Μενού
  • Α-
  • Α+

Θλίψη προκαλεί ο αριθμός των συμπολιτών μας που βάζουν τέλος στη ζωή τους κάθε χρόνο στη χώρα, καθώς περισσότεροι από 500 συμπολίτες μας προχωρούν στο απονενοημένο διάβημα, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 5.000 πενθούντες ανά έτος. Στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες αυτών που καταγράφονται, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι 15 – 20 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών.

Η αυτοκτονικότητα είναι η μοναδική θανατηφόρος κλινική ψυχιατρική οντότητα. Το βασικό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (10/9) είναι ότι η αυτοκτονία μπορεί να προληφθεί και μάλιστα σε ένα ποσοστό που αγγίζει το 95%

Πάγιο αίτημα η κατάρτιση Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας

Σύμφωνα με το Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, η απουσία ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας και μίας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής όχι μόνο δεν επιτρέπει την ευθυγράμμιση των πολιτικών δημόσιας υγείας της χώρας με αυτές των ευρωπαϊκών κρατών, αλλά, κυρίως, διαιωνίζει την παραγνώριση της αυτοκτονίας ως μείζονος ζητήματος της δημόσιας υγείας (όπως προβλέπεται στις σχετικές κατευθύνσεις του ΠΟΥ ήδη από το 1990), και δυσχεραίνει τη συνολική αναβάθμιση των εθνικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας & της 24ωρης Γραμμής Παρέμβασης για την Αυτοκτονία1018, δεδομένης και της θέσης εθνικού αντιπροσώπου της χώρας στη Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας,  έχει αναπτύξει ένα διευρυμένο και δυναμικό πλαίσιο ανάπτυξης ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την πρόληψη της αυτοκτονίας μέσω συντονισμένων, διεπιστημονικών παρεμβάσεων, χαμηλού κόστους, σε διάφορα επίπεδα της κοινωνικής σφαίρας καθώς και στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

«Είναι υποχρέωση όλων να κρατήσουμε ασφαλείς και ζωντανούς τους ανθρώπους που, υπό το φορτίο του ψυχικού πόνου, αποφασίζουν να αυτοκτονήσουν. Δεν επιτρέπεται να συνεχίσουμε να είμαστε παθητικοί αποδέκτες ειδήσεων για αυτοκτονίες και "τραγικά τέλη". Δεν επιτρέπεται, όχι μόνο σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, αλλά και ως μία ένδειξη αφύπνισης και ουσιαστικής αλληλεγγύης απέναντι στο διπλανό, φίλο, συγγενή, οικείο που βιώνει την απογοήτευση και την απελπισία», αναφέρει.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αυτοκτονίας το Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας διεξάγει εκδήλωση, ανοιχτή στο ευρύ κοινό. Θα ακολουθήσει συζήτηση, στην οποία οι συμμετέχοντες/ουσες μπορούν, να υποβάλουν ερωτήσεις και θα δοθούν χρηστικές συμβουλές και οδηγίες, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση  του συνόλου του πληθυσμού στα πεδία της πρόληψης της αυτοκτονίας και των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA