Μενού
  • Α-
  • Α+

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας για τον Δημήτρη Λιγνάδη, που έκρινε ότι πρέπει να δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Αν και καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκισης για δύο βιασμούς, τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε να τον αφήσει προσωρινά ελεύθερο μέχρι το Εφετείο, θέτοντας βεβαίως περιοριστικούς όρους. Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με τα πολιτικά κόμματα να ανταλλάσσουν πυρά, άτομα από τον χώρο της τέχνης να καταδικάζουν την αποφυλάκιση, ενώ έντονη ήταν η δυσαρέσκεια για την ελληνική Δικαιοσύνη και στο Twitter

Διαβάστε ακόμη: Σάμος: Ζωντανός ο τέταρτος αγνοούμενος από το ελικόπτερο - Κολύμπησε μέχρι την ακτή

Ηλιόπουλος: «Μητσοτάκης - Μενδώνη πήγαν να κουκουλώσουν την υπόθεση»

Συγκεκριμένα, ο Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «προσπάθεια Μητσοτάκη - Μενδώνη να κουκουλώσουν την υπόθεση Λιγνάδη». Με ανακοίνωσή του, λίγο μετά την απόφαση για τον ηθοποιό, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όταν άρχισαν οι αποκαλύψεις, ο κ. Μητσοτάκης και η κα Μενδώνη επί είκοσι ημέρες προσπαθούσαν να κουκουλώσουν την υπόθεση δημιουργώντας μια ευνοϊκή περιρρέουσα ατμόσφαιρα για τον βιαστή και τότε καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, την ίδια ώρα που στοχοποιήθηκαν τα θύματα που είχαν το σθένος να μιλήσουν».

Οικονόμου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύεται με απρέπεια»

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, που ανέφερε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύεται με απρέπεια και ευτέλεια». Ανέφερε χαρακτηριστικά: Μόνο ένα κόμμα που έχει αποφασίσει να πορευτεί μέσα στο βούρκο και την αθλιότητα θα επιχειρούσε να μετατρέψει σε αντικείμενο χυδαίας κομματικής εκμετάλλευσης μια δικαστική απόφαση, για υπόθεση βιασμού. Αρχικά με ανακοίνωση της Τομεάρχη Πολιτισμού Σίας Αναγνωστοπούλου χαρακτήριζε την καταδίκη Λιγνάδη «νίκη του δικού μας ηθικού και αξιακού συστήματος», επιχειρώντας να καπηλευθεί πολιτικά μια δικαστική απόφαση για υπόθεση μάλιστα ποινικού και όχι πολιτικού ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηλιόπουλος επιχείρησε να χρεώσει τη δικαστική απόφαση, για απόλυση του κ. Λιγνάδη με περιοριστικούς όρους, στον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Πολιτισμού! Πρόκειται για μια άθλια συκοφαντία, για τον ορισμό της τοξικότητας, που συνιστά δολοφονία χαρακτήρων και υπονόμευση των θεσμών. Αυτά είναι που συνιστούν τον "τραμπισμό αλά γκρέκα". Η στάση του αυτή είναι όνειδος για ελληνικό κοινοβουλευτικό κόμμα» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Το ΚΚΕ ανέφερε συγκεκριμένα: «Η απόφαση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του Δημήτρη Λιγνάδη βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα, αλλά και με την ίδια τη βαρύτητα των πράξεων. Για τέτοιου είδους εγκλήματα, ιδιαίτερα σε βάρος ανηλίκων, δεν υπάρχει κανένα έδαφος για επιείκεια στην ποινική μεταχείριση».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

«Μια ακόμα ντροπιαστική απόφαση για την ελληνική δικαιοσύνη» χαρακτήρισε την αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη και το ΜέΡΑ25. Όπως με τους δολοφόνους του Ζακ, του Αλ. Γρηγορόπουλου, του Ν. Σαμπάνη, η «δικαιοσύνη» τους είναι σαν τα φίδια, δαγκώνει μόνο τους ξυπόλυτους».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Δημήτρης Λιγνάδης: Αίσθημα οργής στον καλλιτεχνικό κόσμο

Από την δικαίωση για την ποινή στο αίσθημα οργής για την αποφυλάκιση πέρασαν τα συναισθήματα των καλλιτεχνών.  Χαρακτηριστικά είναι τα δύο status που έγραψε ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας στο Facebook πριν και αφού έγινε γνωστό ότι η ποινή του Δημήτρη Λιγνάδη θα ανασταλεί. «Ένοχος ο Δημήτρης Λιγνάδης. Σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη κι αυτό που αποφάσισε είναι μήνυμα για έναν καθαρότερο κόσμο, χωρίς κακοποιητικές εξουσίες και προσβολές της ελευθερίας του ατόμου», είχε γράψει αρχικά για να προσθέσει αργότερα: «Ένοχος μεν, ελεύθερος με αναστολή έξω. Σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της. Τα υπόλοιπα στην κρίση του κάθε πολίτη αυτής της δημοκρατικής χώρας».

Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση του ηθοποιού Κωνσταντίνου Μπιμπή που μοιράστηκε ένα νέο Instagram Story για να μοιραστεί την απογοήτευσή του. «Βιαστήκαμε να χαρούμε. Η αστική δικαιοσύνη σας ήταν και είναι εγκληματικά επώδυνη για τους αδικημένους και τόσο σάπια που θα πέσει στα κεφάλια σας και θα σας τσακίσει» έγραψε χαρακτηριστικά. 

Η Μαίρη Συνατσάκη στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου για τον Δημήτρη Λιγνάδη ξέσπασε μέσω instagram. «Δηλαδή σήμερα το βραδάκι θα κοιμηθεί σπίτι του ο Λιγνάδης που κρίθηκε ένοχος για βιασμούς δυο ανηλίκων. Κάνω εμετό από τα μάτια από την τόση δικαιοσύνη», έγραψε η Μαίρη Συνατσάκη.

 Η ηθοποιός, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, που κατήγγειλε επώνυμα τον Πέτρο Φιλιππίδη για σεξουαλική παρενόχληση, έγραψε χαρακτηριστικά: «Έχε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη σου λένε. Τελικά είναι βιαστής λέει αλλά στο όριο. Δεν συμφωνούν όλοι. Δεν πείστηκαν όλοι. Και τώρα θα πληρώσει κάποιος πλούσιος φίλος για να κοιμάται σπιτάκι του ο βιαστής που για κάποιο λόγο δεν θεωρείται επικίνδυνος μετά από τόσα χρόνια δράσης. Εκλιπαρώ να μιλήσουν όλοι. Δεν θα αλλάξει τίποτα στον άθλιο αυτό κόσμο αν δεν μιλήσουμε όλοι. 

Η τραγουδίστρια Καίτη Γαρμπή ανέφερε: Ναι μεν. Η καταδίκη Λιγνάδη θα μπορούσε να είναι μια ιστορική απόφαση και η πρώτη μεγάλη δικαστική νίκη του #MeToo Αλλά. Αφέθηκε ελεύθερος. Πύρρειος η νίκη τελικά γιατί μετά από αυτή την απόφαση, τα θύματα θα κλείσουν μια για πάντα το στόμα τους. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Για τον αγώνα που συνεχίζεται μίλησε ο ηθοποιός Αλέξανδρος Μπουρδούμης σχολιάζοντας το γεγονός ότι παρά την ενοχή του ο Δημήτρης Λιγνάδης θα αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. «Μία “εν μέρει” απόφαση που αφήνει σκιές στην προσπάθεια να βγούμε από το σκοτάδι. Ο αγώνας συνεχίζεται», έγραψε μεταξύ άλλων.

 Δημήτρης Λιγνάδης: Οργή και στο Twitter 

Και στο Twitter, οι χρήστες έσπευσαν να δείξουν τον αποτροπιασμό τους για την εν λόγω απόφαση λέγοντας πως «δεν υπάρχει δικαιοσύνη» και πως «σίγουρα, δεν είναι τυφλή». Ένα τεράστιο κύμα οργής έχει «βουλιάξει» τα social media.

Δείτε χαρακτηριστικά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο Twitter:

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA