Μενού
  • Α-
  • Α+

Παιδιά που φιλοξενήθηκαν στις δομές, γονείς και εθελοντές που βρέθηκαν δίπλα στην «Κιβωτό του Κόσμου» προχωρούν διαρκώς σε νέες καταγγελίες για να όσα συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες ενώ πολλοί εμπλέκουν και τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο. Στις περισσότερες των περιπτώσεων καταγγέλλεται απομόνωση των παιδιών, τιμωρίες, χρήση βίας αλλά και ψυχολογικός εκβιασμός.

Διαβάστε ακόμη: Κιβωτός του Κόσμου: Οι σωματοφύλακες του πατέρα Αντώνιου και η πρεσβυτέρα που τα ήξερε όλα

Ωστόσο, όσο τα στόματα ανοίγουν τόσο και περισσότερα πράγματα ακούγονται. Οπως η μαρτυρία πως ο ίδιος ο πατέρας Αντώνιος είχε ζητήσει να γίνει έκτρωση σε ένα κορίτσι που είχε βρεθεί σκληρές συνθήκες απομόνωσης και εν τέλει ανακαλύφθηκε πως ήταν έγκυος. Ο 20χρονος, σήμερα, Κωνσταντίνος, μίλησε στο MEGA για τα όσα έζησε ο ίδιος τόσο στη δομή του Κολωνού όσο και σε εκείνη της Χίου. ««Εγώ ήμουν στην Κιβωτό του Κόσμου στον Κολωνό όταν ήμουν 11 ετών, μέχρι τα 15. Μετά, αρχές Σεπτεμβρίου, με πήγαν στο παράρτημα της Χίου. Έχω δει να χτυπάνε παιδιά, έχω δει δύο – τρεις παιδαγωγούς» ανέφερες χαρακτηριστικά.

«Ο πάτερ Αντώνιος είπε να της κάνουν έκτρωση»

Ο ίδιος ωστόσο συνεχίζει λέγοντας πως: Δεν ήταν παιδαγωγοί, ήξεραν τον πατέρα Αντώνιο από μικρά παιδιά και μετά τους πρότεινε να δουλέψουν ως παιδαγωγοί. Ήταν φίλοι του, είχαν γνωριστεί από παλιά που παίζανε μπάσκετ». «Με πήγαν με το ζόρι, όχι με τη θέλησή μου. Μας κλείδωσαν σε ένα δωμάτιο για μία εβδομάδα, μετά μας δίνανε νερό και ψωμί. Όταν ήμουν στη Χίο και είχα τελειώσει την Β’ Λυκείου μου είπαν “δεν θα την τελειώσεις και θα κάνεις δουλειές στο ΕΠΟΣ. Δεν είσαι καλός μαθητής, τι το θες το σχολείο; Έλα να δουλέψεις πάνω σαν εργαζόμενος”».

Για την εργασία τους στη δομή οι τρόφιμοι πληρώνονταν 10 λεπτά την ώρα. Ακόμη, ο 20χρονος αναφέρθηκε στις σκληρές συνθήκες απομόνωσης που βρέθηκε μία έγκυος για 4 με 5 μήνες, ενώ κατήγγειλε πως ο πάτερ Αντώνιος είχε ζητήσει να προχωρήσει σε άμβλωση. «Ήταν σε δωμάτιο και της απαγόρευσαν να έχει επικοινωνία με κανένα άτομο. Μόλις κατάλαβαν ότι ήταν φουσκωμένη η κοιλιά της την πήγαν στο νοσοκομείο να δουν τι έχει και ήταν έγκυος και μετά ο πάτερ Αντώνιος είπε να της κάνουν έκτρωση». Βλέποντας όλα αυτά, αλλά κι επειδή του έλειπαν οι γονείς του, ο Κωνσταντίνος αποφάσισε να φύγει από τη δομή.

«Μαμά πάρε με, δεν αντέχω πλέον»

Η ίδια εκπομπή φιλοξένησε και μία μαρτυρία γυναίκας που το παιδί της ήταν σε δομή και σύμφωνα με την καταγγελία της όσο εκείνη βρισκόταν στο νοσοκομείο είχε ζητήσει να έρθει ο γιος της, όμως δεν τον άφησαν. «Ο πατέρας Αντώνιος με απέφευγε. Τον είχα ζητήσει πολλές φορές, μου έλεγαν ότι είναι απασχολημένος. Μου έλεγαν οι παιδαγωγοί όλο ψέματα, ότι το παιδί περνάει καλά εδώ. Με κορόιδευαν μπροστά στα μάτια μου. Έχει ξεχειλίσει η οργή μου. Το παιδί με πήρε τηλέφωνο και μου είπε “μαμά, πάρε με, δεν αντέχω πλέον”».

Συνεχίζονται οι καταθέσεις

Από εκεί και πέρα οι δυο εισαγγελείς Ανηλίκων, οι Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη – Κυριακή Τσίχλη, που έχουν αναλάβει την ποινική προκαταρκτική έρευνα, έχουν καλέσει από σήμερα σε κατάθεση νέους μάρτυρες. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ανάμεσα στους μάρτυρες που αναμένονται για κατάθεση είναι και ένας κάτοικος εξωτερικού και πρώην φιλοξενούμενος της Κιβωτού, που έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον να καταθέσει για κακοποιητικές συμπεριφορές σε συγκεκριμένη δομή.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι αν προκύψουν στοιχεία ή μαρτυρίες και για άλλες σεξουαλικές κακοποιητικες συμπεριφορές, όπως θωπείες, παρενόχληση, μπορεί να υπάρξουν και άλλες κακουργηματικές κατηγορίες σε βάρος ενός ή περισσοτέρων. Τέσσερα πρόσωπα είναι στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης και πρόκειται για το προβεβλημένο στέλεχος της «Κιβωτού του Κόσμου» καθώς και τρεις εργαζόμενοι της δομής, δύο εξ αυτών είναι πρώην τρόφιμοι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA