Μενού
  • Α-
  • Α+

Η πολλή χαρά της «απελευθέρωσης» από τα δεινά του κορονοϊού, με περιοριστικά μέτρα, χρήση μασκών κι αποκλεισμούς από κοινωνικές εκδηλώσεις, ενδεχομένως να μας βγει... ξινή, καθώς το τελευταίο διάστημα η κατάσταση φαίνεται πως είναι ανεξέλεγκτη. Με την αύξηση των κρουσμάτων, μοιραία έχει έρθει και η αύξηση των νοσηλειών και κατ' επέκταση και των διασωληνωμένων, που είναι κι ο μεγάλος «εφιάλτης» του ΕΣΥ.

Πάντως οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και μέσα σε έναν μήνα έχουν τετραπλασιαστεί τα ενεργά κρούσματα. Την 1η Ιουλίου τα ενεργά κρούσματα ήταν 132.395, ενώ την 1η Ιουνίου ήταν μόλις 36.077! Αρκετοί είναι αυτοί που ζητούν την επαναφορά της μάσκας, ενώ προς το παρόν δεν συζητούνται άλλα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, για να αποσαφηνιστεί η κατάσταση, η κυβέρνηση προχωρά σε έκτακτη ενημέρωση σήμερα (4/7) το πρωί στις 10:30, έτσι ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες τι μέλλει γενέσθαι.

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν πάνω από 11.000 νέες μολύνσεις και 26 θάνατοι, ενώ οι διασωληνωμένοι ανήλθαν σε 98. Συγκεκριμένα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 11.629. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.719.839 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 48.6% άνδρες.

Μεγάλη διασπορά

Τις τελευταίες ημέρες, η διασπορά των κρουσμάτων είναι μεγάλη και δεν εντοπίζεται μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά τα κρούσματα είναι διάσπαρτα κι αποτελούν πηγή κινδύνου, ιδίως για τους τουριστικούς προορισμούς. Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, αυτοί που προειδοποιούν για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων με τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις να κάνουν λόγο για 25.000 κρούσματα ημερησίως, με δεδομένο ότι ακόμη δεν έχει φύγει το μεγάλο κύμα των εκδρομέων.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο κυλιόμενος μέσος όρος των ημερήσιων εισαγωγών αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (26/6) κατά 44% και κατά 90% μέσα σε δύο εβδομάδες και μέχρι χθες Κυριακή (3/7). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν με προσοχή το νέο κύμα στο οποίο κυριαρχούν οι υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Oμικρον, ενώ όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης δεν συντρέχουν λόγοι για να προχωρήσει η κυβέρνηση σε λήψη μέτρων.

Σαρηγιάννης: Η κορύφωση της έξαρσης θα είναι 16 με 17 Ιουλίου

Στις 16-17 Ιουλίου υπολογίζεται η κορύφωση στον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού όπως εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Σύμφωνα με τον ίδιο προβλέπεται ότι τα ημερήσια κρούσματα θα φτάσουν τα 24.000, ενώ εξήγησε ότι θα υπάρχει αύξηση και στους «σκληρούς» δέικτες της πανδημίας. «Θα φτάσουμε λίγο πάνω από τους 200 διασωληνομένους, αργότερα στο τέλος του Ιουλίου. Αντίστοιχα οι θάνατοι περιμένουμε να αυξηθούν κι αυτοί φτάνοντας τους 27-28 μεσοσταθμικά, γύρω στις αρχές Αυγούστου», δήλωσε ο καθηγητής. Εξάλλου, σημείωσε πως θα υπάρξει μια φάση αποκλιμάκωσης τονίζοντας ότι αν καταστεί δυνατό να «δαμαστεί» μέσα στον Αύγουστο η πανδημία, τότε ο Σεπτέμβριος θα είναι καλύτερος.

Μάλιστα πρότεινε και τη λήψη ορισμένων μέτρων όπως την επιβολή υποχρεωτικού τεστ για τους εργαζομένους. «Να μην φοβηθεί η πολιτεία να βάλει υποχρεωτικότητα σε τεστ των εργαζομένων και βεβαίως μάσκα σε όσους εργάζονται σε χώρο όπου υπάρχει συνωστισμός».

Θωμαΐδης: 120% αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα

«Ετσι θα μάθουμε να ζούμε», προέβλεψε για το μέλλον της πανδημίας ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για την αύξηση των κρουσμάτων. «Η αύξηση του ιικού φορτίου μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, ξεπερνά το 120%, σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη, νησιά, Αττική, Χανιά και Ρέθυμνο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι, η αύξηση αυτή οφείλεται «σε δύο νέες παραλλαγές της Όμικρον». «Είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς ότι θα τον ξεπεράσουμε, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν», σημείωσε και κατέληξε πως, «ετοιμάζεται εμβόλιο που θα έχει τα δύο νέα στελέχη του κορονοϊού και της γρίπης», υπογραμμίζοντας ότι, το εμβόλιο προστατεύει από τη βαριά νόσηση και τα χειρότερα και όχι από τη μετάδοση του ιού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA