Μενού
patir-antonios
Πατήρ Αντώνιος | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Μπορεί ο πατέρας Αντώνιος να δηλώνει άγνοια στις συνεντεύξεις του αναφορικά με τις καταγγελλόμενες κακοποιητικές συμπεριφορές εις βάρος των φιλοξενούμενων παιδιών στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου όμως, όπως αποκαλύπτεται, η διοίκηση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης όχι μόνο είχε πλήρη γνώση των σχετικών καταγγελιών εδώ και 3 μήνες αλλά έθετε τον εαυτό της στη διάθεση της Εισαγγελίας Ανηλίκων διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θα επέβαλε από την πλευρά της οδυνηρές συνέπειες στους υπαίτιους.

Το χρονικό της ενημέρωσης της Κιβωτού του Κόσμου για την καταγγελλόμενη άσκηση βίας κατά 3 ανηλίκων στη δομή του Βόλου δεν προκύπτει από κάποιο εσωτερικό έγγραφο αλλά από ανακοίνωση-δελτίο Τύπου, που έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδας της ΜΚΟ στις 23 Αυγούστου. Μάλιστα, στην ανακοίνωση αυτή γίνεται αναφορά στην επιστολή προς τη διοίκηση της Κιβωτού, που συντάχτηκε με τη σύμφωνη γνώμη όλων των υπαλλήλων της δομής του Βόλου, προκειμένου να διερευνηθούν τα καταγγελλόμενα σοβαρά περιστατικά.

Διαβάστε ακόμη: Κιβωτός του Κόσμου: Ετήσιο πλεόνασμα 1.000.000 ευρώ - Οι μεζονέτες του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας

Ειδικότερα, στις 23 Αυγούστου 2022 η δομή του Βόλου αναρτά στην κεντρική ιστοσελίδα της Κιβωτού του Κόσμου ανακοίνωση-δελτίο Τύπου με αφορμή τα όσα δημοσιοποίησε «περί ξυλοδαρμού ανηλίκων» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο απολυμένος παιδαγωγός της οργάνωσης Χρόνης Χλίτσιος. Οπως σημείωνε η Κιβωτός, «την Τετάρτη 10 Αυγούστου, στο γραφείο της Κοινωνικής Υπηρεσίας της Δομής του Βόλου, τρεις ανήλικοι (έφηβοι), συνοδευόμενοι από τον παιδαγωγό τους, έκαναν προφορική αναφορά σε μεμονωμένο περιστατικό άσκησης σωματικής βίας, που φαίνεται να έλαβε χώρα μία εβδομάδα πριν (στις 3 Αυγούστου) από συγκεκριμένο στέλεχος του φορέα (ο οποίος δεν ανήκει στο δυναμικό της Δομής του Βόλου)».

Για το λόγο αυτό, «δύο μέρες αργότερα, στις 12 Αυγούστου, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των υπαλλήλων της Δομής του Βόλου, συντάχθηκε επιστολή προς τη διοίκηση της Κιβωτού, δια της οποίας ζητήθηκε να διερευνηθούν όσα ισχυρίστηκαν οι ανήλικοι. Σημειώνεται πως κανένας από τους υπογράφοντες υπαλλήλους δεν ήταν παρών στο συμβάν (ούτε και ο καταγγέλλων κ. Χλίτσιος), οπότε ουδείς δύναται να γνωρίζει την αλήθεια ή την ακρίβεια των ισχυρισμών των ανηλίκων. Η εν λόγω επιστολή εστάλη στα κεντρικά της Κιβωτού στην Αθήνα, την Πέμπτη 18 Αυγούστου το απόγευμα».

Διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος και επιβολή συνεπειών ήταν η απάντηση της κεντρικής διοίκησης της Κιβωτού, σύμφωνα πάντα με όσα ανακοίνωσε η οργάνωση πριν από 3 μήνες. «Την ίδια μέρα (18 Αυγούστου) η κεντρική διοίκηση διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει άμεση κινητοποίηση ώστε το ζήτημα να διερευνηθεί εις βάθος και να ακολουθήσουν οι αντίστοιχες συνέπειες. Αμεσα ελήφθη μέριμνα ώστε το συγκεκριμένο στέλεχος (σε βάρος του οποίου εκκρεμεί η άνω αναφορά) να μην έρχεται σε οιαδήποτε επικοινωνία με ανηλίκους μέχρι την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, καθώς και αποφασίστηκε ότι δρομολογούνται οι ενέργειες για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Σχετικώς ενημερώθηκαν όλοι οι παιδαγωγοί».

Αυτονόητη ήταν και η καταδίκη κακοποιητικών συμπεριφορών εις βάρος παιδιών. «Είναι αυτονόητο πως και η παραμικρή υποψία για την ύπαρξη οποιασδήποτε μορφής βίας σε δομή παιδικής προστασίας της Κιβωτού του Κόσμου χρήζει άμεσης διερευνήσεως. Ολοι οι παιδαγωγοί και τα μέλη της Κιβωτού του Κόσμου καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή βίας που στρέφεται κατά οποιουδήποτε ατόμου, πόσο μάλλον κατά ανηλίκου. Ολοι οι υπάλληλοι της Κιβωτού του Κόσμου Βόλου ήταν, είναι και θα είναι πάντα δίπλα σε κάθε παιδί που βρίσκεται σε κίνδυνο και θα υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο τρόπο τα δικαιώματα του. Εχουμε το χρέος να προστατέψουμε τα παιδιά μας, για τα οποία ο καθένας από εμάς ξεχωριστά δίνει καθημερινά αποθέματα της ψυχής του και πρώτοι από όλους θα καταδικάζαμε οποιαδήποτε μορφή βίας εις βάρος τους».

Στην κατακλείδα της ανακοίνωσης η κεντρική διοίκηση της Κιβωτού δήλωνε έτοιμη να συνδράμει την εισαγγελική έρευνα για το καταγγελλόμενο περιστατικό δηλώνοντας ότι δε θα περιμένει τα αποτελέσματα των ενεργειών της Εισαγγελίας Ανηλίκων αλλά θα επιβάλει άμεσα συνέπειες στα εμπλεκόμενα πρόσωπα. «Η Κιβωτός του Κόσμου πρώτη από όλους επιθυμεί την άμεση διερεύνηση κάθε μορφής αναφοράς ή καταγγελίας περί άσκησης βίας, για το λόγο ατό έχει θεσπίσει και εφαρμόζει κάθε ενδεδειγμένο μέτρο, όπως τακτικές επικοινωνίες με τις κοινωνικές υπηρεσίες των δομών και τους παιδαγωγούς τους αλλά και τα κεντρικά γραφεία, καθώς και ενθαρρύνουμε και τους υπαλλήλους μας στην άμεση αναφορά οποιουδήποτε περιστατικού. Είμαστε δε στη διάθεση της Εισαγγελίας Ανηλίκων για τη διερεύνηση κάθε καταγγελλόμενου περιστατικού. Ετσι και στην περίπτωση αυτή, πέραν της εσωτερικής έρευνας, θέτουμε εαυτούς μας στη διάθεση της Εισαγγελίας Ανηλίκων για τη διερεύνηση του καταγγελλόμενου περιστατικού. Σε περίπτωση δε που η εσωτερική έρευνα, που ήδη διενεργούμε προκύψουν έστω και ενδείξεις ενός τέτοιου συμβάντος, η Κιβωτός θα λάβει άμεσα και μάλιστα πριν την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας, τα αναγκαία μέτρα και συνέπειες, όσο οδυνηρές και αν είναι αυτές για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA