ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24/07/2022 17:03

Ανησυχία προκαλούν πέντε ανεξήγητοι θάνατοι παιδιών σε έναν μήνα

Ανησυχία και πολλά ερωτήματα έχουν προκαλέσει οι ανεξήγητοι θάνατοι παιδιών τον τελευταίο μήνα, με τους γονείς να αναζητούν απαντήσεις και την επιστημονική κοινότητα να καλείται να τις δώσει άμεσα...

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Ανησυχία προκαλούν πέντε ανεξήγητοι θάνατοι παιδιών σε έναν μήνα
Πηγή: shutterstock
Ανάγνωση:

Πέντε ανεξήγητοι θάνατοι παιδιών έχουν καταγραφεί από τις αρχές Μαΐου μέχρι και τον Ιούνιο και η ανησυχία είναι έκδηλη, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι γονείς δεν γνωρίζουν πώς και γιατί κατέληξαν τα παιδιά τους κι αναζητούν απαντήσεις. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε το σχετικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ πρόκειται για:

  • έναν 7χρονο που κατέληξε στα επείγοντα του Παπανικολάου
  • μια 3χρονη που νοσηλεύτηκε για 11 μέρες στο Ιπποκράτειο και κατέληξε στο Παπανικολάου
  • μια 12χρονη στην Πάτρα
  • έναν 16χρονο από τη Ρόδο που διακομίσθηκε στην Αθήνα και κατέληξε
  • και μια 12χρονη στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Γρηγόρη Λέων, μεταξύ 2020-2021 υπήρξε μια αύξηση της τάξης των 30 θανάτων επιπλέον. «Οι θάνατοι που είχαμε το 2021 ήταν περίπου στους 430, ενώ 399 είχαμε το 2020. Φαίνεται μια αύξηση, αλλά αυτά τα νούμερα χρήζουν μελέτης. Οπότε χρειάζεται υπομονή για να γίνει όλος ο έλεγχος και να έχουμε σαφείς απαντήσεις» είπε αρχικά.

Video Loading...

Με τους γονείς να ζητούν απαντήσεις ο κ. Λέων ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι απαραίτητο ότι κάτι πήγε λάθος. […] ένας ιατροδικαστής μπορεί να δίνει ένα πιστοποιητικό θανάτου αδιευκρίνιστο γιατί, γιατί στα παιδιά δεν έχουμε χρόνιες παθήσεις, που αλλοιώνουν δομικά τα όργανα και να μπορούμε με το μάτι να διακρίνουμε κάτι. Ούτε τα παθολογικά αίτια μπορούμε να τα διακρίνουμε με το μάτι. Προφανώς και δεν είναι ωραίο το πόρισμα του αδιευκρίνστου θανάτου που λαμβάνουν οι γονείς, αλλά όταν γίνουν μετά οι εξετάσεις έχουμε τη δυνατότητα με το μικροσκόπιο να δούμε τα πάντα», σημείωσε ο κ. Λέων.

Μιλώντας για τους παραπάνω θανάτους, ο κ. Λέων εξήγησε ότι θα πρέπει να γίνουν τοξικολογικές, ιστολογικές και γενετικοί έλεγχοι για να υπάρξει σαφές πόρισμα. Οπως τόνισε, σε αυτή την ηλικία συχνά οι θάνατοι οφείλονται σε γενετικές παθήσεις, οι οποίες πάντα θα πρέπει να συνδυαστούν με τον ιατρικό φάκελο που έχει και τα κλινικά δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση των θανάτων στις παραπάνω ηλικίες, μόνο τρόμο, θλίψη και σαφώς ερωτηματικά προκαλεί...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΘΑΝΑΤΟΙ ΠΑΙΔΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΕΩΝ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ