Μενού
  • Α-
  • Α+

Το τσουνάμι των καταγγελιών σχετικά με τα όσα συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες της Οργάνωσης με τις ασέλγειες και κακοποιήσεις παιδιών κοντεύει να... βουλιάξει την «Κιβωτό του Κόσμου»! Ετσι, με τις καταγγελίες να διαδέχονται η μια την άλλη, στο μικροσκόπιο των Αρχών μπαίνει και το θέμα των υιοθεσιών από την ΜΚΟ. Πέρα από τις καταγγελίες για κακοποίηση και ασέλγεια, τις επόμενες μέρες αναμένεται να έρθουν στο φως της δημοσιότητας και συνταρακτικά στοιχεία για το θέμα. Την αποκάλυψη έκανε ο Realfm 97,8. «Ηδη έχει ξεκινήσει να κινείται η έρευνα προς την κατεύθυνση των υιθεσιών, καθώς υπάρχουν καταγγελίες και για το συγκεκριμένο θέμα. Πιθανόν τις επόμενες ημέρες να σκάσει παράλληλο σκάνδαλο για την ίδια δομή που συνδέεται με το θέμα των υιοθεσιών. Έδινε η Κιβωτός παιδιά προς υιοθεσία σε οικογένειες» αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ του ραδιοφωνικού σταθμού!

Διαβάστε ακόμη: Κιβωτός του Κόσμου: Κρουαζιέρες μόνο με αγόρια σε Βέλγιο, Ισπανία, αλλά και στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχουν ήδη ξεκινήσει καταγγελίες και για το θέμα αυτό, καθώς ένα πολύ περίεργο περιστατικό είχε συμβεί πριν από μερικά χρόνια στη Χίο. Tότε, ακόμα τα παιδιά φιλοξενούνταν σε κεντρικό ξενοδοχείο του νησιού. Mια γυναίκα, η οποία προσπαθεί να γίνει μητέρα, είχε ρωτήσει στέλεχος της ΜΚΟ εάν θα μπορούσε να φιλοξενήσει ένα παιδί, καθώς σκέφτηκε πως με αυτόν τρόπο θα μπορέσει να του προσφέρει αγάπη, στοργή και ασφάλεια. Επίσης, εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για το ενδεχόμενο να μπορέσει στη συνέχεια να υιοθετήσει ένα παιδί, μέσω της διαδικασίας που προβλέπει ο νόμος.

«Χτυπούσαν και κλείδωναν παιδιά σε κλουβί»

Η απάντηση του στελέχους της «Κιβωτού του Κόσμου» δεν ήταν αυτή που περίμενε! Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, φέρεται να της είπε πως για να της δώσει το παιδί αρχικά για να το φιλοξενήσει, θα έπρεπε να πληρώσει! Εκείνη το θεώρησε απαράδεκτο και αρνήθηκε να δώσει τα χρήματα. Απογοητευμένη, δεν απευθύνθηκε ξανά στον συγκεκριμένο μη κυβερνητικό οργανισμό για το οτιδήποτε, παρότι μέχρι τότε στήριζε το έργο του.

Παράλληλα, μια γυναίκα κατήγγειλε στον ΑΝΤ1 μέλη της «Κιβωτού του Κόσμου», λέγοντας ότι την απειλούσαν ότι θα δώσουν το παιδί της για υιοθεσία!  Η μητέρα υποστηρίζει πως χτυπούσαν και κλείδωναν τα παιδιά σε κλουβί χωρίς να τους δίνουν φαγητό και νερό όλη την ημέρα, ενώ έκανε και αναφορές σε «κύκλωμα υιοθεσιών»

«Δυστυχώς έχουν και κύκλωμα υιοθεσιών, με απειλούσαν συνέχεια ότι θα δώσουν το κοριτσάκι μου, επειδή δεν το είχε αναγνωρίσει ο μπαμπάς του. Τελικά πήγαμε και κάναμε την αναγνώριση όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε. Τα είχανε χωρίσει, έχω τρία παιδιά, το κοριτσάκι ήταν στην Αθήνα μόνο του, το είχαν χωρίσει από τα αδέλφια του, στείλαν τα παιδιά μου στον Βόλο για να μην υπάρχει κανένα παιδί εδώ, να είναι μόνο του για να μπορέσουν να το δώσουν για υιοθεσία. Με απειλούσαν, έβαλα δικηγόρο τον οποίο πλήρωσα εγώ με δικά μου χρήματα, δηλαδή όλη αυτή η ιστορία μου πήγε εμένα πάνω από 10.000 ευρώ», τόνισε η μητέρα μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Καταγγελία γονέων από τη Συρία

Το πρωί της Δευτέρας προκλήθηκε ένταση στην δομή της Κιβωτού του Κόσμου στον Κολωνό όταν ζευγάρι Σύρων, συνοδευόμενο από τον πρόεδρο της Ένωσης Σύρων Ελλάδας, απαίτησε να πάρει τα παιδιά του, κάποια από τα οποία φιλοξενούνται στον συγκεκριμένο χώρο. Όπως υποστήριξαν οι γονείς, σύμφωνα με τη διερμηνεία του συνοδού τους, το 2021 με εντολή κοινωνικής λειτουργού τούς αφαιρέθηκαν τα τέσσερα παιδιά, τα οποία έχουν χωριστεί και μένουν σε διαφορετικές δομές. Στην ερώτηση, δε, γιατί πήραν τα παιδιά, ο ίδιος είπε «...για να τα πουλήσουν, υιοθεσίες εκεί είναι όλη η ιστορία».

Ο Γιώργος Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, μίλησε στον Realfm 97,8 για την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου για τις δομές με παιδιά με αφορμή τις καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου». «Το μέλημα της πολιτείας είναι να προστατέψει τα παιδιά» πρόσθεσε. «Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες υιοθεσίες και αναδοχές είναι από τα κρατικά ιδρύματα και όχι από τα ιδιωτικά. Αυτό κάτι λέει. Κάτι λέει για το πώς λειτουργούσαν έως τώρα, και τώρα πλέον εδώ και 1,5 χρόνο που έχουν μπει οι αυστηροί κανόνες και ίσως αυστηροποιηθούν περισσότερο ώστε να διασφαλίζεται το μέλλον των παιδιών, να διασφαλίζεται η όποια βοήθεια του πολίτη και ότι τα παιδιά αυτά πρέπει να πάνε σε ανάδοχες οικογένειες και όχι να μένουν στα ιδρύματα» ανέφερε ο ΓΓ του υπουργείου.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες ότι θα γίνει έρευνα και για υιοθεσίες στην «Κιβωτό», απάντησε «Και γενικότερα. Τίθενται θέματα για το αν τα παιδιά πήγαιναν στο σχολείο και αν υπήρχε παιδική εργασία. Όλα αυτά προέκυψαν μέσα από τους ελέγχους».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι έπειτα από τη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας, κ. Χατζηδάκη, της υφυπουργού κ. Μιχαηλίδου και του γενικού γραμματέα κ. Σταμάτη αποφασίστηκε η άμεση αντικατάσταση της διοίκησης της Κιβωτού. «Η πρώτη μας έγνοια είναι τα παιδιά και γι’ αυτό η εξέλιξη αυτή είναι επιβεβλημένη», τόνισε.

Σημειώνεται ότι η «Κιβωτός του Κόσμου», όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της, «εφαρμόζει πρόγραμμα οικογενειακής φιλοξενίας - αναδοχής για τα ανήλικα τέκνα που προστατεύει, προκειμένου να τους δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά αυτά να αναπτυχθούν ψυχοκινητικά και συναισθηματικά στο πλαίσιο ενός ασφαλούς οικογενειακού περιβάλλοντος, ικανού να τους προσφέρει την στοργή, την φροντίδα και αγάπη και τα ερεθίσματα που κάθε παιδί έχει ανάγκη. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν αποτελεί πρόγραμμα υιοθεσίας, αλλά πρόγραμμα μέσω του οποίου η ανάδοχη οικογένεια αναλαμβάνει την πραγματική φροντίδα ενός παιδιού είτε μόνιμα, είτε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, χωρίς να διακόπτονται οι έννομες σχέσεις του παιδιού με τη φυσική του οικογένεια».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA