Μενού
  • Α-
  • Α+

Αν το... θερμό καλοκαίρι το περιμέναμε από επεισόδιο στο Αιγαίο μετά τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, αυτό μας ήρθε και μάλιστα νωρίς - νωρίς, από το μέτωπο της φωτιάς που για μια ακόμη χρονιά δεν λέει να αφήσει ήσυχη την Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη: Φωτιά στη Βούλα: Επνεαν άνεμοι 8 μποφόρ, εντολή εκκένωσης δόθηκε 16:20 απαντά η Πυροσβεστική

Ετσι, το Σάββατο η Αττική έζησε μια ακόμη πύρινη καταστροφή με τις πυρκαγιές σε Ανω Γλυφάδα, Βούλα, αλλά και τον Κουβαρά, να δοκιμάζουν την ετοιμότητα της Πυροσβεστικής, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αλλά και τις αντοχές των κατοίκων με τις ζημιές να περιορίζονται -ευτυχώς- μόνο σε υλικές. Στα θετικά, επίσης, πως δεν έχουν καεί ολοσχερώς κατοικίες, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες από τους Δήμους, σε περίπου 20 σπίτια έχουν σημειωθεί εκτεταμένες φθορές, με 4 από αυτά να έχουν υποστεί τις ισχυρότερες. Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί αυτοκίνητα και μηχανάκια που ήταν σταθμευμένα στις γύρω περιοχές.  Λίγο πριν πέσει το σκοτάδι και αφού τα εναέρια μέσα πραγματοποίησαν και τις τελευταίες πτήσεις τους, η εικόνα της φωτιάς στην περιοχή της Βούλας ήταν καλύτερη και οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να την θέσουν υπό έλεγχο, παρά τους ανέμους που εξακολουθούν να δυσκολεύουν τις προσπάθειές τους, λόγω και των διαρκών αναζωπυρώσεων. 

Τελικά, η πυροσβεστική έκρινε απαραίτητη την εκκένωση τεσσάρων οικισμών και του γηροκομείου στη Βάρη, όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος της Βούλας, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέλλο, πρόκειται για προληπτική εκκένωση, ώστε να μην υπάρξει ο παραμικρός κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης  ζήτησε από τους κατοίκους που έχουν μέτωπο προς τον ορεινό όγκο, να κλείσουν πόρτες και παράθυρα, να ανεβάσουν τις τέντες, να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να συνεργαστούν με τις Αρχές. Ειδικότερα, εκκενώθηκαν οι περιοχές Νέα Κάλυμνος, Εξοχή, Χέρωμα και Δίλοφο στη Βάρη. Πέραν αυτών, εκκενώθηκαν και τα παιδικά χωριά SOS στη Βάρη, με 80 φιλοξενούμενους.   Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στις 20:30 το βράδυ, η φωτιά κατευθυνόταν προς το κοιμητήριο της Βούλας μεταξύ Βάρης και Βούλας. Λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ, τα εναέρια μέσα έκαναν τις τελευταίες ρίψεις και αποχώρησαν. 

Ενισχύσεις από Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα 

Σε γενική επιφυλακή έχει κηρυχθεί όλη η δύναμη της Αττικής, λόγω της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από την Ανω Γλυφάδα και έφτασε στην Ανω Βούλα. Παράλληλα έχουν κινητοποιηθεί από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος δυνάμεις από Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, καθώς εδώ και περίπου μία ώρα είναι σε εξέλιξη και δεύτερη πυρκαγιά στο βουνό του Υμηττού.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική, ενώ η πυρκαγιά ήταν σε εξέλιξη μέσα στα σπίτια στην Ανω Βούλα, εκδηλώθηκε η δεύτερη εστία στο βουνό, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την πρώτη, σε σημείο με δάσος, όπου πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Η πυρκαγιά στην κατοικημένη περιοχή έχει προξενήσει σύμφωνα με την πρώτη εικόνα ζημιές σε αρκετά σπίτια, αλλά λόγω του ότι φαίνεται να εξασθενούν οι άνεμοι παρουσιάζει καλύτερη εικόνα και γίνεται αγώνας για την αντιμετώπιση συνεχών αναζωπυρώσεων, κυρίως από τις επίγειες δυνάμεις, πεζοπόρα τμήματα και εθελοντές. Το μέτωπο που απασχολεί τους πυροσβέστες είναι της δεύτερης πυρκαγιάς στο βουνό, όπου εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι. Το μέτωπο αυτό αντιμετωπίζεται κυρίως από τις εναέριες δυνάμεις, οι οποίες ενισχύθηκαν.

Σε σχολείο της Βούλας οι πυρόπληκτοι 

Την εντολή να ανοίξει το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Βούλας έδωσε ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, προκειμένου να φιλοξενηθούν στις αίθουσες όσοι κάτοικοι της περιοχής έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν τις κατοικίες τους προληπτικά, είτε λόγω κατοικιών που έχουν ήδη υποστεί ζημιές από τη φωτιά. Δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να υπάρξουν και νέα δημόσια κτίρια που θα φιλοξενήσουν τους πυρόπληκτους της περιοχής.

Το χρονικό της πύρινης λαίλαπας

Η φωτιά στη Γλυφάδα, ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι από το τέρμα της οδού Μετσόβου κοντά στην περιοχή Πουρνάρι Γλυφάδας. Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ έγιναν ρίψεις νερού και από εναέριες δυνάμεις. Η πυρκαγιά ήταν σε χαμηλή βλάστηση και στο σημείο έφτασαν άμεσα 10 οχήματα της πυροσβεστικής και 20 πυροσβέστες.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε εν υπαίθρω στο τέρμα της οδού Μετσόβου πλησίον της περιοχή Πουρνάρι Γλυφάδας. Μέσα σε λίγη ώρα, σημειώθηκε μεγάλη εστία στο Πανόραμα Βούλας, καθώς το πύρινο μέτωπο «συνάντησε» πεύκα και άλλες μικρές εστίες με αποτέλεσμα να σημάνει εκ νέου συναγερμός. Οι φλόγες «αγκάλιασαν» σπίτια της περιοχής, ενώ παράλληλα, «καβάλησαν» την πλαγιά από την πίσω πλευρά του Ανω Πανοράματος Βούλας. Γύρω στις 5 τη στιγμή που «έπεσε» ο αέρας, η μάχη των πυροσβεστών μεταφέρθηκε στις αυλές των σπιτιών, όπου υπάρχουν διάσπαρτες εστίες.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν από πυροσβέστες από την περιοχή της Πελοποννήσου αλλά και από την Στερεά Ελλάδα, με τις προσπάθειές τους, όμως, να πέφτουν στο κενό αργά το απόγευμα, όταν οι άνεμοι κατάφεραν να αναζωπυρώσουν εστίες που αρχικά φαίνονταν να είναι υπό έλεγχο. Στον οικισμό υπήρξαν μεγάλες ζημιές σε σπίτια, ενώ η φωτιά πέρασε προς το Νεκροταφείο της Βούλας, όπου και εκεί ευτυχώς περιορίστηκε, καθώς υπάρχει ένα κομμάτι παρθένου δάσους. Το μέτωπο της φωτιάς στον ορεινό όγκο ήταν μεγάλο, όπως φαινόταν και από τους καπνούς που έβγαιναν από το βουνό.

Δήμαρχος Γλυφάδας: Ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ

Σύμφωνα με όσα δήλωσε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος ΓλυφάδαςΓιώργος Παπανικολάου, η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στους πρόποδες του Υμηττού, στο τέρμα της οδού Μετσόβου. Λόγω της πυρκαγιάς υπάρχουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Η πυρκαγιά στην περιοχή Πουρνάρι, στην Γλυφάδα, ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου και παρά το γεγονός ότι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής με επίγεια και εναέρια μέσα ήταν άμεση, ωστόσο, οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν βοηθούν στην κατάσβεση. Χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος Γλυφάδας, κ. Παπανικολάου, δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως η πρώτη εστία της φωτιάς αντιμετωπίστηκε αλλά λόγω ισχυρού ανέμου, η πυρκαγιά έφυγε προς το βουνό, σε σημεία που δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν επίγεια μέσα, αλλά μόνο εναέρια. Μάλιστα, πρόσθεσε πως η φωτιά φαίνεται να έχει «εγκλωβιστεί» από τα εναέρια μέσα.

ΔΕΔΔΗΕ: Καμία ένδειξη ότι ξεκίνησε από υποσταθμό

Πάντως, όπως ανέφεραν πηγές του ΔΕΔΔΗΕ και μετέδωσε η ΕΡΤ δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η φωτιά στη Γλυφάδα, που είχε ως αποτέλεσμα να φτάσει μέχρι και το Πανόραμα Βούλας, ξεκίνησε από υποσταθμό του Οργανισμού. Ωστόσο, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν αποκλείει ότι μπορεί να έγινε κάποια έκρηξη ή να έπεσαν καλώδια από την ώρα που ξέσπασε η φωτιά στο σημείο ενώ επιβεβαιώνει, μάλιστα, ότι έγιναν και διακοπές ρεύματος. Παράλληλα, πηγές του ΔΕΔΗΕΕ αναφέρουν ότι στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκονται συνεργεία για παρεμβάσεις όπου υπάρχει κίνδυνος τάσης, η οποία ενδεχομένως και να κοπεί προληπτικά.

Στο νοσοκομείο τρεις πυροσβέστες

Ενώ η μεγάλη φωτιά στο Πανόραμα της Βούλας μαινόταν λόγω των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, όπως μετέδωσε το Open, η Πυροσβεστική ενημέρωσε πως υπάρχουν τρεις πυροσβέστες που αναγκάστηκαν να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Ο ένας λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και οι άλλοι δύο με τραυματισμούς. Ωστόσο και οι τρεις πυροσβέστες δεν διατρέχουν κίνδυνο της ζωής τους, με τον πρώτο να οδηγείται στο στρατιωτικό νοσοκομείο περισσότερο για προληπτικούς λόγους, ενώ δεν έχει καταγραφεί κάποιος άλλος τραυματισμός.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA