ΚΟΙΝΩΝΙΑ
23/04/2022 12:03

Πάσχα 2022: Αυτό είναι το έθιμο των μπότηδων στην Κέρκυρα για την Ανάσταση

Το έθιμο των «μπότηδων» γίνεται αμέσως μετά το πέρας της λιτανείας του Αγίου Σπυρίδωνα, η οποία φέτος τελέστηκε με την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας γύρω μόνο από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Πάσχα 2022: Αυτό είναι το έθιμο των μπότηδων στην Κέρκυρα για την Ανάσταση
(πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Το Πάσχα στην Ελλάδα είναι μαγευτικό όπου κι αν το περάσεις, όμως η Κέρκυρα έχει έναν ακόμη λόγο για να είναι υπερήφανη για την Ανάσταση. Αυτός ο λόγος δεν είναι άλλος από το έθιμο των «μπότηδων» που πέφτουν από τα ψηλά μπαλκόνια και τα παραθυρόφυλλα, στην «καρδιά» της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας για να διώξουν «μολύσματα» και μοχθηρά πνεύματα από το νησί, αλλά και να θυμίσουν την Ανάσταση του Κυρίου και την νίκη του έναντι του Άδη.

Διαβάστε ακόμη: Πάσχα 2022: Τουλάχιστον 325.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αττική για την Ανάσταση

Το έθιμο που χάνεται στα βάθη των χρόνων, σηματοδοτεί την πρώτη Ανάσταση του Κυρίου και είναι γνωστό σε όλη την υφήλιο ενώ φέρεται ότι ακολουθείται πιστά από τα χρόνια της Ενετοκρατίας στο νησί όταν οι εορτές του Πάσχα και συγκεκριμένα η Ανάσταση επιτρεπόταν στους Κερκυραίους να γιορτάζεται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το έθιμο των «μπότηδων» γίνεται αμέσως μετά το πέρας της λιτανείας του Αγίου Σπυρίδωνα, η οποία φέτος τελέστηκε με την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας γύρω μόνο από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.

Video Loading...

Οι «μπότηδες» είναι μεγάλα ή μικρά κεραμικά, βαμμένα κατακκόκινα δοχεία, γεμάτα νερό, με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι, που είναι δεμένα με κόκκινες κορδέλες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΠΑΣΧΑ ΚΕΡΚΥΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ