Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος από πολλούς συγκαταλέγεται στους λεγόμενους «ανατρεπτικούς ιεράρχες». Ομως, τα τελευταία χρόνια τη μια εμφανίζεται προοδευτικός και την άλλη σκοταδιστής. Οπως σήμερα, όταν το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στο ζήτημα των βιασμών και εξέφρασε την ασύλληπτη δήλωση ότι «...δεν υπάρχει βιασμός γυναίκας χωρίς συναίνεση»! Ενώ το βράδυ, επιχείρησε να τα... μαζέψει λέγοντας πως διαστρεβλώθηκε η φράση του.  

Διαβάστε ακόμη: Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος: Του κάνουν μήνυση 7 γυναίκες λέγοντας «Εσύ μας κακοποιείς διπλά»

«Διαστρεβλώθηκε η σκέψη μου. Ίσως να μην ήμουν εγώ ξεκάθαρος, ωστόσο σε καμία περίπτωση οι δηλώσεις δεν υπονοούν ότι αντιλαμβάνομαι ούτε εγώ, ούτε ο εκκλησιαστικός χώρος που εκπροσωπώ, το γεγονός του βιασμού ως κάτι λιγότερο από μια καταδικαστέα και τραυματική πράξη. Η Ορθοδοξία μας αγκαλιάζει τη σύλληψη ως ένα μοναδικό χαρμόσυνο γεγονός για την ανθρωπότητα. Ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή, απ’ όπου κι αν προέρχεται αυτή, είναι απαράβατος κανόνας των αρχών μας. Προσπάθησα να διαχωρίσω τη σύλληψη με συναίνεση από την αποτρόπαια πράξη βιασμού, όπου εκεί δεν μιλάμε για ''σύλληψη'', με την έννοια που την αντιλαμβάνεται η εκκλησία μας και δυστυχώς δεν τα κατάφερα. Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από οποιαδήποτε ανθρώπινη ύπαρξη ένιωσε αδικημένη από τις δηλώσεις μου και σε κάθε γυναίκα ή άνδρα που έχει πέσει θύμα βιασμού» κατέληξε η δήλωση με την οποία, ο Μητροπολίτης ανασκεύασε την πρωινή αστοχία του.

Δηλώσεις που δεν αφήνουν να... αγιάσεις  

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια και ειδικά από τότε που παραιτήθηκε από τον μητροπολιτικό του θρόνο, ο ίδιος βρίσκεται συχνά - πυκνά στο μάτι του κυκλώνα με τις δημόσιες θέσεις του. Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που ενοχλεί με τις σκέψεις, τις δηλώσεις ή ακόμη και τις πράξεις του, αφού ο ιεραρχικός του «φάκελος» κρίνεται βαρύς. Στα 83 του χρόνια μπορεί πια σήμερα να κρίνεται με επιείκεια, όμως, όσα έχει πει κατά καιρούς αποτελούν δείγμα της τάσης που τον συνόδευε πάντα: Να προκαλεί αντιδράσεις! 

«Δεν είμαστε σαν τους πολιτικούς. Αποδεικνυόμαστε χειρότεροι από τους πολιτικούς. Και η Εκκλησία δεν είναι μια μικρογραφία της Βουλής. Είναι η μικρο-κακογραφία της». Αυτή τη δήλωση έκανε είχε κάνει ο Μητροπολίτης  Δωδώνης Χρυσόστομος, ο οποίος στο παρελθόν, έχει βρεθεί πολλές φορές, στο επίκεντρο για θέματα επικαιρότητας.  

Οι... ψεκασμένοι του κορονοϊού  

Μόλις τον περασμένο χειμώνα εξαπέλυσε μύδρους ενάντια στους κληρικούς που δεν ήθελαν να εφαρμόσουν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό και αρνούνταν τον εμβολιασμό.  Ετσι, ενώ τα τελευταία χρόνια με τον κορονοϊό να έχει αποσυντονίσει τον κόσμο και ενώ πολλοί ιερείς δημιουργούσαν θέματα στην Εκκλησία, ο Χρυσόστομος... χτύπησε: «Είναι ψεκασμένοι», είπε. Και δεν έμεινε εκεί. Όσο η επιδημία συνεχιζόταν, τόσο πιο καυστικός γινόταν. Είπε ευθέως ότι πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, αφού είναι κρατικοί λειτουργοί και πληρώνονται από το κράτος. Και παρότρυνε τους ιερείς της περιφέρειάς του να εμβολιαστούν. Είπε ότι οι αρνητές ιερείς «γίνονται όργανα του σατανά και θέλουν κρέμασμα».

«Δεν έχουν το δικαίωμα να αρνούνται κάτι που έχει βρει η επιστήμη και σώζει την ανθρωπότητα», είπε χαρακτηριστικά στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο Μητροπολίτης Δωδώνης. Για όσους ιερείς πιστεύουν ότι με το εμβόλιο δοκιμάζεται η πίστη τους Θεό τόνισε: «Αν θέλουν να αποδείξουν δύναμη πνευματική να πάνε σε μία εκκλησία και να πιάσουν ένα καλώδιο με ρεύμα για να δούμε αν μπορούν να σωθούν».

Ο Χρυσόστομος είναι όμως και ένα από τα πρόσωπα που συχνά προκαλούν εντυπώσεις, όπως όταν πρότεινε να κόβονται οι μισθοί των ιερέων που δεν εμβολιάζονται. Ή όπως όταν πέρσι στα Θεοφάνια, πρότεινε να λειτουργήσουν οι Εκκλησίες άδειες, τα ξημερώματα και το πρωί να ανοίξουν για να πάρουν οι πιστοί Αγιασμό, τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας, χωρίς το γνωστό στριμωξίδι που έχουμε κάθε χρόνο στις Εκκλησίες χρόνια τώρα κάθε Θεοφάνια.

Οταν... πέταξε τα ράσα 

Και αν συνήθως υπήρξε αυτός που εκτόξευε μύδρους για πράξεις άλλων, ο βίος του έχει καταγράψει και περιπτώσεις που κατηγορήθηκε και ο ίδιος για δικά του ατοπήματα. Οπως όταν πήγε στην Κίνα και πέταξε τα ράσα. Δημοσιεύτηκε τότε και σχετική φωτογραφία. «Έχω συνηθίσει να μην κάνω την πάπια και να μην δίνω απάντηση σε τυφλοπόντικες που βγαίνουν τη νύχτα από τους υπονόμους και λερώνουν από όπου κι αν περάσουν». Ενώ η εξήγησή του ήταν πολύ απλή: Οι κινεζικές αρχές απαγορεύουν κάθε ιερατική αμφίεση σε όλους τους ανθρώπους, ακόμα και σε αλλοδαπούς, σε όλη την χώρα. 

Η... αμαρτωλή συνέντευξη στο Penthouse

Το 1998 δε, είχε δώσει συνέντευξη στο γνωστό περιοδικό Penthouse, προκαλώντας σάλο, γιατί είχε ταχθεί υπέρ των προγαμιαίων σχέσεων, για να μην αλλάζουν συχνά ερωτικούς συντρόφους οι νέοι. Τότε η Ιερά Σύνοδος είχε διατάξει εναντίον του έρευνα, την οποία είχε κάνει ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Ο συνάδελφός του τον είχε κατηγορήσει για νικολαϊτισμό (σ.σ. αίρεση που δίνει βάρος στη σάρκα) και για δεινό σκανδαλισμό των πιστών.  Ωστόσο στη συνεδρίασή του το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο δεν έκανε δεκτή την κατηγορία της αίρεσης και περιορίστηκε στις κατηγορίες για σκανδαλισμό των πιστών, για έκφραση γνώμης σε περιοδικό απαράδεκτο για ιεράρχη εξ αμελείας, και για εμμονή στις απόψεις του.

Να χωρίσουν Εκκλησία και κράτος

Το ίδιο εντυπωσιακή για κληρικό ήταν και η άποψή του ότι πρέπει η Εκκλησία να ζητήσει από την Πολιτεία «διαζύγιο», γιατί ο χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους είναι κάτι που συμφέρει την Εκκλησία. Σε ηλικία 72 ετών παραιτήθηκε από τον μητροπολιτικό του θρόνο. Είπε ότι δεν ήταν καρεκλοκένταυρος και ότι επειδή η Εκκλησία προβλέπει ότι οι Μητροπολίτες είναι ισόβιοι αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό. Και παραιτήθηκε από τη Μητρόπολη Ζακύνθου, αν και αργότερα αποδέχτηκε τον τίτλο του Δωδώνης. 

Και επιτέθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με υβριστικά σχόλια και ζητώντας την παραίτησή του γιατί δεν μπορεί να διοικήσει πλέον την Εκκλησία. «Είναι άβουλος, ανίκανος και επικίνδυνος», είπε ο Χρυσόστομος για τον Ιερώνυμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA