ΚΟΙΝΩΝΙΑ
18/07/2022 13:38

Συντριβή Antonov στην Καβάλα - Σαρηγιάννης: Ελεγχοι για τοξικές ουσίες για το επόμενο δίμηνο

Ανησυχία για την επικινδυνότητα του φορτίου, που εμπεριείχε το αεροσκάφος Antonov που κατέπεσε το βράδυ του Σαββάτου στην Καβάλα. Τι αναφέρει ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης για τον κίνδυνο να εκλύονται το προσεχές διάστημα τοξικές ουσίες από το κουφάρι του αεροπλάνου

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Συντριβή Antonov στην Καβάλα - Σαρηγιάννης: Ελεγχοι για τοξικές ουσίες για το επόμενο δίμηνο
Πηγή: eurokinissi, ΑΠΕ
Ανάγνωση:

Να μην εφησυχάσουν οι Αρχές ζητεί ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθώς ο κίνδυνος για την υγεία των πολιτών των γύρω περιοχών του σημείου που κατέπεσε το Antonov, μπορεί να μην είναι μεγάλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί ως τώρα, ωστόσο, ελλοχεύει, και γι αυτό ζητά να συνεχιστούν οι έρευνες για τις επικίνδυνες ουσίες για τουλάχιστον ένα δίμηνο.

Την ώρα μάλιστα που δεν έχει ξεκαθαρίσει τι ακριβώς έχει συμβεί, και τι είδους φορτίο υπήρχε μέσα στο cargo αεροπλάνο με το οκταμελές πλήρωμα που βρήκε τραγικό θάνατο, είναι λογικό να είναι έκδηλη η ανησυχία των κατοίκων των γύρω περιοχών, καθώς πέραν του ότι «δεν ανιχνεύτηκαν τοξικές ουσίες», η κατάσταση δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως. Γι αυτό άλλωστε, το ΥΠΕΞ ζήτησε από τον πρέσβη στο Βελιγράδι να μεταφέρει στην κυβέρνηση της Σερβίας το αίτημα της Ελλάδας για τα ακριβή στοιχεία του φορτίου του αεροπλάνου που φέρεται να μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Νις στη Ντάκα του Μπαγκλαντές και κατέπεσε έξω από την Καβάλα.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υπογράμμισε την ανάγκη δειγματοληψίας στο σημείο της πτώσης του Antonov στην Καβάλα τους επόμενους δύο μήνες για τοξικό περιεχόμενο. «Τόσο από την καύση των εκρηκτικών όσο και των πλαστικών και μεταλλικών υλικών του αεροσκάφους εκλύονται ουσίες που μπορούν να έχουν τοξικό περιεχόμενο. Αυτές στο μεγαλύτερό τους ποσοστό καταπίπτουν στο έδαφος. Καλό είναι λοιπόν να υπάρχει μια δειγματοληψία σε μια ακτίνα ενός χιλιομέτρου γύρω από το σημείο πτώσης. Αυτό καλό είναι να γίνει σε ένα διάστημα ενός με δύο μηνών, ακριβώς για να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μόλυνσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Video Loading...

Οι μάσκες και ο κίνδυνος επαναιώρησης

Σχετικά με το αν οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να προσέξουν είπε ότι «δεν υπάρχει θέμα μάσκας αυτή τη στιγμή, ό,τι είναι να πέσει στο έδαφος έχει ήδη πέσει». Προειδοποίησε ωστόσο για την πιθανότητα «να προκληθεί επαναιώρηση (σ.σ.: σωματιδίων, δηλαδή σήκωμα σκόνης) από αγροτικές εργασίες κτλ.», η οποία θα κάνει αυτές τις ουσίες να βρεθούν ξανά στον αέρα και πιθανώς να μεταφερθούν μακρύτερα ή να τις εισπνεύσουν πολίτες που εργάζονται εντός αυτής της περιοχής γύρω από το σημείο της συντριβής.

Όπως εξήγησε «το θέμα είναι να μην περάσουν στην τροφική αλυσίδα οι ουσίες από την καύση των υλικών του αεροσκάφους» και πρόσθεσε πως «δύο – τρεις δειγματοληψίες μέσα στο επόμενο δίμηνο φτάνουν, δεν χρειάζεται παραπάνω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ANTONOV ΚΑΒΑΛΑ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΡΒΙΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ