Μενού
  • Α-
  • Α+

Για τις 18 Νοεμβρίου διεκόπη η δίκη για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων της Αθήνας. Κατά τη σημερινή (16/11) διαδικασία ολοκληρώθηκαν οι παραστάσεις υποστήριξης της κατηγορίας από συγγενείς νεκρών, εγκαυματίες και πυρόπληκτους.

Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των ονομάτων των μαρτύρων, υπήρξε έντονη διαμαρτυρία από το ακροατήριο προς στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τους χειριστές των ελικοπτέρων οι οποίοι έχουν κληθεί ως μάρτυρες: «Πού ήσασταν εκείνη την ημέρα; Εμείς ένα ελικόπτερο είδαμε μόνο», φώναζαν αγανακτισμένοι οι συγγενείς και οι επιβιώσαντες της πύρινης κόλασης που κόστισε τη ζωή σε 104 αθώους συμπολίτες μας. Η πρόεδρος του Δικαστηρίου ζήτησε από όλους να σεβαστούν τη διαδικασία, σημειώνοντας πως: «Εδώ δεν ήρθατε για να βγάλετε ούτε τον πόνο ούτε την αγανάκτησή σας. Εδώ ήρθατε για να έχετε μία δίκαιη δίκη».

Την Παρασκευή ξεκινά ουσιαστικά η δίκη

Συνολικά, οι μάρτυρες που έχουν κληθεί είναι 213. Σήμερα νομιμοποιήθηκαν 63 μάρτυρες, στην προηγούμενη είχαν νομιμοποιηθεί άλλοι 100 συγγενείς θυμάτων, εγκαυματίες και πυρόπληκτοι, ενώ το δικαστήριο στην πρώτη συνεδρίασή του είχε προχωρήσει στις νομιμοποιήσεις των 50 πρώτων μαρτύρων. Η πολύκροτη δίκη ξεκίνησε τέλη Οκτώβρη, τέσσερα χρόνια μετά από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, με ντροπιαστικές εικόνες να επικρατούν στη μικρή αίθουσα που είχε επιλεγεί για τη διαδικασία, μέχρι να δοθεί λύση και να μεταφερθεί στην αίθουσα τελετών του Εφετείου.

21 κατηγορούμενοι, όλοι για πλημμελήματα

Σύμφωνα με το βούλευμα στο εδώλιο θα βρεθούν 21 κατηγορούμενοι για το θάνατο 104 πολιτών και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, που αντιμετωπίζουν τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή. Ανάμεσα στους 21 κατηγορούμενους είναι και το πρόσωπο που προκάλεσε την πυρκαγιά, το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπο και με το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια.

Στα πρόσωπα που παραπέμπονται περιλαμβάνονται αυτοδιοικητικοί παράγοντες και στελέχη της Περιφέρειας, όπως η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, δήμαρχοι της περιοχής, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας για λάθη και παραλείψεις στην πρόληψη  και την κατάσβεση της πυρκαγιάς αλλά και τους χειρισμούς που έγιναν με σκοπό τη διάσωση των ανθρώπινων ζωών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA