Μενού
  • Α-
  • Α+

Την εικόνα που υπάρχει από μέχρι τώρα κρούσματα της ηπατίτιδας στα παιδιά αξιολογεί η επιστημονική κοινότητα τη στιγμή που ο ΠΟΥ, τις προηγούμενες ημέρες και το πρώτο θύμα της ασθένειας που «χτυπά» κυρίως τα παιδιά ως και 16 ετών. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών η οξεία ηπατίτιδα οφείλεται σε γνωστό μέχρι τώρα αδενοϊό ωστόσο η εξάπλωση μέχρι τώρα δεν είναι εκτεταμένη.

Διαβάστε ακόμη: Παγώνη για ηπατίτιδα στα παιδιά:  Το 10% χρειάστηκε μεταμόσχευση

Αυτό το στοιχείο τόνισε και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης που στάθηκε σε δύο δεδομένα που υπάρχουν μέχρι τώρα. «Δεν έχουμε συρροές κρουσμάτων που σημαίνει είναι «ορφανά». Όταν έχουμε πολλά τέτοια που είναι ανεξάρτητα αυτό σημαίνει αφενός ότι έχουμε εξάπλωση εκτεταμένη, αφετέρου ότι μάλλον με βάση αυτά που βλέπουμε συμβαίνει από ιό που κυκλοφορεί για πολλά χρόνια» σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο ίδιος φάνηκε αβέβαιος για το αν θα έχουν σοβαρά κρούσματα στη χώρα μας λέγοντας πως «δεν θα έχουμε πολλά περιστατικά βαριάς ηπατίτιδας. Εάν συμβεί να έχουμε στη χώρα μας κρούσματα θα έχουμε το πολύ 5-10 περιστατικά όλο τον χρόνο».

Αλλά και ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου χαρακτήρισε «θέμα χρόνου» να καταγραφεί κρούσμα και στη χώρα μας. 

Γιατί προσβάλει τα παιδιά

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στη μεταδοτικότητα του συγκεκριμένου ιού «Εάν πρόκειται για τον αδενοϊό 41 ειναι εξαιρετικά δύσκολο να τον περιορίσουμε, καθώς είναι πιο μολυσματικός ακόμη και από τον κορονοϊό». Ενώ σε ό,τι αφορά στα αίτια της νέας μορφής ηπατίτιδας ανέφερε ότι μέχρι στιγμής κάνουμε μόνο υποθέσεις, ωστόσο εκτίμησε ότι ο λόγος που βλέπουμε κρούσματα αυτήν την περίοδο σε παιδιά οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η ηπατίτιδα τα προηγιούμενα χρόνια προσέβαλε τους μεγαλύτερους, οι οποίοι έχουν αποκτήσει ανοσία.

Από την πλευρά του ο κ. Ανδρέου αναφέρθηκε στη μετάδοσή του εξηγώντας ότι γίνεται και αερογενώς και μέσω των επιφανειών σημειώνοντας ότι η οξεία ηπατίτιδα προσβάλλει κυρίως το πεπτικό σύστημα και λιγότερο το αναπνευστικό.

Ο ρόλος της υγιεινής

Παράλληλα οι επιστήμονες στέκονται ιδιαίτερα στο κομμάτι της ατομικής υγιεινής. Όπως υπογράμμισε ο Μάριος Ανδρέου η καθαριότητα των χεριών είναι επιβεβλημένη τονίζοντας ότι το πλύσιμο των χεριών ίσως είναι και ο μοναδικός τρόπος προφύλαξης των παιδιών, όταν ανοίξουν τα σχολεία.

Αντίστοιχα και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, κάλεσε για αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής, καθώς η ηπατίτιδα είναι μεταδοτική. «Κολλάνε και οι μεγάλοι, αλλά αυτή τη στιγμή περιορίζεται μέχρι την ηλικία 16 ετών», επισήμανε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA