Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο καιρός άρχισε ξανά τα... τερτίπια του, παρότι βρισκόμαστε στο κατώφλι του καλοκαιριού και μας γυρίζει μήνες πίσω σε χειμωνιάτικα σκηνικά. Αιτία, η ψυχρή λίμνη που θα φέρει κακοκαιρία τις επόμενες ημέρες. Οπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσκάκης, η κακοκαιρία θα κρατήσει από την Τετάρτη μέχρι το Σάββατο και θα «χωρίσει» τη χώρα στα δύο.

«Τι κι αν το ημερολόγιο δείχνει πλέον προχωρημένο Μάιο, ο καιρός για άλλη μια φορά φέτος θα αγνοήσει σε ποια εποχή του έτους πηγαίνουμε και θα γυρίσει αρκετές εβδομάδες πίσω για να μας θυμίσει κάτι από Χειμώνα. Και μπορεί να φαίνεται υπερβολικό κάτι τέτοιο τι στιγμή που πλέον οι περισσότεροι σχεδιάζουν τις πρώτες αποδράσεις προς τη θάλασσα, οι επόμενες ημέρες όμως θα μας δείξουν ότι κάθε άλλο παρά υπερβολικό μοιάζει. 

Αιτία γι' αυτή την εξέλιξη είναι αυτό που ονομάζουμε στην Μετεωρολογία "ψυχρή λίμνη", δηλαδή σε μεγάλα ύψη μέσα στην ατμόσφαιρα συναντάμε μία περιοχή μικρής γενικά έκτασης όπου η θερμοκρασία του αέρα υποχωρεί σημαντικά σε σχέση με τις τριγύρω γειτονικές περιοχές. 

Μια τέτοια λοιπόν ψυχρή λίμνη θα ξεκινήσει το ταξίδι της τις επόμενες ώρες - ημέρες από τα βόρεια της Ευρώπης και αν και εκφυλιζόμενη θα καταφέρει να φτάσει μέχρι και την περιοχή μας προκαλώντας σημαντική ανατροπή στο σκηνικό του καιρού όπου από τους 30+ βαθμούς κελσίου θα δούμε τον υδράργυρο να κατρακυλά αρκετούς βαθμούς όπου τη νύχτα και το πρωί προς τα ανατολικά και βόρεια δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τα μπουφάν και οι ζακέτες θα βρεθούν σε πρώτη ζήτηση. 

Στον πρώτο μας χάρτη σημειώνουμε με το μπλε βέλος την ψυχρή λίμνη και την διαδρομή όπου αυτή θα ακολουθήσει για να φτάσει μέχρι και τη χώρα μας. 

Στην ουσία η χώρα μας από Τετάρτη - Πέμπτη και μέχρι και το Σάββατο περίπου θα χωριστεί σε δύο τμήματα. Από την οροσειρά της Πίνδου και πιο δυτικά δε φαίνεται να αλλάζει σημαντικά το σκηνικό του καιρού. Ανατολικότερα όμως και προς το Αιγαίο θα συναντήσουμε πολύ ισχυρούς και τοπικά θυελλώδεις βοριάδες, σημαντική υποχώρηση της θερμοκρασίας της τάξης των 8 και πλέον βαθμών, αλλά και αρκετές βροχές - καταιγίδες που ίσως συνοδεύονται και από χαλάζι. 

Στον δεύτερο χάρτη μας και με τις μπλε αποχρώσεις μπορείτε να παρακολουθήσετε την εξέλιξη των βροχοπτώσεων μέρα με τη μέρα και ποιες περιοχές αυτές θα απασχολήσουν. 

Στα θετικά της όλης υπόθεσης είναι ότι αυτή η μεταβολή αν και σημαντική δεν θα κρατήσει για πολύ κι έτσι μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα κυριαρχήσει σταδιακά ο ήπιος καιρός»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA