Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε ύφεση είναι η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στις περιοχές της Βούλας και της Γλυφάδας, όπως ενημέρωσε η Πυροσβεστική με το πρώτο φως της ημέρας την Κυριακή, έπειτα και από την ολονύκτια μάχη που έδωσαν οι πυροσβέστες με τις εστίες που είχαν μείνει «ζωντανές» μέχρι και τα ξημερώματα. 

Διαβάστε ακόμη: Φωτιά σε Βούλα και Γλυφάδα: Σοβαρό τροχαίο με Πυροσβεστικό όχημα της Φθιώτιδας που ερχόταν για βοήθεια

Σημαντικό είναι ότι από την πρώτη στιγμή που επετράπη και πάλι να σηκωθούν τα εναέρια μέσα, έχουν ξεκινήσει πτήσεις από ελικόπτερα προκειμένου να επιθεωρήσουν πιθανά σημεία ανάφλεξης, ενώ σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Αττικής και σε μερική επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής:

«Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στη Γλυφάδα Αττικής είναι σε ύφεση, ενημέρωσε νωρίς το πρωί της Κυριακής η Πυροσβεστική.

Οι δυνάμεις της που επιχειρούν ενισχύθηκαν με πυροσβέστες, οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.

Συνολικά επιχειρούν, 283 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος», ομάδα Σ.μη.Ε.Α. (drones), δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό.

Συνδρομή παρέχουν η ΕΛ.ΑΣ. με 100 αστυνομικούς και 38 οχήματα, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων, καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Αττικής και σε μερική επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.

Σε σχολείο της Βούλας οι πυρόπληκτοι 

Στο μεταξύ, το βράδυ στο 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Βούλας πέρασαν οι πυρόπληκτοι, έπειτα από εντολή που έδωσε το μεσημέρι του Σαββάτου ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, προκειμένου να φιλοξενηθούν στις αίθουσες, όσοι κάτοικοι της περιοχής έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν τις κατοικίες τους είτε προληπτικά, είτε λόγω ζημιών που έχουν υποστεί οι κατοικίες τους από τη φωτιά. Δεν αποκλείεται εφόσον χρειαστεί να υπάρξουν και άλλοι δημόσιοι χώροι που θα φιλοξενήσουν πυρόπληκτους της περιοχής εάν υπάρξει ανάγκη.

Το χρονικό της πύρινης λαίλαπας

Η φωτιά στη Γλυφάδα, ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι από το τέρμα της οδού Μετσόβου κοντά στην περιοχή Πουρνάρι Γλυφάδας. Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ έγιναν ρίψεις νερού και από εναέριες δυνάμεις. Η πυρκαγιά ήταν σε χαμηλή βλάστηση και στο σημείο έφτασαν άμεσα 10 οχήματα της πυροσβεστικής και 20 πυροσβέστες.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε εν υπαίθρω στο τέρμα της οδού Μετσόβου πλησίον της περιοχή Πουρνάρι Γλυφάδας. Μέσα σε λίγη ώρα, σημειώθηκε μεγάλη εστία στο Πανόραμα Βούλας, καθώς το πύρινο μέτωπο «συνάντησε» πεύκα και άλλες μικρές εστίες με αποτέλεσμα να σημάνει εκ νέου συναγερμός. Οι φλόγες «αγκάλιασαν» σπίτια της περιοχής, ενώ παράλληλα, «καβάλησαν» την πλαγιά από την πίσω πλευρά του Ανω Πανοράματος Βούλας. Γύρω στις 5 τη στιγμή που «έπεσε» ο αέρας, η μάχη των πυροσβεστών μεταφέρθηκε στις αυλές των σπιτιών, όπου υπάρχουν διάσπαρτες εστίες.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν από πυροσβέστες από την περιοχή της Πελοποννήσου αλλά και από την Στερεά Ελλάδα, με τις προσπάθειές τους, όμως, να πέφτουν στο κενό αργά το απόγευμα, όταν οι άνεμοι κατάφεραν να αναζωπυρώσουν εστίες που αρχικά φαίνονταν να είναι υπό έλεγχο. Στον οικισμό υπήρξαν μεγάλες ζημιές σε σπίτια, ενώ η φωτιά πέρασε προς το Νεκροταφείο της Βούλας, όπου και εκεί ευτυχώς περιορίστηκε, καθώς υπάρχει ένα κομμάτι παρθένου δάσους. Το μέτωπο της φωτιάς στον ορεινό όγκο ήταν μεγάλο, όπως φαινόταν και από τους καπνούς που έβγαιναν από το βουνό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA