ΚΟΙΝΩΝΙΑ
27/09/2022 16:23

Υπόθεση Siemens: Προκαταρκτική έρευνα για πράξεις ή παραλείψεις που επέφεραν την παραγραφή των αδικημάτων

Η παραγγελία του κ. Ντογιάκου προς τον αντεισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου έρχεται μία ημέρα μετά την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που απάλλαξε όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, λόγω παραγραφής των αδικημάτων

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Υπόθεση Siemens: Προκαταρκτική έρευνα για πράξεις ή παραλείψεις που επέφεραν την παραγραφή των αδικημάτων
Πηγή: shutterstock
Ανάγνωση:

Εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί το ενδεχόμενο πράξεων ή παραλείψεων, ποινικού χαρακτήρα, προσώπων -μεταξύ αυτών και δικαστικών λειτουργών- που με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα συνετέλεσαν ουσιαστικά στην παραγραφή των αδικημάτων για κάποιους από τους κατηγορούμενους στην υπόθεση της Siemens, έδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος. Η παραγγελία του κ. Ντογιάκου προς τον αντεισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου έρχεται μία ημέρα μετά την απόφαση στη δίκη του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που απάλλαξε όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, λόγω παραγραφής των αδικημάτων. Συγκεκριμένα, η παραγγελία του κ. Ντογιάκου έχει ως εξής:

Διαβάστε ακόμη: Revenge porn: Ψάχνουν τα ηλεκτρονικά ίχνη των εμπλεκομένων οι αστυνομικοί - Συγκλονίζει θύμα για την απόπειρα αυτοκτονίας

«Με αφορμή την έκδοση αποφάσεως από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών επί υποθέσεως γνωστής ως ''σκάνδαλο Siemens'', με την οποία το Δικαστήριο έκρινε ότι μεγάλος αριθμός επί μέρους αξιοποίνων πράξεων έχει υποπέσει σε παραγραφή, και παρακαλούμε να διενεργήσετε προσωπικώς προκαταρκτική εξέταση και να διερευνήσετε το ενδεχόμενο πράξεων ή παραλείψεων, ποινικού χαρακτήρα, προσώπων που με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης και συνετέλεσαν ουσιαστικά στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων».

Η απόφαση - βόμβα για την υπόθεση Siemens

Χρειάστηκε να περάσουν 16 ολόκληρα χρόνια για να αποφανθεί τελικά η ελληνική Δικαιοσύνη ότι κανείς -από τους εμπλεκόμενους που πήγαν σε δίκη για το σκάνδαλο Siemens- δεν είχαν σχέση με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ για κάποιους εξ αυτών, ακόμα και να υπήρχε, τα εγκλήματα οικονομικής φύσεως παραγράφηκαν. Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων απάλλαξε σήμερα από κάθε κατηγορία όλους τους κατηγορούμενους. Συγκεκριμένα, οι 20 από τους 22 συνολικά που κάθισαν στο εδώλιο, κρίθηκαν αθώοι είτε κατά πλειοψηφία είτε ομόφωνα για την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ενώ για τους περισσότερους κρίθηκε ότι έπρεπε να παυθεί οριστικά η ποινική δίωξη για τις πράξεις που έχουν τελεστεί έως το 2002 λόγω παραγραφής.

Για το Χρήστο Καραβέλα παραμένει η πρωτόδικη ποινή κάθειρξης 15 ετών καθώς φυγοδικεί και δεν ασκήθηκε από την πλευρά του έφεση. Απόφαση δεν εκφωνήθηκε ούτε για έναν ακόμη εμπλεκόμενο, ο οποίος έχει αποβιώσει.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο αποφάσισε για τους κατηγορούμενους:

Μιχαήλ Χριστοφοράκος: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).

Πρόδρομος Μαυρίδης: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).

Αλέξανδρος Αθανασιάδης: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος ομόφωνα.

Karl Friedrich Eduard PIERER Von ESCH: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος ομόφωνα.

Thomas GANSWINDT: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).

Jörg Michael KUTSCHENREUTER: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).

Reinhard Herbert SIEKACZEK: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).

Wolfgang Paul Wilhelm RUDOLPH: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος ομόφωνα.

Heinz Wolfgang Ernst Keil Von JAGEMANN: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).

Franz Joseph RICHTER: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος ομόφωνα.

Γιώργος Σκαρπέλης: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για όλες τις πράξεις, λόγω παραγραφής.

Νικόλαος ΝΙΝΤΟ: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για όλες τις πράξεις, λόγω παραγραφής.

Γιώργος Αργυρόπουλος: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για όλες τις πράξεις, λόγω παραγραφής.

Δημήτριος Κουβάτσος: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος ομόφωνα.

Παναγιώτη Νικάκη: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).

Γιώργος Καλδής: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος.

Αλέξανδρος Λέτσας: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος.

Φάνης Λυγινός: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος.

Jean Claude OSWALD: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος.

Μάρθα Δημητριάδη-Καραβέλα: Αθώα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ SIEMENS ΔΙΚΗ ΑΘΩΩΣΗ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ