ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24/05/2022 12:57

Πάτρα: Με λέπρα νοσηλεύται 65χρονη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου

Απομονωμένη νοσηλεύεται στη Δερματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου η 65χρονη γυναίκα που βρέθηκε θετική στη λέπρα. Ταυτοποιήθηκε το δείγμα που εστάλη στο Αττικόν

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Πάτρα: Με λέπρα νοσηλεύται 65χρονη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου
Πηγή: shutterstock
Ανάγνωση:

Μια γυναίκα 65 ετών νοσηλεύεται με λέπρα απομονωμένη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας, στο Ρίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να ταυτοποιηθεί ότι η 65χρονη νοσηλεύεται με λέπρα, στάλθηκε δείγμα στο νοσοκομείο Αττικόν τις προηγούμενες ημέρες. Γι' αυτό και προήλθε η σύγχυση ότι τα κρούσματα είναι δύο αλλά είναι μόνο ένα.

Διαβάστε ακόμη: Λέπρα: Κρούσμα εντοπίστηκε στο Αττικόν νοσοκομείο - Νοσηλεία ασθενή

Σημειώνεται πως πριν λίγες ημέρες ήρθε στο φως της δημοσιότητας ένα περιστατικό, το οποίο νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Αττικόν». Πρόκειται για την 65χρονη που από την Πελοπόννησο που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, όπως είχε αποκαλύψει ο καθηγητής Μικροβιολογίας του νοσοκομείου Αττικόν, Σπύρος Πουρνάρας. Σε δηλώσεις του στο OPEN, ο κ. Πουρνάρας τόνισε πως «...βρήκαμε ότι υπάρχει μικροβακτηρίδιο λέπρας. Είχαμε βρει και πρόπερσι το 2020 άλλο ένα κρούσμα. Θέλω να σας πω ότι υπάρχουν κρούσματα παλιών ασθενειών, υπάρχουν από λίγα σποραδικά. Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση να τα βρούμε, για να μην διασπαστούν». Ενα κρούσμα λέπρας έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα τελικά και όχι δύο.

Video Loading...

Λέπρα: Τι είναι η νόσος του Χάνσεν - Τα συμπτώματα

Η λέπρα αποκαλείται και νόσος του Χάνσεν και προκαλείται από το μυκοβακτηρίδιο της λέπρας (Mycobacterium leprae). Πρόκειται για μια χρόνια βακτηριδιακή ασθένεια του δέρματος και των περιφερικών νεύρων που μπορεί να προχωρήσει και να προσβάλλει εσωτερικά όργανα εάν δεν τύχει της κατάλληλης θεραπευτικής αντιμετώπισης. Σε μερικές μορφές της λέπρας, μπορούν να προσβληθούν η μύτη, ο λαιμός, τα μάτια και οι όρχεις.

Η λέπρα προσβάλλει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Είναι όμως πολύ σπάνια σε παιδιά κάτω των 3 ετών. Ο τρόπος με τον οποίο μεταδίδεται η λέπρα, παραμένει ακαθόριστος. Είναι πιθανόν ότι η λέπρα μεταδίδεται λόγω στενής και συχνής επαφής με ανθρώπους που είναι ήδη μολυσμένοι με το μυκοβακτηρίδιο της λέπρας.

Το βακτηρίδιο μπορεί να εισέλθει στο σώμα διαμέσου της μύτης ή δέρματος που παρουσιάζει βλάβες. Ο χρόνος επώασης της νόσου θεωρείται ότι μπορεί να κυμαίνεται από 9 μήνες έως 20 χρόνια. Οι ασθενείς με λέπρα που δεν υποβάλλονται σε θεραπεία, έχουν εκατομμύρια μυκοβακτηρίδια στη μύτη τους που είναι σε θέση να μεταδίδουν τη νόσο.

Το πρώτο σύμπτωμα της νόσου συχνά ξεκινά με μια κόκκινη κηλίδα στο δέρμα που έπειτα απλώνεται παντού. Μπορεί να αλλάζει τη χροιά δέρματος και των μαλλιών και τα κάνει πιο ξηρά. Δημιουργούνται βλάβες του δέρματος, τις οποίες ο ασθενής δεν αισθάνεται, παρουσιάζουν αναισθησία, είναι ανώδυνες. Οι βλάβες οφείλονται σε προσβολή των αισθητικών νεύρων. Η αναισθησία που δημιουργείται καθιστά τα άκρα ευάλωτα σε τραυματισμούς ή εγκαύματα που μπορούν να οδηγούν σε απώλεια χεριών, ποδιών, των δακτύλων τους και ακρωτηριασμούς

  • Αιμορραγία και συμφόρηση της μύτης
  • Απώλεια τριχών στα φρύδια, στα βλέφαρα και αλλού στο σώμα
  • Παραμορφώσεις στα χέρια και στα πόδια
  • Βλάβες στα μάτια και τύφλωση λόγω προσβολής του οπτικού νεύρου

Η λέπρα μπορεί να αντιμετωπισθεί με αντιβίωση. Η θεραπεία που ανακαλύφθηκε πριν από 20 χρόνια, περιλαμβάνει διάφορα αντιβιοτικά που πρέπει να λαμβάνονται για τουλάχιστον 6 μήνες για μερικά χρόνια. Στις περισσότερες περιπτώσεις η δυνατότητα του ασθενή να μεταδίδει τη νόσο σε άλλους, χάνεται σε μερικές ημέρες έως μερικούς μήνες από την έναρξη της θεραπείας.

Η πρόληψη της λέπρας περιλαμβάνει την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία που σταματούν την εξάπλωση της νόσου. Άνθρωποι που ζουν στο ίδιο σπίτι με το άτομο που πάσχει και οποιοσδήποτε έρχεται σε στενή επαφή με μολυσμένο άτομο, πρέπει να εξεταστούν από γιατρό και να εξετάζονται από γιατρό κάθε χρόνο για τουλάχιστον 5 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΛΕΠΡΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΠΑΤΡΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ