ΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/07/2022 13:59

Φωτιά στην Πεντέλη: Εσβησαν τα πύρινα μέτωπα, φόβοι για αναζωπυρώσεις - Υλικές ζημιές σε πολλά σπίτια

Σε ύφεση η φωτιά που καίει στην Πεντέλη με μικρές εστίες παραμένουν σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμη μικρότερες σε Ανθουσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι - Σε όλη την υπόλοιπη περίμετρο της πυρκαγιάς δεν υπάρχουν ενεργές εστίες

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Φωτιά στην Πεντέλη: Εσβησαν τα πύρινα μέτωπα, φόβοι για αναζωπυρώσεις - Υλικές ζημιές σε πολλά σπίτια
Πηγή: eurokinissi
Ανάγνωση:

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη φωτιά που ξέσπασε στην Πεντέλη και πολύ γρήγορα επεκτάθηκε και πέρασε στον οικιστικό ιστό. Το μεσημέρι της Τετάρτης δεν υπάρχει πλέον ενιαίο μέτωπο στην πυρκαγιά παρά μόνο μικρότερα επιμέρους τα οποία και προσπαθούν να περιορίσουν οι επίγειες δυνάμεις αλλά και τα εναέρια μέσα της πυροσβεστικής. Μεγάλος αντίπαλος είναι ο δυνατός αέρας με τις προγνώσεις όμως αν αναφέρουν πως από το απόγευμα αναμένεται να μειωθεί η ένtασή τους και πλέον να έχουν ταχύτητα κάτω από τα πέντε μποφόρ.

Διαβάστε ακόμη: Φωτιά τώρα στην Πεντέλη: Συγκλονίζει η γυναίκα του αυτόχειρα - «Δεν έχει έρθει ποτέ η πυροσβεστική»

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας, η πυρκαγιά της Πεντελης είναι σε ύφεση καθώς δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και οι δυνάμεις εξακολουθούν να εργάζονται για να σβήσουν όλες τις μικροεστίες και να εξαλείψουν τον κίνδυνο αναζωπυρωσεων.

Video Loading...

Ιδιαίτερα, μικρές εστίες παραμένουν σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμη μικρότερες σε Ανθουσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι. Στα σημεία συνεχίζουν να επιχειρούν πολύ ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και εθελοντών, καθώς και 19 εναέρια μέσα ώστε να θέσουν σε πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς. Σε όλη την υπόλοιπη περίμετρο της πυρκαγιάς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενεργές εστίες.

Δείτε ΕΔΩ τον χάρτη με τη φωτιά και τους ανέμους σε πραγματικό χρόνο

Στις ενέργειες συμμετέχει και η Ελληνική Αστυνομία που συνεχίζει την επιτήρηση των περιοχών και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι Δασικές Υπηρεσίες που συνδράμουν στη διάνοιξη ασφαλών ζωνών και λωρίδων, ενώ τα νοσοκομεία της Αττικης ήταν και είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, όπως και το ΕΚΑΒ. Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ επιθεωρεί και αποκαθιστά ήδη τις βλάβες που παρουσιάστηκαν στο δίκτυο του και τις κολώνες που κάηκαν.

Video Loading...

Ρεύμα: Τέσσερις γραμμές μέσης τάσης εκτός λειτουργίας

Από τη φωτιά, είχαν τεθεί από εχθές το βράδυ εκτός λειτουργίας 2 γραμμές Μέσης Τάσης στην περιοχή, οι οποίες σήμερα το πρωί ανήλθαν σε 4 Γραμμές Μέσης Τάσης, που τροφοδοτούν 210 υποσταθμούς, επηρεάζοντας περίπου 15.000 καταναλωτές. Επίσης, με τα έως τώρα δεδομένα, έχει προκύψει η ανάγκη άμεσης αντικατάστασης 100 περίπου στύλων Μέσης και Χαμηλής Τάσης και εξαρχής κατασκευής 5 Υποσταθμών Μέσης Τάσης λόγω ολικής καταστροφής. Οπως προκύπτει από την έως αυτή τη στιγμή επιθεώρηση του Δικτύου, στα σημεία που έχει επιτραπεί η πρόσβαση στα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψουν νέες ζημιές, εκτιμάται ότι μέχρι το απόγευμα θα επανηλεκτροδοτηθούν περίπου άλλοι 90 υποσταθμοί.

Video Loading...

Πεντέλη: Πέφτει η ένταση των ανέμων

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr:

  • Η μέση ένταση των βόρειων ανέμων που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς θα διατηρηθεί στα 7 μποφόρ έως και νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης 20.07.2022 (15:00-17:00). Οι ριπές των ανέμων θα παραμείνουν στα 70 - 80 km/h.
  • Σταδιακή εξασθένηση των βόρειων ανέμων αναμένουμε από αργά το απόγευμα της Τετάρτης 20.07.2022 (19:00-20:00), οπότε και η ένταση τους αναμένεται να υποχωρήσει στα 4-5 μποφόρ.
  • Επισημαίνεται ότι από την αλληλεπίδραση του ανέμου με το έντονο ανάγλυφο της περιοχής, η ένταση των ανέμων αναμένεται να είναι τοπικά υψηλότερη.
  • Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι οι ισχυρές ριπές του ανέμου αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών, ανεξάρτητων από το κύριο μέτωπο), διευκολύνοντας την παραγωγή και μεταφορά καυτρών.
Video Loading...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΦΩΤΙΑ ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ ΦΩΤΙΑ ΠΕΝΤΕΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ