ΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/06/2022 18:18

Μύκονος: Αγωνία για τους αγνοούμενους - Εχουν διασωθεί 108, αναζητούν τουλάχιστον 4 - Βίντεο από τη διάσωση

Το έργο των Λιμενικών Αρχών είναι δύσκολο μιας και οι 108 διασωθέντες δεν έχουν σαφή εικόνα για το πόσοι ήταν στο σκάφος και πόσοι βρίσκονται ακόμα στη θάλασσα. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 108 άνθρωποι (24 γυναίκες, 21 παιδιά και 63 άνδρες), ενώ μεταξύ των αγνοούμενων φέρονται να είναι και τρία παιδιά ηλικίας 3 κι 8 ετών, καθώς κι ένας έφηβος 15 ετών

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Μύκονος: Αγωνία για τους αγνοούμενους - Εχουν διασωθεί 108, αναζητούν τουλάχιστον 4 - Βίντεο από τη διάσωση
Πηγή: Eurokinissi
Ανάγνωση:

Συνεχίζονται οι έρευνες στη φουρτουνιασμένη θάλασσα για τον εντοπισμό και τη διάσωση αγνοούμενων μεταναστών που μετέβαιναν σε ιστιοπλοϊκό έξω από τη Μύκονο. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 108 άνθρωποι (24 γυναίκες, 21 παιδιά και 63 άνδρες), ενώ μεταξύ των αγνοούμενων φέρονται να είναι και τρία παιδιά ηλικίας 3 κι 8 ετών, καθώς κι ένας έφηβος 15 ετών.

Το ιστιοφόρο που είχε αφετηρία τις τουρκικές ακτές και τελικό προορισμό την Ιταλία έμεινε ακυβέρνητο 2,5 ναυτικά μίλια νότια του νησιού Ρήνεια το οποίο βρίσκεται κοντά στη Μύκονο και 1,8 ναυτικά μίλια νότια της Δήλου. Το έργο των Λιμενικών Αρχών είναι δύσκολο μιας και οι 108 διασωθέντες δεν έχουν σαφή εικόνα για το πόσοι ήταν στο σκάφος και πόσοι βρίσκονται ακόμα στη θάλασσα. Η ένταση των ανέμων δυσχεραίνει το έργο εντοπισμού και διάσωσης καθώς πνέουν άνεμοι εντάσεως 6-7 μποφόρ. Στην έρευνα συμμετέχουν πλωτά του Λιμενικού και αναμένεται να φτάσει και κλιμάκιο των υποβρυχίων αποστολών του Λιμενικού.

Στην επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών συμμετείχαν τρία περιπολικά σκάφη του λιμενικού παραπλέοντα πλοία και ρυμουλκό σκάφος από τη Μύκονο. Αρχικά το ρυμουλκό σκάφος προσέδεσε το ιστιοφόρο, ενώ στην συνέχεια λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και του γεγονότος πως στο ιστιοφόρο σημειώνονταν εισροή υδάτων αποφασίσθηκε να οδηγηθεί στη νησίδα Αγίου Γεωργίου, δυτικά του λιμένα Μυκόνου, για την μεταφορά των αλλοδαπών με επιβατικές λάντζες.

Εν τέλει τις πρώτες πρωινές ώρες οι 108 αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην Μύκονο, ενώ συνεχίζονται και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες με πλωτά και εναέρια μέσα, όσο και με ιδιωτικά σκάφη για τον εντοπισμό των υπολοίπων αγνοουμένων. Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα κανείς από το σύνολο των διασωθέντων δεν έφερε σωσίβιο, ενώ το ιστιοφόρο σκάφος δεν έφερε κανέναν σωστικό εξοπλισμό. Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος και έδωσε εντολή να κινητοποιηθεί άμεσα κάθε πρόσφορό μέσο για την διάσωση των αλλοδαπών.

Πλακιωτάκης: Προτεραιότητά μας η ανθρώπινη ζωή

Σε δήλωσή του ανάφερε τα εξής: «Για μια ακόμα φορά το Λιμενικό Σώμα έσωσε ζωές, που τα αδίστακτα κυκλώματα διακινητών θέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο, χωρίς έστω τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Συγχαίρω όλες και όλους για την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν, σε ιδιαιτέρως δύσκολες συνθήκες. Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της με αποφασιστικότητα, αλλά πάντα πρώτη προτεραιότητα της είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Αναφερόμενος στις τουρκικές ενέργειες με τις παράνομες προωθήσεις μεταναστών προς την Ελλάδα και κατ' επέκταση στην Ευρώπη, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε τα εξής: «Η Τουρκία μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά σε συνεργασία με την ΕΕ και την Ελλάδα για την προστασία των ανθρώπινων ζωών και την εξάλειψη των δικτύων λαθρεμπορίου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

«Ευρείας κλίμακας επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη από τις βραδινές ώρες χθες στην θαλάσσια περιοχή δύο ναυτικά μίλια Νότια της Δήλου υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Έως τώρα έχουν διασωθεί 108 αλλοδαποί, ενώ σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις των διασωθέντων αγνοούνται άλλοι τέσσερις. Από τους 108 διασωθέντες οι 24 είναι γυναίκες, τα 21 είναι παιδιά και οι 63 άνδρες, ενώ τρεις από τους παραπάνω έχουν ήδη μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου.

Συγκεκριμένα βραδινές ώρες χθες το ΕΚΣΕΔ/ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε για την ύπαρξη ιστιοφόρου σκάφους όπου επέβαινε ικανός αριθμός ατόμων και το οποίο έπλεε ακυβέρνητο 1,8 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Δήλου, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι 6-7 μποφόρ.

Άμεσα το ΕΚΣΕΔ/ ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. κινητοποίησε τρία περιπολικά σκάφη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., παραπλέοντα πλοία, ενώ την ίδια ώρα απέπλευσε ρυμουλκό σκάφος από την Μύκονο.

Αρχικά το ρυμουλκό σκάφος προσέδεσε το ιστιοφόρο, ενώ στην συνέχεια λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και του γεγονότος πως στο ιστιοφόρο σημειώνονταν εισροή υδάτων αποφασίσθηκε να οδηγηθεί στη νησίδα Αγίου Γεωργίου, δυτικά του λιμένα Μυκόνου, για την μεταφορά των αλλοδαπών με επιβατικές λάντζες.

Εν τέλει τις πρώτες πρωινές ώρες οι 108 αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην Μύκονο, ενώ συνεχίζονται και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες με πλωτά και εναέρια μέσα, όσο και με ιδιωτικά σκάφη για τον εντοπισμό των άλλων τεσσάρων αγνοουμένων. Στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι έντασης 6-7 μποφόρ.

Σημειώνεται ότι ουδείς από το σύνολο των διασωθέντων δεν έφερε σωσίβιο, ενώ το ιστιοφόρο σκάφος δεν έφερε κανέναν σωστικό εξοπλισμό. Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος και έδωσε εντολή να κινητοποιηθεί άμεσα κάθε πρόσφορό μέσο για την διάσωση των αλλοδαπών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΥΚΟΝΟΣ ΔΙΑΣΩΣΗ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ