Μενού
  • Α-
  • Α+

Αναλύσεις στοιχείων που αφορούν την υπόθεση του θανάτου των τριών μικρών κοριτσιών στην Πάτρα θα γίνουν στον υπερσύγχρονο φασματογράφο του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που χάρη στην τεχνολογία που διαθέτει μπορεί να εντοπίσει ουσίες σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις, μη ορατές από τα συμβατικά μηχανήματα, αλλά και ουσίες με πολύ μεγάλο μοριακό βάρος, που επίσης δεν μπορούν να ανιχνευτούν με το συμβατικό πρωτόκολλο.

Πηγές του Εργαστηρίου επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αυτό είναι πολύ χρήσιμο, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου αναλύονται μη συμβατικά υλικά, όπως οι ιστοί σε φορμόλη και τα μπλοκ παραφίνης που πρόκειται να αναλυθούν. Διευκρινίζουν, παράλληλα, ότι είναι άγνωστο το τι θα προκύψει και αναφέρουν ότι, ανάλογα με τα ευρήματα, η διαδικασία θα προχωρά βήμα προς βήμα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι αναλύσεις είναι ταχύτατες, ωστόσο δεν είναι γνωστό πότε θα ολοκληρωθούν οι τοξικολογικές εξετάσεις καθώς αυτό εξαρτάται από τα αποτελέσματά τους.

Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες χρήσης του φασματογράφου, τονίζουν ότι αυτό το μοντέλο του συγκεκριμένου μηχανήματος είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και επισημαίνουν ότι πριν από δύο χρόνια, οπότε έγινε η προμήθειά του, θα έπρεπε να απευθυνθεί κανείς στο εξωτερικό για τέτοιου είδους αναλύσεις. Πρόκειται ουσιαστικά για μια διαδικασία που προσομοιάζει με εκείνη της ταύτισης δακτυλικών αποτυπωμάτων καθώς ο φασματογράφος ανιχνεύει το μοριακό αποτύπωμα κάθε φαρμάκου, ώστε να ακολουθήσει η ταυτοποίησή του μέσω συγκρίσεων με τις βιβλιοθήκες ουσιών που δημιουργεί το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ.

Χάρη σε αυτό το μηχάνημα, άλλωστε, οι αναλύσεις που γίνονται έχουν επεκταθεί και σε άλλα δείγματα όπως ο μυελός των οστών, τα σκελετικά υπολείμματα που προκύπτουν από εκταφές ή βιολογικά υλικά σε σήψη, ώστε να προσδιοριστούν τυχόν φάρμακα ή ναρκωτικά. Παράλληλα γίνεται γνωστό ότι, στο πλαίσιο συνεργασίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ με το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το όργανο αυτό θα χρησιμοποιείται στην κλινική και δικαστική τοξικολογία αλλά και σε κλινικές μελέτες τοξικότητας για την έγκριση φαρμάκων και αυτό θα γίνει στην Ελλάδα για πρώτη φορά.

Η αγορά του συγκεκριμένου συστήματος έγινε με χρηματοδότηση ύψους 380.000 ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020, ενώ σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, η σχετική απόφαση ελήφθη πολύ γρήγορα μετά την υποβολή του σχετικού αιτήματος από το ΑΠΘ, καθώς έγινε αντιληπτή η χρησιμότητα της λειτουργίας του.

Πώς απαντά η Ρούλα Πισπιρίγκου για τις αποκαλύψεις για την κεταμίνη

Ο Οθωνας Παπαδόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί μεταξύ άλλων τη φερόμενη ως παιδοκτόνο, Ρούλα Πισπιρίγκου τοποθετήθηκε ύστερα από τις αποκαλύψεις για τις τελευταίες στιγμές της 9χρονης Τζωρτζίνας, στην οποία εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα κεταμίνης. «Ηδη από την πρόσφατη επικαιρότητα έχουμε δύο περιστατικά, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Πάτρα, που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά. Αιφνίδιοι θάνατοι μικρών παιδιών, για τους οποίους δεν υπάρχει κάποια άμεση εξήγηση. Παλεύουμε από την πρώτη στιγμή με το στατιστικό παράδοξο», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στο Mega.

«Σχετικά με την αναζήτηση της πορείας της κεταμίνης, βλέπουμε ότι οι ενέργειες που κάνουμε για να βρεθεί η προέλευση της κεταμίνης, δημιουργούν αναστάτωση σε όσους ασχολούνται με το ζήτημα, ενώ δε θα έπρεπε. Μπορεί να μη βρούμε και ποτέ την προέλευσή της, αλλά θα προσπαθήσουμε με κάθε μέσο να βρούμε σχετικές πληροφορίες. Αν δε δοθεί επίσημα η κεταμίνη στον ασθενή, από κάπου υπάρχει έλλειμμα. Πρέπει να βρεθεί από πού λείπει», ανέφερε ο ίδιος.

Αναφορικά με τα πορίσματα των ιατροδικαστών, σύμφωνα με τα οποία η Τζωρτζίνα ήταν ήδη νεκρή όταν κλήθηκαν οι γιατροί για ανάνηψη, ενώ μεσολάβησαν μόλις 6 με 10 λεπτά από τη χορήγησή της, μέχρι το παιδί να φύγει από τη ζωή, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «Δεν μπορώ να σχολιάσω με ασφάλεια ό,τι βασίζεται σε πληροφορίες. Αν ισχύει ότι προκύπτει ενδοφλέβια χορήγηση της κεταμίνης, τότε ο χρόνος δράσης είναι μόλις ένα λεπτό».

Το «όχι» για νεκροψία στην Μαλένα

Απαντώντας στο γιατί η Ρούλα Πισπιρίγκου δεν ήθελε να γίνει νεκροψία στη Μαλένα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «Υπάρχει ψυχολογική προέκταση της νεκροψίας – νεκροτομής στο μυαλό των ανθρώπων. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούω το ότι ένας γονιός δεν ήθελε να γίνει νεκροψία στο παιδί του».

Μιλώντας, τέλος, για την κλήση στο ΕΚΑΒ της Πάτρας την προηγούμενη μέρα του θανάτου της Ιριδας, χωρίς κάποιος να μιλήσει, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «Υπήρχε ένα οικογενειακό πακέτο που περιλάμβανε όλα τα κινητά τηλέφωνα του ζεύγους και ήταν στο όνομα του συζύγου. Η αναλυτική κατάσταση των κλήσεων έχει δοθεί σε συγκεκριμένη εφημερίδα. Εχουν πάρει το λογαριασμό έχουν δει τις κλήσεις και παίρνει ο δημοσιογράφος να δει τι κλήσεις είχαν γίνει». «Για πρόβλημα υγείας άλλου μέλους της οικογένειας κλήθηκε το 166. Το πρόβλημα ήταν στη μητέρα της κατηγορουμένης και αναζητήθηκε το εφημερεύον νοσοκομείο», πρόσθεσε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA