντως δεν έχει διευκρινιστεί αν στις πεντακάθαρες τοξικολογικές εξετάσεις της Μαλένας είχε διερευνηθεί η ύπαρξη κεταμίνης. «Αυτή η ουσία δεν φαίνεται να έχει διερευνηθεί στην τοξικολογική του πρώτου παιδιού για να έχουμε ένα αρνητικό ή θετικό αποτέλεσμα. Συνεπώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν τελικά έχει χορηγηθεί ή όχι τέτοια ουσία», λέει ο ιατροδικαστής, Δημήτρης Γαλεντέρης.

Σχεδόν έτοιμο το πόρισμα για την Ιριδα

Πιο καθαρό είναι το τοπίο στην περίπτωση της Ίριδας, με την ιατροδικαστή Άννα Ράζου να εκτιμά πως μιλάμε για εγκληματική ενέργεια καθώς έχουν αποκλειστεί τα παθολογικά αίτια. «Στην Ίριδα ναι και στη Μαλένα είμαστε πολύ κοντά. Μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουμε επίσημες ανακοινώσεις». Το ενδεχόμενο του ασφυκτικού θανάτου συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες αν υπολογίσει κανείς το εσωτερικό τραύμα του 6 μηνών βρέφους αλλά και το πανάκι δίπλα του με κηλίδες αίματος.

Οι ιατροδικαστές θα αναλάβουν να διαλευκάνουν και τους δύο θανάτους κάτι όμως που δεν αναμένεται να γίνει νωρίτερα από τα τέλη Απριλίου. Οι φάκελοι θα ανοίξουν ξανά, τα δείγματα θα επανεξεταστούν και ίσως οι πνεύμονες της Ίριδας και το ήπαρ της Μαλένας «μιλήσουν».

«Ακραίο φαινόμενο αυτή η υπόθεση»

Μιλώντας για την υπόθεση στην ίδια εκπομπή, η τέως πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων, Άννα Ζαΐρη, έκανε λόγο για ένα ακραίο φαινόμενο: «Όταν συμβαίνουν τέτοια ακραία φαινόμενα, δεν είναι δυνατόν κανείς να υποψιαστεί από την αρχή τι μπορεί να αποκαλυφθεί. Με τη συλλογή των αποδεικτικών στοιχείων καταλήγουμε σε ασφαλή συμπεράσματα». Κατά την κ. Ζαΐρη, «ορθώς μέχρι την στιγμή που αρχίσαν να πληθαίνουν τα στοιχεία, αντιμετωπιζόταν σαν κάτι τυχαίο που δεν είχε σχέση με ανθρώπινη ενέργεια». Η δικαστική λειτουργός μίλησε για μια ανοιχτή υπόθεση, που οι δικαστικοί που ασχολούνται με αυτήν βρίσκονται «σε εξόχως δύσκολη θέση γιατί τα στοιχεία είναι εξαιρετικά δύσκολα να συλλεχθούν και να συνεκτιμηθούν αλλά βρίσκεται και στην κορυφή της δημοσιότητας».

«Όταν εκφέρεται γνώμη και μάλιστα δημόσια για μια υπόθεση εν εξελίξει, ο εισαγγελέας βρίσκεται στη δυσχερέστατη θέση να είναι μόνος του με μια κοινωνία που συζητάει για αυτά που εκείνος έχει στα χέρια του και μπορεί να επηρεάζεται χωρίς να μπορεί να το αντιμετωπίσει». Η κ. Ζαΐρη τόνισε πως η υπόθεση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται «με φειδώ», καθώς από τη μία πλήττεται και το τεκμήριο της αθωότητας, ενώ από την άλλη η κοινωνία έχει εκφράσει ένα αίσθημα κόπωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΠΑΤΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑΝΑΤΟΙ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΕΩΝ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ