Μενού
  • Α-
  • Α+

Η μοιχεία είναι τόσο παλιά όσο και ο... θεσμός του γάμου και της οικογένειας. Η συζήτηση για το αν ο άνθρωπος είναι μονογαμικό ζώο ή όχι είναι ένα άλλο ζήτημα. Αυτό που έχει αξία να συζητηθεί μια ημέρα σαν τη σημερινή όπου και επίσημα το 1982 καταργήθηκε η ποινική δίωξη της μοιχείας είναι η κοινωνική απαξία που είχε κατά καιρούς το συγκεκριμένο φαινόμενο. Η θρυλική σκηνή από την ταινία του Ντίνου Δημόπουλου «Η βίλα των οργίων» όπου ο Λάμπρος Κωνσταντάρας οδηγείται στο αστυνομικό τμήμα γυμνός, τυλιγμένος με ένα σεντόνι, εξακολουθεί ακόμη και σήμερα, σχεδόν 60 χρόνια μετά, να προκαλεί άφθονο γέλιο.

Η πορεία της μοιχείας μέσα στο χρόνο ως ποινικό αδίκημα

Στην αρχαία Αθήνα η μοιχεία ήταν βαρύτατο έγκλημα και η τιμωρία των μοιχών αποφασιζόταν στο δικαστήριο. Παλαιότερος νόμος του Δράκοντα άφηνε το περιθώριο σε αυτόν που έπιανε επ’ αυτοφώρω τους μοιχούς να αποφασίσει για την τύχη τους. Και αυτό, μάλλον, δεν ήταν και τόσο καλό. Για τους μοιχούς...

Αργότερα οι νόμοι του Σόλωνα πρόσφεραν στον απατημένο τρεις εναλλακτικές. Είτε να σκοτώσει και τους δυο μοιχούς, είτε να ευνουχίσει το μοιχό, είτε να τον εξαναγκάσει με βασανιστήρια να εξαγοράσει τη ζωή του. Μια από τις ποινές των μοιχών ήταν η ραφανίδωσις ή παράτιλμος, δηλαδή το μπήξιμο μιας ραφανίδος μεγέθους καρότου στον πρωκτό τους, οπότε στο εξής τους αποκαλούσαν ειρωνικά ευπροίκτους. Άλλη ποινή ήταν το κούρεμα, γι’ αυτό και το είδος του κουρέματος που εμείς το λέμε «σύριζα», οι αρχαίοι Αθηναίοι το αποκαλούσαν μοιχόν.

Στη νεότερη Ελλάδα τα πράγματα έγιναν λιγότερα βίαια. Η μοιχεία ήταν ποινικό αδίκημα σχεδόν από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους. Σύμφωνα με το άρθρο 286 του Ποινικού Νόμου της Βαυαροκρατίας που ίσχυσε έως τις 31 Δεκεμβρίου 1950, η διάπραξη μοιχείας χαρακτηριζόταν ως πλημμέλημα. Παρέμεινε ως πλημμέλημα και με τον νέο Ποινικό Κώδικα που ίσχυσε από την 1η Ιανουαρίου 1951. Στο άρθρο 357 προβλεπόταν ποινή ενός έτους για τους μοιχούς, ενώ το έγκλημα εδιώκετο μόνο με έγκληση του παθόντος συζύγου. Και κάπου εδώ μπαίνουν τα... σεντόνια, όπως αυτό που φορούσε ο αξέχαστος Λάμπρος Κωνσταντάρας, στην ελληνική ταινία που λέγαμε νωρίτερα. Σύμφωνα με εκείνο το Νόμο οι... δράστες έπρεπε να συλληφθούν επ’ αυτοφώρω για να στοιχειοθετηθεί ευκολότερα η κατηγορία.

Στην υπόθεση, λοιπόν, μπήκαν και οι ντετέκτιβ οι οποίοι προσπαθούσαν να βρουν αδιάσειστα στοιχεία περί του... εγκλήματος. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό ακολουθούσαν σκηνές για γέλια και για κλάματα. Οι ντετέκτιβ στην κυριολεξία «μπούκαραν» στην παράνομη ερωτική φωλίτσα και ξεκινούσαν να τραβάνε φωτογραφίες. Αλλά δεν σταματούσαν εκεί. Από τη στιγμή που η μοιχεία ήταν ποινικό αδίκημα στη σκηνή του… «εγκλήματος» επενέβαινε και η αστυνομία που είχε ειδοποιηθεί και έτσι οι δυο δράστες μεταφέρονταν στα κατά τόπους αστυνομικά τμήμα φορώντας μόνο τα… σεντόνια τους, ως απόδειξη της μοιχείας! Και αν νομίζετε πως το μαρτύριο για τους μοιχούς τελείωνε εκεί, κάνετε λάθος. Μετά έπαιρναν σειρά οι εφημερίδες. Το «κεράτωμα» ήταν αγαπημένο θέμα του Τύπου. Κάθε μέρα και ένα ξεχωριστό ρεπορτάζ. Με ονοματεπώνυμα. Και φωτογραφίες.

«Αλλαγή» και στη μοιχεία

Το 1981 ήταν ήρθε η «Αλλαγή» με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου άλλαξαν προς το... προοδευτικότερο πολλά πράγματα. Ένα από αυτά ήταν και η μοιχεία στο πλαίσιο της φιλελευθεροποίησης των διατάξεων που αφορούσαν στο Οικογενειακό Δίκαιο. Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 20 Αυγούστου 1982, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το άρθρο 8 του Νόμου 1272/82 με το οποίο καταργούσε το άρθρο 357 του Ποινικού Κώδικα για το οποίο είχε γίνει λόγος νωρίτερα. Οπότε... τέρμα τα σεντόνια και η διαπόμπευση!

Όπως ήταν φυσικό, ωστόσο, η Εκκλησία της Ελλάδος αντέδρασε σε αυτή την προοπτική. Μέχρι και (μικρές, είναι η αλήθεια) διαδηλώσεις έγιναν για να μην καταργηθεί η ποινικοποίηση της μοιχείας αλλά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε πίσω.

Έτσι, σήμερα πλέον, όσον αφορά στις αστικές συνέπειες, με το Νόμο 1329/1983 η μοιχεία έπαψε να αποτελεί απόλυτο λόγο διαζυγίου. Μπορεί, όμως, να επιφέρει τη λύση του γάμου μόνο αν κριθεί ότι από αυτή έχουν διαταραχθεί τόσο σοβαρά οι συζυγικές σχέσεις, ώστε βάσιμα η εξακολούθηση της έγγαμης σχέσης να είναι αφόρητη για τον ενάγοντα (άρθρο 1439 Α.Κ).  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA