Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε τραγωδία εξελίχθηκε η προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς στη Σάμο που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης, όταν κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης, ένα ελικόπτερο που επιχειρούσε, έπεσε στη θαλάσσια περιοχή του νησιού. Το βράδυ, έγινε γνωστό και επίσημα από το νοσοκομείο ότι οι δύο επιβαίνοντες που είχαν περισυλλεγεί από το Λιμενικό είναι νεκροί. Αντιθέτως, διασώθηκε ο Ρουμάνος πιλότος του ελικοπτέρου και καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από το λιμενικό για την εύρεση του 4ου ατόμου του πληρώματος.

Διαβάστε ακόμη: Σάμος: Η στιγμή που το ελικοπτερο πέφτει στη θάλασσα - Μεγάλη επιχείρηση έρευνας για το πλήρωμα

Από πλευράς διερεύνησης του αεροπορικού ατυχήματος, ο Αερολιμεναρχης Σάμου έχει ενημερώσει την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων (που υπάγεται στο υπουργείο Μεταφορών) για να προχωρήσει στη διερεύνηση των αιτιών.

Αν και έγιναν προσπάθειες ανάνηψης από τους διασώστες, τελικά οι πρώτες πληροφορίες που έφτασαν στο Υπουργείο Υγείας αναφέρουν ότι τα δύο από τα τέσσερα μέλη του πληρώματος δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή. Λίγο νωρίτερα, ένα εκ των τεσσάρων μελών του ελικοπτέρου της πυροσβεστικής εντοπίστηκε και διασώθηκε από το λιμενικό. Πρόκειται για έναν Ρουμάνο, τον πιλότο του ελικοπτέρου. Σύμφωνα με πληροφορίες ασθενοφόρο μετέφερε τον έναν διασωθέντα από το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου στο Γενικό Νοσοκομείο, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρή υποθερμία.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του τέταρτου μέλους του πληρώματος. Στο σημείο όπου σημειώθηκε το δυστύχημα γίνονται έρευνες από τρία πλωτά σκάφη του λιμενικού, ιδιωτικά σκάφη και ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας, ενώ στη θαλάσσια περιοχή πνέουν άνεμοι 7 μποφόρ. Μέχρι στιγμής άγνωστα παραμένουν τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου.

Η στιγμή που το ελικόπτερο πέφτει στη θάλασσα 

Την ώρα που γίνονταν τεράστιες προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς στη Σάμο, μία κακή στιγμή ήρθε να προστεθεί στην ήδη δύσκολη κατάσταση που επικρατούσε στο νησί του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς το μισθωμένο ελικόπτερο από την πυροσβεστική κατέπεσε στη θάλασσα κατά την προσπάθειά του να αντλήσει νερό. Το ελικόπτερο είχε κληθεί από την Πυροσβεστική για να συνδράμει στη μεγάλη επιχείρηση, ενώ μία φωτογραφία που κάνει τον γύρο του διαδικτύου αποτυπώνει τη στιγμή της πτώσης του ελικοπτέρου τύπου «Mi 8».

Αμέσως σήμανε συναγερμός Σάμο και στήθηκε μια μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς το ελικόπτερο βρέθηκε να βουλιάζει στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Παλαιοχωρίου. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως η πτώση ήρθε τη στιγμή που προσπαθούσε να αντλήσει νερό από τη θάλασσα για να επαναλάβει μία νέα ρίψη στο μέτωπο της φωτιάς. Η ιστοσελίδα Samos 24 δημοσίευσε τη φωτογραφία από τη στιγμή της πτώσης του ελικοπτέρου που βυθίστηκε στη περιοχή Άγιος Μηνάς. 

Στο μεταξύ, στον όρμο της Πλάκας, έχει ήδη ξεκινήσει αποστολή έρευνας και διάσωσης για το τελευταίο μέλος του πληρώματος του ελικοπτέρου ήταν τετραμελές, με ξένους πιλότους και Έλληνα μεταφραστή. Το ελικόπτερο ήταν μισθωμένο από την Ουκρανία, στο πλαίσιο των ενοικιάσεων εναέριων μέσων για τη θερινή περίοδο όπου και υπάρχει έξαρση των πυρκαγιών στη χώρα μας. 

Ζωντανός ο Ρουμάνος πιλότος

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου στις 7.30 βρέθηκε και δεύτερο άτομο από πλωτό του Λιμενικού, το οποίο περισυνελέγη στο πλωτό και από την πρώτη στιγμή του έγινε ΚΑΡΠΑ από μέλη του πληρώματος, καθώς δεν είχε τις αισθήσεις του. Οι προσπάθειες που έκαναν οι άνδρες του Λιμενικού για να τον επαναφέρουν ήταν τεράστιες.

Λίγα λεπτά αργότερα εντοπίστηκε και το τρίτο από τα τέσσερα μέλη του πληρώματος, επίσης χωρίς τις αισθήσεις του. Το άτομο εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή «Πλάκα» και μεταφέρεται με ελικόπτερο στη ξηρά.

Νωρίτερα, ζωντανός εντοπίστηκε ο Ρουμάνος πιλότος του ελικοπτέρου που έπεσε στη Σάμο, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του το Samos 24.gr., σχεδόν 35 λεπτά μετά την συντριβή του ρωσικής κατασκευής πυροσβεστικού ελικοπτέρου Mi 8, το οποίο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή της Σάμου, περίπου 300 μέτρα δυτικά της παραλίας Πλάκα. Περίπου στις 18:30, άντρες του Λιμενικού εντόπισαν έναν διασωθέντα από τους τέσσερις αγνοούμενους που επέβαιναν στο ελικόπτερο Mi 8 που κατέπεσε και συνετρίβη στη Σάμο.

Το πυροσβεστικό ελικόπτερο Mi 8 είχε απογειωθεί από Σάμο ώρα 16:39 και το ατύχημα συνέβη στις 17:55. Στην περιοχή που επιχειρούσε κατάσβεση το πυροσβεστικό ελικόπτερο επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι τουλάχιστον 6 μποφόρ. Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αποτελούσαν ένας Ρουμάνος, δύο Μολδαβοί και ένας Έλληνας μεταφραστής. Στην περιοχή ξεκίνησε άμεσα έρευνες το δεύτερο πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου Mi 8 που συμμετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς και έχει φτάσει επίσης ένας σκάφος του Λιμενικού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA