Μενού
  • Α-
  • Α+

Αντιπαράθεση με αφορμή τα επεισόδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και την παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας είχε ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Κατερίνα Νοτοπούλου. Ο πρύτανης είπε στη βουλευτή ότι το επιχειρησιακό δεν είναι θέμα του πανεπιστημίου, «το επιχειρησιακό να το θέσετε εκεί που πρέπει, να το θέσετε εκεί που θέλετε και στη Βουλή. Εδώ εμείς εφαρμόζουμε τον νόμο».  

Διαβάστε ακόμη: Επεισόδια στο ΑΠΘ: Η στιγμή που τα ΜΑΤ ρίχνουν χημικά στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου

Από την πλευρά της η Κατερίνα Νοτοπούλου απέφυγε να κάνει τη συγκεκριμένη συζήτηση: ««Ας μην κάνουμε αυτή τη συζήτηση εδώ και σήμερα, αλλά είναι ντροπή και κρίμα για το πανεπιστήμιο αυτό που συμβαίνει». «Το πανεπιστήμιο είναι σε υψηλά επίπεδα παντού», είπε ο κ. Παπαϊωάννου. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Επεισόδια και χημικά στο ΑΠΘ - «Δεν έπεσαν στη συναυλία»

Από νωρίς το βράδυ της Παρασκευής (16/9) είχαν μαζευτεί στα είχε μαζευτεί στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ πλήθος κόσμου που υπολογίζεται σε περισσότερα από 4.000 άτομα, ώστε να παρακολουθήσουν τη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου αλλά και άλλων καλλιτεχνών, που με αυτή τους την πράξη ήθελαν να σταθούν πλάι στους φοιτητές που διαδηλώνουν για την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Η νύχτα κυλούσε ομαλά μέχρι που μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ και μελών του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες ενώ ήταν σε εξέλιξη η συναυλία ομάδα ατόμων πέταξε πέτρες κατά μιας διμοιρίας των ΜΑΤ και στη συνέχεια επικράτησε πανικός καθώς οι αστυνομικοί προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χημικών. Στα πρώτα δευτερόλεπτα του παρακάτω βίντεο καταγράφεται η στιγμή που η Αστυνομία ρίχνει τα χημικά στη συναυλία αλλά και στην αντίθετη πλευρά, και ταυτόχρονα ακούγεται άγνωστος να φωνάζει «έχει χιλιάδες κόσμο μέσα»:

Πολλοί στριμωχτήκαν στα σημεία εξόδου σε μια προσπάθεια να αναπνεύσουν αφού η ατμόσφαιρα είχε γίνει αποπνικτική. Στη συνέχεια τα επεισόδια γενικεύτηκαν στους χώρους γύρω από το ΑΠΘ ενώ αμέσως μετά χιλιάδες φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία κατά της αστυνομικής βίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση προς την Καμάρα όπου έκλεισαν και τα δύο ρεύματα της Εγνατία οδού και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.

Εκεί τα επεισόδια γενικεύτηκαν με πετροπόλεμο και εκτεταμένη χρήση χημικών για ακόμα μια φορά. Μάλιστα, στα επεισόδια στους δρόμους της Θεσσαλονίκης έκανε την εμφάνισή της και η «αύρα» της αστυνομίας που με την εκτόξευση νερού υπό πίεση, προσπαθούσε να διαλύσει το πλήθος των συγκεκριμένων φοιτητών.  Αργά τη νύχτα έγινε προσπάθεια να επιστρέψει ένα μεγάλο κομμάτι του συγκεντρωμένου κόσμου στο ΑΠΘ αλλά οι δυνάμεις των ΜΑΤ τους απώθησαν με αποτέλεσμα το κυνηγητό να «απλώσει» μέσα στα στενά της γύρω περιοχής.

Από την πλευρά της η αστυνομία σε ανακοίνωση που εξέδωσε είπε πως δεν έγινε χρήση χημικών στον χώρο της συναυλίας και αστυνομικοί δεν κινήθηκαν εναντίον των ατόμων που παρακολουθούσαν τη συναυλία. Η ανακοίνωση:

«Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, ομάδα ατόμων με καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου, εκμεταλλευόμενη την παρουσία συγκεντρωμένου πλήθους κατά τη διάρκεια μουσικής εκδήλωσης - συναυλίας σε υπαίθριο χώρο του Α.Π.Θ. (γρασίδια Φιλοσοφικής Σχολής), αποσπάστηκε από αυτό και κινήθηκε αιφνιδιαστικά εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση με ρίψεις αντικειμένων (πέτρες) κατά αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν πλησίον του κτιρίου του Τμήματος Γεωπονίας, για την προστασία της κατασκευής της Βιβλιοθήκης.

Οι αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να αποκρούσουν την επίθεση, απώθησαν τους επιτιθέμενους με τη χρήση ενδεδειγμένων μέσων και τακτικών, οι οποίοι προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη ενσωματώθηκαν στα άτομα που παρακολουθούσαν την εκδήλωση. Η ανωτέρω απώθηση πραγματοποιήθηκε σε απόσταση από το χώρο της συναυλίας, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις δεν κινήθηκαν εναντίον των ατόμων που την παρακολουθούσαν και δεν έγινε χρήση χημικών από αυτές στο χώρο της συναυλίας. Στη συνέχεια και κατά την αποχώρηση του πλήθους μετά από διακοπή της συναυλίας, ομάδα ατόμων εκτόξευσε εκ νέου αντικείμενα (πέτρες) σε έτερες αστυνομικές δυνάμεις.

Ακολούθως περί τα 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν πλησίον της Καμάρας και διέκοψαν την κυκλοφορία στην οδό Εγνατία τοποθετώντας κάδους απορριμμάτων. Έπειτα, κινήθηκαν προς το χώρο του Α.Π.Θ. ρίπτοντας αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς (μολότοφ) και τοποθέτησαν εκ νέου κάδους απορριμμάτων στο οδόστρωμα, προκειμένου να παρεμποδίσουν την κίνηση των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες μαζί με το ειδικό όχημα ρίψης νερού τους απώθησαν. Στη συνεχεία οι προαναφερόμενοι πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την Πλατείας Αρχαίας Αγοράς απ' όπου και αποχώρησαν προς διάφορες κατευθύνσεις.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν τέσσερις (4) προσαγωγές και μία σύλληψη 27χρονου ημεδαπού (ο οποίος δε φέρει φοιτητική ιδιότητα) για το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης, ενώ προκληθήκαν φθορές σε κάδους απορριμμάτων και αστυνομικό εξοπλισμό. Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA