Μενού
  • Α-
  • Α+

Δε λέει να κοπάσει η «καταιγίδα» που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις σχετικά με το τι συνέβαινε στις δομές της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου». Τα στόματα, πλέον, έχουν ανοίξει και τα όσα ακούγονται προκαλούν φρίκη και αποτροπιασμό. Παράλληλα, όμως, με τις αποκαλύψεις βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με τα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από τον ιδρυτή της «Κιβωτού» στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκονται τρία άτομα τα οποία βρίσκονταν πολύ κοντά του.

Διαβάστε ακόμη: «Γυρνούσε σε πιάτσες αγοραίου έρωτα και χτυπούσε τη γυναίκα του» - Καταγγελία σοκ για το υψηλόβαθμο στέλεχος της «Κιβωτού»

Όπως αποκάλυψε το Mega πρόκειται για τρία στελέχη της ΜΚΟ. Δυο άνδρες και μια γυναίκα που σύμφωνα με τις καταγγελίες είναι οι αρνητικοί πρωταγωνιστές σε πολλές καταγγελίες για απομόνωση, ξυλοδαρμούς και ψυχολογικούς εκβιασμούς παιδιών. Πρόκειται για τους:

Tον Π.Σ., παιδαγωγό στη δομή των Ιωαννίνων, ο οποίος ήταν πρώην τρόφιμος στην Κιβωτό και είναι αντιμέτωπος με καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και τιμωρίες.

Την Α.Θ. υπεύθυνη της δομής Ιωαννίνων και σύζυγο του Π.Σ., για την οποία αναφέρεται ότι γνώριζε για τις κακοποιήσεις και δεν κίνησε κάποια διαδικασία ούτε προσπάθησε να προστατεύσει τα παιδιά.

Τον Π.Μ. εργαζόμενο στη δομή του Κολωνού ο οποίος δεν έχει ασκήσει σωματική βία αλλά ψυχολογική, και στις καταγγελίες χαρακτηρίζεται ως νευρικός και απότομος.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι όποιος εργαζόταν στην Κιβωτό του Κόσμου ως παιδαγωγός δε σημαίνει ότι είχε την απαραίτητη επιστημονική επάρκεια ούτε την αντίστοιχη εμπειρία. Ουσιαστικά βαφτιζόταν παιδαγωγός από τους υπεύθυνους του οργανισμού. Τα τρία αυτά άτομα βρίσκονται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης και αναμένεται να καταθέσουν τις επόμενες μέρες στις αρχές. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην εβδομάδα περιμένουμε μια ακόμη κατάθεση, πολύ σημαντική, ίσως την πιο σημαντική, πρώην τρόφιμου που δεν αποκλείεται να δρομολογήσει ραγδαίες εξελίξεις. Ο συγκεκριμένος μάρτυρας βρίσκεται στο εξωτερικό, με τις Αρχές να θεωρούν ότι η κατάθεσή του μπορεί να προκαλέσει ακόμα και ντόμινο συλλήψεων!

Ετήσιο πλεόνασμα 1.000.000 ευρώ - Οι μεζονέτες του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη και έρευνα των αρχών για την οικονομική διαχείριση της ΜΚΟ. Μετά τις καταγγελίες, το υπουργείο Οικονομικών «πάγωσε» τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση, όμως, αυτό ήταν μόνο η αρχή, αφού η «Κιβωτός» μπήκε στο «μικροσκόπιο» και της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος. Οι οικονομικοί εισαγγελείς ετοιμάζονται να κάνουν φύλλο και φτερό τραπεζικούς λογαριασμούς, τόσο του πατέρα Αντώνιου όσο και της πρεσβυτέρας, αλλά και κοινών τους, ώστε να αναδειχθούν πιθανές άγνωστες και ύποπτες κινήσεις της Διοίκησης της «Κιβωτού».

Η δομή φέρεται να διαχειριζόταν εκατομμύρια ευρώ δίχως ποτέ να έχει δημοσιεύσει ισολογισμό! Αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση είναι πως, οι διοικούντες την «Κιβωτό», υποστήριζαν ότι η μόνη πηγή εσόδων ήταν οι δωρεές. Έτσι, σύμφωνα με το Live News του MEGA, οι Αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει να ελέγχουν εξονυχιστικά τους οικονομικούς απολογισμούς. Η Οργάνωση κάθε χρόνο - όπως δείχνουν τα στοιχεία που οι υπεύθυνοί της έχουν καταθέσει - είχε έσοδα τουλάχιστον 4-5 εκατομμύρια ευρώ.

Στο τέλος κάθε χρόνου μάλιστα, ο απολογισμός έδειχνε ένα πλεόνασμα της τάξης των 500.000-1.000.000 ευρώ παρά τις παρακλήσεις των δομών για επιπλέον δωρεές για να καλυφθούν τρέχοντα έξοδα. Η Οργάνωση, στην ιστοσελίδα της, έχει τα χρήματα που χρειάζεται κάθε φορά για κάλυψη αναγκών, όπως θέρμανση, στέγαση και τρόφιμα. Ωστόσο, οι εισαγγελείς γνωρίζουν ότι το κεφάλαιο των οικονομικών στοιχείων είναι μία... εξίσωση που θέλει χρόνο και έρευνα για να λυθεί.

Ο ακριβής αριθμός των ακινήτων που βρίσκονται στα «χέρια» της πρεσβυτέρας και του πατέρα Αντώνιου μέχρι σήμερα παραμένει είναι άγνωστος. Ωστόσο, γνωστά είναι τουλάχιστον δύο σπίτια... μεζονέτες που ανήκουν στην οικογένεια του πατέρα Αντωνίου. Το ένα εξ' αυτών βρίσκεται στη Ραφήνα και αγοράστηκε το 2004 με το συμβόλαιο να αναγράφει - προφανώς - την αντικειμενική αξία των 67.000 ευρώ. Ωστόσο, από μια πρόχειρη έρευνα αγοράς προκύπτει πως το σπίτι είχε πραγματική αξία κοντά στις 200.000 ευρώ. Ένα χρόνο αργότερα, η οικογένεια του πατέρα Αντωνίου προχωρά και στην αγορά ενός ακόμη σπιτιού. Μεζονέτα και αυτή και μάλιστα τριώροφη στη Βραυρώνα. Το συμβόλαιο ανέφερε τιμή αγοράς περίπου 70.000 ευρώ με πραγματική αξία στις 210.000 ευρώ. Ένα χρόνο αργότερα, το σπίτι πουλήθηκε σε άτομο - εργαζόμενο στην Κιβωτό του Κόσμου. Αγοραστής ήταν ένα άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του πατέρα Αντωνίου. Μάλιστα, η αγορά έγινε μέσω ενός άτυπου δανείου και όχι με επίσημη πράξη, ή τραπεζικό έγγραφο, αλλά με την... προφορική δέσμευση ότι τα χρήματα θα κρατούνταν από τον μισθό του αγοραστή μέχρι την εξόφληση του δανείου. Φυσικά, κανένα από τα δύο σπίτια δεν χρησιμοποιήθηκε ως δομή για τη φιλοξενία παιδιών και κανείς μέχρι σήμερα δεν μπορεί να αποδείξει με τίνος χρήματα αγοράστηκαν.

Ελεγχοι από διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών

Μέσα σε λίγες ώρες από την ανάληψη της ευθύνης της «Κιβωτού του Κόσμου», η νέα διοίκηση και το Δ.Σ. εξέδωσε την πρώτη ανακοίνωση στη μετά... πατέρα Αντωνίου εποχή, όπου μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για έναρξη οικονομικών ελέγχων από διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών, αλλά και έγκριτο δικηγορικό γραφείο.

«Με μοναδικό γνώμονα την ευημερία των παιδιών της «Κιβωτού του Κόσμου», αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία και με απόλυτη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης, ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της πολιτείας αναλαμβάνοντας τη μεταβατική διοίκηση του φορέα. Πρώτο μέλημα μας είναι η εύρυθμη λειτουργία των δομών για την προστασία των φιλοξενούμενων παιδιών. Για τον έλεγχο της λειτουργίας του φορέα θα υπάρξει συνεργασία με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών και έγκριτο δικηγορικό γραφείο. Επίσης, οργανώνεται ομάδα με έμπειρα στελέχη διοίκησης και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών για να διασφαλιστεί η σωστή καθημερινή λειτουργία των δομών της «Κιβωτού του Κόσμου». Παράλληλα, είναι σημαντικό αυτή την περίοδο να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στην κοινωνία των πολιτών. Θα ακολουθήσουν τακτικές ενημερώσεις», αναφέρει η ανακοίνωση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA