Μενού
  • Α-
  • Α+

Διαστάσεις έχουν πάρει οι αζήτητες σοροί σε νεκροτομεία της Πάτρας με ανθρώπους να παραμένουν άταφοι για μήνες. Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν σοροί ακόμα και 6 μήνες σε νεκροτομεία μεγάλων νοσοκομείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα μέχρι την περασμένη Παρασκευή τα ψυγεία του νεκροτομείου του ΠΓΝ Πατρών, είχαν κυριολεκτικά φρακάρει από σορούς, που δεν είχαν αναζητηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, με συνέπεια να δρομολογηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι ενταφιασμοί τους, σε κοιμητήρια της Πάτρας, όπου ο Δήμος παραχωρεί δωρεάν κενοτάφια, σύμφωνα με το gnomip.gr

Διαβάστε ακόμη: Αλιμος: Εκρηξη σε επιχείρηση επισκευής σκαφών - Τρεις τραυματίες

Η διαδικασία του ενταφιασμού σ’ αυτές τις περιπτώσεις εναπόκειται στην καλή θέληση των γραφείων τελετών της Πάτρας, ορισμένα από τα οποία αναλαμβάνουν δωρεάν την ταφή τους. Τα περισσότερα νοσοκομεία, σε άλλες περιοχές της χώρας, πραγματοποιούν ετήσιους διαγωνισμούς και αναθέτουν σε γραφεία τελετών τις κηδείες των αζήτητων-άπορων νεκρών. Ως αζήτητοι ορίζονται πέρα από μοναχικά ή αγνώστων στοιχείων άτομα και εκείνα των οποίων οι οικογένειες δηλώνουν οικονομική αδυναμία και ως άποροι, όσοι είχαν βιβλιάριο πρόνοιας. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το συγκεκριμένο θέμα, οι κατηγορίες των σορών που παραμένουν στα αζήτητα είναι:

  • Άποροι: Η οικογένεια τους δεν έχει τα απαραίτητα χρήματα για να μισθώσει ένα γραφείο τελετών ώστε να ενταφιαστεί ο νεκρός.
  • Αγνώστων στοιχείων: Είναι οι σοροί ανθρώπων για τους οποίους δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για την ταυτότητα τους.
  • Αζήτητοι: Είναι άτομα που δεν είναι άποροι και τα στοιχεία τους είναι γνωστά. Ωστόσο η οικογένεια τους δεν ενδιαφέρεται

Με δεδομένο ότι οι ψυκτικοί θάλαμοι στα νοσοκομεία και στα νεκροτομεία της χώρας είναι περιορισμένης χωρητικότητας, γίνεται αντιληπτό ότι η μακροχρόνια παραμονή σορών σε αυτούς δημιουργεί ζήτημα επάρκειας χώρων, αλλά και (σε μερικές περιπτώσεις) δυσοσμίας. Σύμφωνα με ιδιοκτήτη γραφείων τελετών της Πάτρας, η διαδικασία πολλές φορές είναι δαιδαλώδης, καθώς:

  1. Εάν πρόκειται περί πτώματος αγνώστων στοιχείων, περιμένουμε περισσότερο, με την ελπίδα να βρεθεί κάποιος, που θα αναζητήσει τον συγκεκριμένο άνθρωπο.
  2. Εάν πρόκειται περί πτώματος γνωστών στοιχείων, χωρίς συγγενικό περιβάλλον, πρέπει εμείς να διεκπεραιώσουμε (με τρόπο, ο οποίος δεν είναι γραφειοκρατικά εύκολος) τον ενταφιασμό. Ζητούμε από το οικείο αστυνομικό τμήμα βεβαίωση περί μη ύπαρξης συγγενικού περιβάλλοντος και με αυτήν ζητούμε την δωρεάν παραχώρηση χώρου ενταφιασμού από τα κοιμητήρια.
  3. Εάν πρόκειται περί πτώματος γνωστών στοιχείων, με συγγενικό περιβάλλον, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα, καθώς είναι δύσκολο να εξασφαλίσουμε δωρεάν χώρο ενταφιασμού
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA