ΚΟΙΝΩΝΙΑ
30/06/2022 12:26

Θανάτωση χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Ποινικό αδίκημα, λέει ο Κούγιας - Αρωγός η Κούρκουλου

Υπάρχει ποινικό αδίκημα στη θανάτωση του χιμπατζή Μπαζού, είπε ο Αλέξης Κούγιας που αναλαμβάνει να διερευνήσει την υπόθεση για λογαριασμό φιλοζωικών που θέλουν να στραφούν νομικά κατά του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Θανάτωση χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Ποινικό αδίκημα, λέει ο Κούγιας - Αρωγός η Κούρκουλου
Πηγή: Eurokinissi
Ανάγνωση:

Στα δικαστήρια θα συνεχιστεί η υπόθεση της θανάτωσης του χιμπατζή Μπαζού από τους υπεύθυνους του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, καθώς ο Αλέξης Κούγιας είναι πεπεισμένος ότι προκύπτουν ποινικές ευθύνες κι αναλαμβάνει την νομική υποστήριξη φιλοζωικών οργανώσεων. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της «η Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού δια του Προέδρου Κωνσταντίνου Σισμανίδη και του Γενικού Γραμματέως της Γιάννη Κάραλη» εξουσιοδότησε τον Κούγια να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες «για την εν ψυχρώ εκτέλεση του γνωστού στα παιδιά όλης της Αττικής και όλης της Ελλάδος χιμπατζή με το όνομα Μπαζού, ο οποίος δραπέτευσε λόγω των ελλιπέστατων μέτρων ασφαλείας από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, όπου εξετίθετο». Οπως αναφέρει ο Κούγιας οι εντολείς του έχουν πάρα πολλά ερωτήματα για την επιλογή της εκτέλεσης του ζώου αντί της αναισθητοποιήσεως του από τους αρμοδίους του πάρκου.

Στο πλευρό φιλοζωικών και Κούγια, η Κούρκουλου

Στο πλευρό των οργανώσεων και του Αλέξη Κούγια στέκεται κι ο Βύρωνας Βασιλειάδης μετά της συζύγου του και γνωστής φιλόζωης, Εριέττας Κούρκουλου, η οποία «τρέχει» και την οργάνωση «save a greek stray» που είναι ταγμένη στην προστασία των ζώων και κυρίως των αδέσποτων. Το δικηγορικό γραφείο του Κούγια εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Πριν από λίγη ώρα επικοινώνησαν με τον επικεφαλής του γραφείου μας, κο Αλέξη Κούγια, ο κος Βύρων Βασιλειάδης και η σύζυγός του κα Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση για να του δηλώσουν ότι συμπαρίστανται με όλες τους τις δυνατότητες στην υπόθεση της δολοφονίας του χιμπατζή, που διέφυγε από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και δολοφονήθηκε άγρια, ενώ ήταν δυνατό να αναισθητοποιηθεί, και του δήλωσαν ότι θα είναι παρόντες στην οιαδήποτε διαδικασία, η οποία θα αναδείξει παράνομες συμπεριφορές των υπευθύνων του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου και των εκτελεστών του ανυπεράσπιστου ζώου».

Μιλώντας σχετικά ο Αλέξης Κούγιας είπε: «Υπάρχουν τα εξής ερωτήματα: Εάν έκαναν ό,τι πρέπει να κάνουν και πώς διέφυγε ο δυστυχής χιμπατζής. Το ότι διέφυγε δεν το αμφισβητεί κανείς. Εφυγε από ένα χώρο που είναι ασφαλισμένος. Υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για αυτές τις περιπτώσεις και υπάρχουν τα μέσα ώστε σήμερα ο χιμπατζής να ήταν στη ζωή και να χαίρονταν τα παιδιά, ανεξάρτητα εάν ήταν δυστυχισμένος και φυλακισμένος», δήλωσε ο δικηγόρος μιλώντας στο Mega και τόνισε πως η θανάτωση του χιμπατζή είναι ποινικό αδίκημα.

Video Loading...

Κλιμάκιο της περιφέρειας στο Πάρκο

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο επισκέφτηκε χθες κλιμάκιο που συστάθηκε από την Περιφέρεια, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο χιμπατζής οδηγήθηκε σε θανάτωση, αλλά και την φύλαξη των ζώων. Η κτηνίατρος Αννα Κατωγυρίτη, μίλησε στο Mega για τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε αντίστοιχες περιπτώσεις κι ανέφερε ότι όταν ένα άγριο ζώο δραπετεύσει από ζωολογικό κήπο η ύψιστη προτεραιότητα είναι να προφυλαχτεί η ανθρώπινη ζωή.

«Ενα καταφύγιο άγριων ζώων μέσα στην ζούγκλα είναι διαφορετικό από ένα ζωολογικό κήπο που είναι σε αστικό κέντρο. Οι ζωολογικοί κήποι έχουν άλλες προτεραιότητες. Αν εκτίθεται η ανθρώπινη ζωή όταν δραπετεύσει ένα ζώο, η θανάτωση του ζώου, η εξουδετέρωση – μία λέξη που δεν συμφωνώ – είναι μέσα στο πρωτόκολλο. Αν έκαναν τα πάντα για το ηρεμήσουν δεν το ξέρω και αυτή είναι η δουλειά των πραγματογνωμόνων», δήλωσε.

Η κυρία Κατωγυρίτη τόνισε πως όταν ένα ζώο βρίσκεται σε ένταση και με την αδρεναλίνη στα ύψη, η αναισθησία αργεί να πιάσει. «Σε κέντρα αποκατάστασης, που ο σκοπός τους είναι η προστασία του είδους και όχι η έκθεσή του, περιμένουμε όσο χρειαστεί. Μπορεί να χρειαστεί και δύο ώρες για να ηρεμήσουμε το ζώο», συμπλήρωσε.

Video Loading...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΧΙΜΠΑΤΖΗΣ ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΛΕΞΗΣ ΚΟΥΓΙΑΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ